Скочи на садржај

Voće: jagoda, kupina i malina

jagodaaJagoda

Jagoda je osvežavajuće, jarko crveno voće. Plod jagode sadrži 7% ugljenih hidrata, malo belančevina 0,8%, sasvim malo masti 0,6 %, uz nešto dijetnih vlakana i dosta vode. Jagoda je niskokalorično voće. Sadrži vitamine B1, B2 zatim minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Sadrži veliku količinu vitamina C.

Smatra se da jagode zahvaljujući C vitaminu čiste krvne sudove, od naslaga masnoće. One sprečavaju oksidaciju “lošeg holesterola” (LDL) u oblik koji štetno deluje na krvne sudove. Istovremeno one dovode do porasta “dobrog holesterola“ ili HDL holesterola. Dug je spisak lekovitih dejstva jagoda. One još ublažavaju tekobe kod artritisa, jačaju kosti, povećavaju odbrabenu moć organizma, deluju antibakterijski, imaju blag laksativni učinak. Od jagoda se pripremaju sokovi, sirupi, kompoti, džemovi, voćna pena i drugo. Detaljnije o jagodama: OVDE.

kupineKupina

Kada se govori o kupini uglavnom se misli na divlju vrstu , međutim, stvorene su mnoge kultivisane, domaće, vrste kupina.

U plodovima kupine ima oko 10,4% ugljenih hidrata, uglavnom voćnih šećera i dosta celuloze 2-4%, pektina, tanina i aromatičnih jedinjenja. Organskih kiselina ima oko 10%.

Od mineralnih sastojaka treba spomenuti gvožđe, kalijum ,bakar, mangan, a od vitamina, C, vitamina B i provitamina A. Od plodova kupine pripremaju se sokovi, sirupi, marmelade i drugo.

Malina

malin1Plodovi malina su veoma sočni, prijatnog mirisa i spečifičnog kiselkasto slatkog ukusa. Količina šećera glukoze i fruktoze se kreće 6-10%. Organskih kiselina ima do 2,5%, tanina, pektina i celuloze od 4-6%, vitamina C , B1, B2, PP, kao i karotina. Od mineralnih elemenata treba spomenuti gvožđe, kalijum i bakar.

Malina spada u lako kvarljive namirnice pa se zato koristi u svežem stanju. Za duže čuvanje plodovi se duboko zamrzavaju. Od malina se izrađuju kompoti, džemovi, žele, sokovi i dr. Detaljnije o malinama: OVDE.