Скочи на садржај

Avokado: egzotični zalogaj pun kalorija

Avokado je biljka i voće koje je poreklom iz centaralne Amerike, odnosno Meksika. Ovo tropsko voće se uzgaja u suptropskim, tropskim područjima i u Sredozemlju. Verovatno ste već imali priliku da avokado vidite u supermarketu blizu vas, ima kruškast ili jajast oblik, a površina mu je hrapava, zelene ili braon boje. Avokado sadrži veliku semenku, košticu u sredini, a plod dozreva posle branja, baš kao i banane.

Foto: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net

Avokado se na prostorima centalnog Meksika uzgaja milenijumima, a u Evropu je došao pre 500 godina. Odavde se raširio na ceo svet, u Indoneziju je došao pre 250 godina, u Brazil pre 200, a u Južnu Afriku i Autraliju pre stotinak godina. To su područja bez mraza, suptropska i tropska klima. Avokado se najviše uzgaja u svojoj postojbini, Meksiku, potom u Indoneziji, SAD-u, Kolumbiji, Brazilu.

Veličina prosečnog ploda avokada je između 7 i 20 cm, a težina između 100 g i 1 kg. U središtu voća je semenka prečnika oko 5-6 cm. Postoji više sorti avokada prilagođenih određenim geografskim područjima.

Avokado u brojkama

Kalorijska vrednost avokada (bez koštice) je 160 kcal / 100 g, što znači da je ovo veoma kalorično voće. Nutritivno gledano, sastav avokada (u 100 g) je sledeći: ugljeni hidrati 8,53 g, šećer 0,66 g, vlakna 6,7 g, masnoće 14,66 g, zasićene 2,13 g, mononezasićene 9,8 g, polinezasićene 1,82 g, belančevine 2 g, voda 73,23 g.

Kao što vidite, avokado obiluje mastima, ali dobro je što to nisu zasićene masti. Oko 75 % kalorija koje avokado obezbeđuje dolazi upravo od ovih masti.

Od udela vlakana u avokadu, otprilike 75 % su nerastvorljiva vlakna, što znači da je avokado namirnica koja potpomaže praženjenje creva i smanjuje nivo holesterola. Avokado je bogat vitaminima B kompleksa, a sadrži i vitamin C, E, K, kao i razne minerale: kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink.

Primena avokada

Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Plod avokada nije sladak kao drugo voće, ali ima bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu. Koristi se u sklopu raznih egzotičnih jela i salata. Ide uz suši, jela od piletine, tortilje, jela od jaja i tunjevine i u okriru sendviča . Kao užina obično se služi svež, ali se često od njega prave poslastice: milkšejk i sladoled. Avokado se preporučuje u vegeterijanskoj, veganskoj i posnoj ishrani, dakle ishrani koja ne sadrži meso, ribu i mlečne proizvode.

Neke osobe imaju alergijske reakcije na avokado, koje se mogu ispoljiti na dva načina. Prvi je konzumiranjem ploda, kao i bilo koja druga alergijska reakcija, utiče na usta i grlo. Drugi je alergija na lateks pri kojoj se javlja koprivnjača, bol u stomaku, povraćanje. Ako držite kućne ljubimce, mačke, pse, sklonite avokado što dalje od njih. Takođe, kora i koštica avokada može biti toksična za konje, zečeve, goveda, koze, ptice i ribe.