Скочи на садржај

Crveno meso: teletina, junetina, govedina

Meso je osnovni izvor animalnih proteina, pored mleka i jaja, a njegovom odgovarajućom termičkom obradom dobićete nutritivno vredan obrok. Ovo se posebno odnosi na kvalitetnija crvena mesa poput teletine, junetine i govedine. U suštini, sve navedeno je meso iste vrste, meso goveda, dobijeno u različitom stadijumu razvoja životinje. Teletina je najmlađa govedina, od teladi starosti do godinu dana, junetina je govedina od godinu dana do 14 meseci, a sve preko toga je govedina.

telegovedo
Junetina

Razlikovati ih možete prvenstveno po boji: teletina je najsvetlija od njih, junetina je svetlo crvene boje (loj je beo), a govedina je tamno crvena (loj je bledožut). U trgovinama je teško pronaći teletinu, za razliku od junetine i govedine. One se razvrstavaju u kategorije, a u dijetalnoj ishrani najbolje je koristiti najkvalitetniju od njih, I kategoriju.

  • I kategorija: meso mekših delova buta i leđa s kostima ili bez kostiju
  • II kategorija: meso tvrđih delova buta i lopatica.
  • III kategorija: meso vrata, podlopatice, prsa, rebra, potrbušine, kolenice i podlaktice
  • nekategorisano meso (pečenica ili file).

Meso goveda ima prosečnu energetsku vrednost od oko 240 kcal / 100 g u zavisnosti od kategorije. Tako recimo juneći but ima 179, rozbratna 290, masna govedina 410. Najveći procenat je voda, a potom slede oko 20% belančevina i masti.

Meso goveda je odličan je izvor selena, cinka, fosfora, a dobar je izvor gvožđa, pa se preporučuje anemičnim osobama. Pored toga, meso sadrži i kalcijum i magnezijum i kompleks B vitamina od kojih je najznačajniji B12 koji da se gotovo i ne može nadoknaditi hranom biljnog porekla. Vitamin B12 uz B6 je najbitniji za zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer ima sposobnost da neutrališe homocistein koji je jedan od faktora rizika za nastanak infarkta, ali i osteoporoze. Selen je dobar u cilju smirivanja upala kao što je recimo atrtitis.

Goveda hranjena na ispaši imaju povoljniji odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina (1:1) u odnosu na ishranu silažom ili senom (20:1). Takođe sadrže i više vitamina E i provitamina A, koji su dobri za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema, vida i kože. Ono što je najvažnjije za osobe na dijetama je da govedina sa ispaše ima i do 3 puta veći sadržaj konjugovane linolne kiseline (CLA) koja je odlična za snižavanje LDL holesterola, a takođe snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Goveđe meso upotrebljavajte u roku od najviše 3 dana od momenta kupovine, a ako ste ga kupili za kasnije, zamrznite ga. U zamrzivaču može trajati i pola godine, a pre upotrebe meso je potrebno odmrznuti. Jedan savet: ne zamrzavajte velike komade mesa jer se veoma sporo odmrzavaju, već je bolje da izrežete sveže meso i stavite ga u nekoliko manjih kesa. Ovo je naročito bitno ako volite da pripremate gulaš.

 

1 мишљење на „Crveno meso: teletina, junetina, govedina“

  1. milenkovic klara

    htela sam pitati koja su crvena mesa koje su zabranjena u ishranikancera i candide.s postovanjem.

Затворено за коментаре.