Скочи на садржај

Mučnina i povraćanje

mucnina1Mučnina

Svi poznajemo neprijatno osećanje mučnine praćeno znojenjem, bledilom i malaksalošću, kao i potrebom za povraćanjem. Mučnina i povraćanje najčešće su posledica poremećaja varenja izazvanog prejedanjem, preteranim uzimanjem jake hrane ili hrane na koju ste alergični, koju vaš organizam ne podnosi ili ste osetljivi na nju na neki drugi način. Nadraženost sluzokože želudca izazvana preteranim uzimanjem alkohola ili trovanje hranom takođe može da izazove ovakve siptome.

Infekcija sistema za varenje takođe može da izazove proliv. Drugi uzroci mučnine i povraćanja su anksioznost, strah, šok i migrena. Mogu ih i izazvati i poremećaj u mehanizmu za ravnotežu u unutrašnjem uhu, što izaziva vrtoglavicu (kao kod bolesti vožnje), infekcija unutrašnjeg uha i Menijeova bolest. Mučnina, naročito jutarnja, česta je pojava u ranoj trudnoći. Mala deca često povraćaju kad su bolesna i imaju temepraturu.

Mučnina i povraćanje mogu biti znak neke druge bolesti, na primer: čira želuca, nelečenog dijabetesa, žutice, oboljenje žučne kese, srčanog udara ili rak. Neki lekovi, kao što su hemoterapija i anestezija takođe mogu da izazovu mučninu i povraćanje.

Prevencija mučnine i ishrana

Uvek jedite polako  i dobro žvaćite kako biste izbegli mučninu posle obroka. Izbegavajte preobilne obroke. Možete posumnjati na preosetljivost na hranu ako se simptomi redovno pojavljuju posle uzimanja određene namirnice. U tom slučaju je izbegavanje te namirnice najednostavnije rešenje.

Posle napada mučnine i povraćanja dajte oragnizmu vremena da se oporavi-postepeno se vraćajte na normalnu ishranu. Birajte lake namirnice bez jakih ukusa koji se lako vare, kao što su : pirinač, bistra supa, nemastan jogurt, tost od integralnog hleba i pire od jabuka. Izbegavajte kafu i masnu hranu.