Скочи на садржај

Koliko ishrana zaista utiče na hipertenziju?

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak se smatra za tihog ubicu, jer može godinama da prođe neprimećena kod osobe koju je ima. Hipertenzija često nema nikakvih simptoma, a može da izazove ozbiljne kardiovaskularne probleme. Što se više povećava krvni pritisak iznad normalnog (granica je 120/80 mmHg) tako rastu i rizici od arterioskleroze, srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega.

Hipertenzija se lako može kontrolisati, a prvi način je da izaberete zdrave navike u ishrani. Lekari propisuju lekove u terapiji hipertenzije tek kada osoba ne uspe ishranom i zdravim životnim navikama da se izbori sa ovim problemom.

visok-krvni-pritisak

Širom razvijenog sveta primećuje se trend da čak dve trećine odraslog stanovništva ima povišen krvni pritisak. U Americi je, na primer, u poslednjih 20 godina smrtnost od posledica hipertenzije porasla za 25%.

Strategija protiv hipertenzije

Uravnotežena i zdrava ishrana igra veliku ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska. Postoji nekoliko pristupa ovom problemu, a svaki od njih cilja na različite izazivače hipertenzije.

Smanjenje unosa soli igra najbitniju ulogu, jer se natrijum iz soli smatra za glavni faktor koji dovodi do visokog pritiska. Ostali pristupi u borbi protiv hipertenzije uglavnom idu oko ovog osnovnog. So je prirodni konzervans koji se nalazi u mnogim prerađenim namirnicama i to u velikoj meri, pa je logičan korak da se pored izbacivanja soli kao dodatka ishrani lišimo i ovih prerađenih namirnica. Čitajte deklaracije na pakovanju proizvoda i uverićete se da je so univerzalni začin. Malo je proizvoda koji u sebi na sadrže so ili neki drugi oblik natrijuma, recimo natrijum glutaminat.

S obzirom na prethodnu činjenicu, ako imate problem sa hipertenzijom limitirajte unos natrijuma na nekih 200 mg ili manje po obroku, do bi kuvano jelo moglo imati najviše 600 mg. Dnevno ovo bi značio unos najviše do 2 grama soli. To ne znači da ćete izmeriti 2 g soli i sa toliko začiniti na primer salatu, ovo je ukupna vrednost koja se nalazi i u siru, mesu, supi, kiselim krastavčićima, varivu, ribi ili šta već jedete. Što su namirnice koje jedete svežije, manji je unos soli u organizam. Ako na primer možete da jedete neslan paradajz – slobodno tako i učinite.

Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Ako ste gojazni – smršajte. Sam proces mršavljenja ima pozitivan uticaj protiv hipertenzije. Sa druge strane, pazite kako gubite kilograme, jer jo-jo efekat kada se brzo smrša i  potom brzo ugoji ima potpuno drugi efekat i pojačava hipertenziju. Ovo pored fizičkog uticaja na osobu može imati i psihičke posledice, jer osoba može da se vrati starim lošim navikama u ishrani i nastavi da konzumira slanu i masnu hranu.

Zdrav način života, rekreacija i sport uz mršavljenje imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem, što svakako doprinosi manjem riziku od hipertenzije. Ne morate biti maratonac ili profi teniser, dovoljno je da malo izađete napolje i redovno se šetate ili vozite bicikl.

Smanjite unos alkohola. Preterana upotreba alkohola ima jak uticaj na povećanje krvnog pritiska. Ako  možete izbacite alkohol u potpunosti ili ga smanjite na najviše dva pića dnevno kod muškaraca ili jedno kod žena.

Smanjite unos masne hrane koja sadrži mnogo zasićenih masnoća, a pojačajte unos nezasićenih masnoća. Ako volite meso, birajte nemasnu piletinu, ćuretinu, junetinu, a od ribe pastrmku ili losos. Gicu, soma i šarana ostavite samo za slave, ali i tu umereno. Smanjen unos zasićenih masti utiče na viskozitet krvi pa se smanjuje i krvni pritisak. Hipertenzija se zbog toga ređe javlja kod vegana i vegeterijanaca.

Fokusirajte se na zdravu ishranu bogatu povrćem, voćem, integralnim žitaricama, jezgrastim voćem i semenkama, mlečnim proizvodima sa smanjenim udelom masti i nemasnim mesom i ribom. Neka vam dan ne prođe a da ne pojedete povrće i voće, jer ono je dobar izvor kalijuma koji smanjuje uticaj natrijuma, a tako i krvni pritisak. Postoji mnogo istraživanja načina borbe protiv hipertenzije koje idu u prilog zdravoj uravnoteženoj ishrani. Ovakva ishrana je zdrava u svakom pogledu i održiva je na veoma dug period, pa se sigurno može reći da je to pozitivna trajna životna promena.

Ishrana, lekovi ili oboje?

Dok ishrana može mnogima biti dovoljna da se reše hipertenzije, odnosno da je drže pod kontrolom, nisu svi sposobni da samo ishranom dođu do zdravog krvnog pritiska. Mnogi rizici kojima smo okruženi, na primer stres, čine da i pored relativno zdrave ishrane neke osobe pate od visokog pritiska. Njima je potrebno da primaju i terapiju protiv hipertenzije koju im prepiše njihov lekar. Dakle, ne treba da se brinete, ishrana i terapija ne isključuju jedna drugu, već idu jedna drugoj pod ruku u istom smeru – ka snižavanju krvnog pritiska.