Скочи на садржај

Visok krvni pritisak – Hipertenzija

pritisak

Visok krvni pritisak – hipertenzija, je trajno povećanje krvnog pritiska iznad 18,7/12,0 kPa. Najčešće su povećani i sistolni i dijastolni.

Uzroci nastanka visokog pritiska su mnogobrojni, te se on najčešeće javlja kao simptom neke određene bolesti, kao sto su: akutna i hronična zapaljenja bubrega, tumori nadbubrežne žlezde i hipofize, Bazodovljeva bolest i izvesne bolesti mozga.

Posebno veliki značaj imaju nasledni faktori i razni činioci vezani za okolinu u kojoj čovek živi i radi, kao što su psihički udari i nerviranja, brz tempo života i buka. Međutim , često se pravi uzrok hipertenzije ne može otkriti. Pored ovih poznatih i nepoznatih činilaca, vrlo često uzrok se može naći u činiocima vezanim za ishranu (gojaznost). Značajnu ulogu ima i preterano unošenje soli.

Pored lekova, neophodno je sprovoditi i dijetetske mere:

  • Smanjiti unos soli i prerađevina koje je sadrže. S obzirom na to da je neslano jelo neprijatnog ukusa, preporučuje se dodavanje blagih začina i mirođija, koji svojim ukusom i mirisom, mogu da znatno doprinesu popravci apetita.
  • Izbegavati hranu koja ima masti.
  • Prestati sa konzumiranjem alkohola.
  • Prestati sa pušenjem.
  • Telesnu težinu što više približiti idealnoj. O količini hrane porazgovarajte sa svojim dijetetičarem – nutricionistom.
  • Svakodnevno se baviti fizičkom aktivnošću u skladu sa godinama (brz hod, trčanje, plivanje, vođnja biciklom itd.).
  • Obezbediti optimalan unos vitamina B – kompleksa, C i A.

Pravilnim izborom hrane i redovnim fizičkim aktivnostima smanjuje se rizik od bolesti i drži pritisak pod kontrolom, a reguliše se i kilaža.

2 мишљења на „Visok krvni pritisak – Hipertenzija“

  1. Dajte jos nesto konkretnije u pogledu ishrane obolelih od visokog krvnog pritiska !!!

  2. Najbitnije je da ne jedete mnogo slano (dnevno 2 g, soli) i da ne pijete puno tečnosti. Imajte tri glavna obroka i dve užine. Šetajte lagano, svaki dan 30-40 minuta. O količini hrane i izboru namirnice najbolje je da imate svoj plan ishrane. Pozdrav.

Затворено за коментаре.