Скочи на садржај

Možemo li da se odmorimo i od kuvanja?

Ovo leto u mnogo čemu ne zaslužuje da se naziva “obično”. Desilo se mnogo toga, poplave, spasavanja, ljudske drame. Nekima je odmor zbog nečega navedenog propao, drugi su ga fino iskoristili, a trećima odmor ni ne pada na pamet.  Bilo da putujete negde ili ostajete kod kuće, možete se odmoriti i od… kuvanja. Da, dobro ste pročitali. Ono što je najbolje, ne morate da se odreknete  zdrave i ukusne ishrane, ali ni gomile novca kao što to možete pomisliti. O čemu pričam? O dostavi hrane.

recept151Vreme je za odmor

Zamislite sledeću situaciju: na poslu ste, a nemate ništa da pojedete iole nutritivno vredno. Ili drugu: haos vam je u kući i prosto vam se ne kuva, a uz to ponestalo vam je nečega i treba trknuti do prodavnice… A posle ko će još da opere i to silno posuđe?… Uf! Neću da pomislite da ne volim da kuvam, naprotiv, kuvanje me, kao nutricionistu, upotpunjuje i ovde na saju postoji kategorija recepti u kojima sam pripremila osamdesetak zdravih recepata i još puno više na mom kuvarskom blogu. Hoću samo da priznate sebi da je i u kuhinji nekada odmor neophodan.

Ekonomski gledano, hrana koju pripremate kod kuće košta gotovo isto ili neznatno manje od one koju možete poručiti da vam dostave. Naravno, ne pozivam vas da naručujete brzu hranu, ali neka zdrava jela sa povrćem i mesom, sigurno možete. Baš kao i mnogi od vas i ja imam omiljene restorane iz kojih naručujem neka nutritivno vredna i ukusna jela,  pa kada zbog obima posla ne stignem nešto fino da spremim, mogu se osloniti na dostavu hrane. S obzirom da dosta vremena provodim uz računar, otkrila sam nešto sasvim novo.

Foodpanda

fp2
Foodpanda

Foodpanda je servis za online naručivanje hrane. Kad već sedite za računarom ili nosite vaš pametni telefon, što da vreme ne iskoristite da pogledate šta sve možete naći na menijima velikog broja lokalnih restorana i nađete neki zdrav obrok? Foodpanda je razgranat širom sveta i ima preglednu i brzu online platformu za naručivanje hrane koja je veoma jednostavna za korišćenje.

Kao što rekoh, neću vam nikako preporučiti brzu hranu, dakle roštilj i pizze jer oni definitivno ne spadaju u zdrave obroke, ali ovde možete naći vegeterijanska, posna, nacionalna i internacionalna jela i razne zdrave specijalitete. Korisnici online biraju šta žele, a foodpanda procesuira narudžbinu restoranima koji dostavljaju obrok do korisnikove kućne ili poslovne adrese.

Šta jesti?

Meni su posebno interesantne azijska (kineska) kuhinja, razne sezonske salate i mediteranski specijaliteti. To je verovatno zato što njih volim i lično da pripremam kod kuće, ali ponekad na poslu, ipak odem online i odmorim se od kuvanja. Bilo da sami kuvate ili pak naručujete hranu, postarajte se da ona bude nutritivno vredna i kalorijski adekvatna, da vam nebi teško pala na želudac.

Naši stari su imali poslovicu: kada jedeš, stani kada ti je najslađe. Ovo ima donekle potporu u realnosti, a porcije treba da budu srazmerne polu, uzrastu i težini, dakle fizičkim karakteristikama pojedinca. Kod poručivanja hrane često imate mogućnost da odaberete i manju porciju od “standardne” što možda nije ni loša ideja. U svakom slučaju, vredi pokušati.

Odmorite se, zaslužili ste. Jedite zdravo.