Скочи на садржај

Kako izbeći iskušenja u ishrani?

Imate želju da promenite loše navike, ali ne znate kako da potisnete iskušenja u ishrani. Ne brinite, sve je rešivo, pa i to. To je jedna od prvih stvari koju sve osobe koje kreću na dijetu treba da znaju. Da bi prekinuli zavisnost od neke loše navike, recimo čipsa ili čokolade, treba da znate samo principe na kojima ove zavisnosti deluju i lako ćete ih prevazići. Koraci su sledeći:

Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

1. Šta obožavate da jedete? Neka hrana koja se ne može stvrstati u zdravu hranu je prva na listi za otpis kada usvajate zdrave navike. Istovremeno treba da obratite pažnju na neke druge hranjive materije i napravite zdravu promenu.

 • Čokolada. Žene treba da budu veoma pažljive sa ovom neodoljivom poslasticom u toku menstruacije, jer tada nivo magnezijuma opada. Umesto toga pojedite neko voće koje sadrži Mg, čak i jezgrasto ili jednostavno uzmite šumeću tabletu magnezijuma.
 • Šećeri ili prosti ugljeni hidrati. O ovome je već više puta diskutovano, ali da ponovim. Ugljeni hidrati se razlažu u šećere, a kako se šećeri vrlo brzo resorbuju, oni su veoma loš izbor za dugotrajno snadevanje tela energijom. Najbolji izvor energije su kompleksni ugljeni hodrati, skrobna hrana, koja se znatno sporije razgrađuje. Najbolji primeri su integralni pirinač i žitarice i proizvodi od integralog brašna. Integralno se naziva zato što se radi o celom zrnu koje sadrži sve neophodne hranjive materije. Beli pririnač i belo brašno i proizvodi od njih su lišeni svih korisnih sastojaka.
 • Pržena hrana – čips, pomfrit, meso. Sve ovo je puno, u stvari prepuno zasićenim masnoćama i kalorijama. Promenite način pripreme hrane, prženo je “out”, isto kao i pohovano. Osim toga, ako volite masnu hranu, neka to bude hrana bogata zdravim omega 3 masnoćama. Jedite ribu, ona je dobra alternativa gotovo svakom mesu, a u ishranu umesto čipsa ubacite neke zdrave voćne ili mešovite užine (voće-semenke-jezgrasto voće).
 • Slane grickalice. Ako vam je prijede nešto slano, bolje je da popijete čašu vode. So uvek vezuje vodu i utiče na porast krvnog pritiska, pa je najbolje da je unosite oprezno.
 • Bilo šta u velikim količinama. Kada ste pod stresom o ishrani i ne razmišljate, jer ste opterećeni mnogim brigama. Stres je okidač za prejedanje a kada shvatite šta ste uradili, već je kasno. Bolje je da stres sprečite, nego da lečite posledice koje on ostavlja. Okružite se pozitivnom energijom i pozitivnim osobama, verujte u sebe, uobročite se, ne dozvolite da preskačete obroke i gladujete.

2. Uklonite iskušenja u ishrani. Sećate se onoga: “Baš mi se sada jede ovaj čips, evo počinje i serija”. Ko je tu kriv? Pa vi, jer ste već kupili taj proizvod koji otvarate bez neke nutritivne potrebe, verovatno niste ni gladni, već vam je to zanimacija dok gledate neki program ili čitate ovaj tekst. Iskreno odgovorite: da li bi jeli taj isti čips da ga trenutno nemate kod kuće ili bi otrčali do prve radnje da ga kupite? Ili bi radije pojeli neku zdraviju alternativu koju imate kod kuće? Ako ga ne vidite – lakše ćete bez toga.

3. Kada kupujete, kupujte zdrave namirnice. Slatkiši, gazirana pića, sladoled, gotova jela, beli hleb, sve to je pogrešna vrsta hrane koje lako možete zameniti zdravom samo ako razmislite. Ako ne morate, ne prolazite kroz prodavnicu putem koji sadrži ove i druge nezdrave namirnice.

Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

4. Kažite “ne” lošim ritualima. Zar mislite da vam treba parče torte za desert posle jela? A slatkiši u bioskopu? Šta mislite o mekikama ili kroasanima uz kafu na poslu? Ako imate neku ustaljenu nezdravu kombinaciju, razmislite čime je možete zameniti, koja bi bila zdrava altenativa. Sve zavisi od prilike, pa nemojte mehanički da odreagujete kao ranije, već uzmite nešto konkretno i zdravo.

5. Nemojte da vam bude dosadno. Ako nemate neku aktivnost, da vam usmeri pšažnju, dosađivaćete se, a od dosade se često jede više i češće. Aktivirajte se nečim i ne dopuštate da razmišljate o hrani, pa čak ni onom koju preterano ne volite. Puno toga možete učiniti ako vam je misao koncentrisana na bilo šta drugo osim na hranu.

6. Pijte dosta vode. Voda je osnova svega, a ako ste žedni, onda ste već dehidrirali, a onda vam je i apetit veći, naročito za onu hranu koju bi trebalo da izbegavate. Evo prostog saveta: držite bokal sa vodom na dohvat ruke, na poslu, kod kuće, jer ćete pre popiti vodu ako je vidite. Ako vam voda iz česme nema zadovoljavajuć ukus, postoje bokali sa filterima i oni nisu skupi. Ako više volite čajeve, biljni čaj od nane je ukusan i kada je sasvim hladan, a možete mu dodati i malo limuna.

7. Manje holesterola – više zdravlja. Kada shvatite da je brza hrana puna zasićenih masnoća i holesterola, znaćete da je ona krivac za loše zdravstveno stanje i gojaznost. Borbom protiv jednog, borite se i protiv drugog. Zdrava hrana i aktivniji život u tome svakako pomažu.

8. Nagradite se, ali samo ponekad. Dok pravite nove zdrave navike, možete ponešto zadržati i od starih, ali u veoma skromnom obimu. Ako ponekad poželite neki keks, uzmite jedan ili dva keksića, nikako celo pakovanje. Ako vam je teško da se oduprete, kupite najmanje pakovanje, tako da sve i da želite, nema više. Nagrada ne znači da to jedete svaki dan, to je izuzetak od pravila. Možda jednom nedeljno ili u dve nedelje. Kako vam nove navike budu jačale, stare će slabiti.

Bez iskušenja u ishrani

 • Zdrava ishrana nije brza dijeta, to je ceo dugoročni plan. Brza “rešenja” su loša i ne dovode do dugotrajnog efekta.
 • Umesto jela možete raditi bilo šta da skrenete misli sa hrane: čitajte novine, gledajte seriju ili film, pišite nešto, crtajte, zasadite cveće, skuvajte čaj, idite kod prijateljice na kafu, prošetajte, idite na plivanje, upišite kurs stranog jezika ili plesa, čitajte knjigu, bilo šta!
 • Krenite polako. Svaka nova aktivnost zahteva izvesno vreme za prilagođavanje.
 • Jedite polako, u društvu, na stolu, u tanjirima koji nisu preterano veliki. Kada ste sami, male su šanse da ćete voditi mnogo računa o tome da li je tanjir ovoliki ili onoliki i da li je porcija veća ili manja ili da li uopšte treba nešto da jedete ili ne.
 • Alternative industrijskim grickalicama su zdrave namirnice: jezgrasto voće, bonžita, pirinčane galete, citrusno i drugo voće i pahuljice.
 • Neko će reći umerenost jeste vrlina, ali to ne može da se odnosti na sve. Tačno. Osobe koje vole alkohol teško da će moći samo jednu čašu da ispiju i da ostave. Osobe koje obožavaju slatkiše jednostavno ne mogu da uzmu samo jedan slatkiš i da se tu zaustave. Njih i male količine izazivaju, pa je najbolje da takve namirnice u potpunosti izbace ili ih zamene nečim zdravim.

Ništa nije toliko ukusno koliko osećaj da ste zdravi!