Скочи на садржај

Alkohol: od žestine do debljine

Alkohol je najstarija droga poznata čoveku. On deluje tako što opušta i smiruje nervni sistem, a ima i druge manifestacije. On vas usporava, čini da se osećate tromo.

Kad kapljica udari u glavu

Ako ste vozač ili se od vas zahteva koncentracija i koordinacija, zaboravite alkohol. Kod muškaraca alkohol povećava proizvodnju hormona kortizola, smanjuje proizvodnju muškog hormona testosterona, a kod onih koji se bave sportom nepovoljno utiče na oporavak mišića posle treninga. Od pozitivnih strana može se reći da crno vino sadrži antioksidante i razređuje krv, pa zato neke osobe piju po čašicu vina s vremena na vreme.Alkohol u suštini deluje toksično i dehidrirajuće za organizam, pa ako se posle provoda vratite kući i ujutru osetite glavobolju (mamurluk) znajte da je uzrok u tome. Alkohol se rastvara u vodi, a razlaže se u jetri. Alkoholičari imaju znatno veći rizik za oboljenja jetre nego osobe koje ne konzumiraju alkohol.

Aperitiv za višak kilograma

Jedan od glavnih faktora koji utiču na uspeh bilo koje dijete leži u smanjenom unosu alkohola ili čak u potpunom odricanju od njega. U javnosti se priča o tome kako alkohol goji, a verovatno je to i razlog što neki pivopije imaju “pivski stomačić”. Da li je alkohol zaista goji? Postoje najmanje dva razloga zašto alkohol goji. Alkohol je bogat kalorijama, jer gram alkohola sadrži sedam  kalorija. Ovo je znatno više od recimo belančevina ili ugljenih hidrata kod kojih jedan gram ima četiri kalorije. Ipak, alkohol ima manje kalorija od masti kod kojih jedan gram ima devet kalorija.

Međutim, kada razmislite koliko alkohola popijete u vidu piva, vina, votke, domaće rakije ili nekog koktela kalorijski unos nije marginalan. Ovako ćete sasvim neopaženo uneti znatno više kalorija u vaš organizam nego što u prvi mah mislite, pa ćete teže održavati telesnu masu koju želite. Ljudi pored pijuckanja alkohola vole da grickaju nešto, na primer perece, grisine, kikiriki, bademe ili lešnike. Oni naravno sadrže puno kalorija jer sadrže dosta biljnih masti u sebi, a podstiču još veću konzumaciju alkohola. Alkohol otvara apetit, jer ko još nije čuo za aperitiv? Pre ručka obično volimo da nazdravimo sa časicom rakijice.

Alkoholna pića uglavnom ne sadrže hranjive materije. S obzirom da alkohol organizmu ne daje potrebne nutrijente, organizam ih mora nadoknaditi iz drugih izvora, dakle druge hrane. Oni naravno sadrže kalorije. Ovo je drugi razlog što alkohol goji.

Ne opterećujte svoj organizam

U vašoj mašini za sagorevanje kalorija alkohol uvek ima “prvenstvo prolaza”. Kada dospe u organizam, alkohol se razlaže na acetat i mast. Ova prva komponenta ide na sagorevanje, dok se druga skladišti u vašim masnim naslagama. Dakle, vaše telo prvo sagoreva kalorije iz alkohola, a tek posle toga masti, ugljene hidrate i belančevine koje ste pojeli. S obzirom da alkohol zaustavlja sagorevanje masti, jasno je što treba da izbegavate alkoholna pića ako vam je cilj da smršate.

Nema sumnje da vas alkohol čini pospanim i letargičnim, što nikako nije preporučljivo za nekoga ko želi da smrša. Ako pogledate etiketu na nekom bezalkoholnom piću, primetićete da na njemu stoji energetska vrednost (koja potiče od ugljenih hidrata). Etikete na alkoholnim pićima uglavnom ne sadrže kalorijske vrednosti, što može stvoriti utisak da alkohol nema kalorija ili da ih ima veoma malo. Istina je da oba pića goje jednako. Zato, oprezno sa alkoholom.

Margarita najkaloričnija

Evo primera kalorijskih vrednosti nekih alkoholnih pića izraženih u kilokalorijama u količini od 100 mililitara. Votka 220, viski 220, rakija 220, rum 220, pivo 35, belo i crno vino 75, šeri  130, šampanjac 120, margarita 240, martini 205, džin-tonik 90. Znači, prvi razlog što alkohol goji je što sadrži kalorije.

Autor: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”