Скочи на садржај

10 načina kako nadmudriti poskupljenja namirnica

Svi osećamo posledice inflacije i to je najviše primetno u prodavnici. Jasno vam je da su u toku 2022. godine cene rasle mnogo brže nego plate ili penzije. Poskupljenja vidimo na rafovima bar na nedeljnom nivou.

Svedoci smo poskupljenja osnovnih namirnica kao što su jaja, meso i mleko, ali i svega ostalog. Dinar po dinar i dođemo do toga da se primanja brže troše i da moramo i da štedimo. Neko uštedi na manjem kupovanju garederobe, neko na izlascima, neko se odriče posete restoranu ili manje koristi auto.

poskupljenja namirnica 2022
Foto: Pexels

Međutim, postoje načini da se manje troši na namirnice, a da se i dalje kupuje nutritivno vredna hrana. Neka poskupljenja hrane ne utiču toliko na vaš kućni budžet.

1. Napravite plan

Besciljno kupovanje svega što vam padne na pamet nije pametno. Planiranje posetu supermarketu vam pomaže da uštedite novac. Pravljenje liste namirnica pomaže vam da izbegnete impulsivne kupovine.

Veća je verovatnoća da ćete koristiti ono što kupite i ono što već imate pri ruci — što vam pomaže da više smanjite troškove. Ne budite jedni od onih koji bacaju hranu.

Planirajte, recimo. za nedelju dana šta ćete praviti za obroke, zapišite potreben sastojke i kupite te namirnice. Tako ćete odustati od hrane za poneti koju poručujete.

2. Budite izbirljivi sa proizvodima

Kao nutricionista, uvek se zalažem da pacijenti jedu više povrća i voća. Odabir smrznutih ili svežih namirnica u puno slučajeva je gotovo isto, a izaberite one koje su u tom momentu najpovoljnije. Ako je smrznuti kukuruz šećerac jeftiniji od svežeg ili konzerviranog, jasno vam je šta treba odabrati. Bitno je da i dalje unesete vitamine, minerale, vlakna i antioksidante u svoju ishranu.

Razmislite o zameni skupljeg voća ili povrća onim jeftinijim. Ako često jedete zelenu salatu ili neki salatni miks (to je obično skuplje), napravite malu promenu i ubacite svaki drugi put na primer kupus salatu. Ako su borovnice skupe za vaš džep, kupite smrznuto bobičasto voće i koristite za vaš smuti ili šejk.

Takođe, budite sigurni da zaista i pojedete ono što kupite. Šta vam vredi ušteda ako ćete baciti na primer voće iz činije na stolu na koje ste i zaboravili. To je još jedan razlog zašto su smrznuti proizvodi odlične namirnice, ali prvo iskoristite svoje sveže proizvode kako ne biste na kraju bacili novac.

3. Potražite akcije

Neki od nas su već vešti u praćenju akcija i pregledavanju trgovačkih letaka i reklama. Većina prodavnica nudi popuste na pojedine artikle, a “deru” na drugima. Niko vas ne primorava da kupujete i one skuplje namirnice, pa zato pazite gde i šta kupujete. Jaja su uvek jeftinija na pijaci nego u velikim supermarketima bar 20-25-%.

Ako kupujete online koristeći uslugu dostave ili preuzimanja namirnica, filtrirajte proizvode prema onome što je na akciji. Ako postoji prodavnica prehrambenih proizvoda u koju često idete, preuzmite njihovu aplikaciju i iskoristite pogodnost takve kupovine.

Jedna dobra strategija je da prvo pogledate šta je na akciji, a zatim napravite plan kupovine za tu nedelju. Marketi obično nemaju poskupljenja u toku akcija, tako da ih iskoristite na vreme.

4. Proverite jedinične cene

Ako ne znate šta je jedinična cena, trebalo bi da naučite. To je cena po jedinici mere, recimo za kilogram ili litar i na taj način lakše možete da uporedite cene iste namirnice u drugim radnjama. Nalazi se istaknuta pored prodajne cene, ali znatno manjim brojevima/ slovima.

Ako na primer često kupujete musli u manjem pakovanju, možda bi imalo smisla kupiti veću kutiju. Ovo će u tom trenutku koštati više, ali će biti jeftinije po kologramu od manje kutije. Manja pakovanja su po pravilu sa većom jediničnom cenom.

5. Ne odričite se proteina

Hrana bogata proteinima poput mesa, živine i morskih plodova obično je jedna od skupljih namirnica. Postoje načini da pametno uštedite. Biljni proteini, poput pasulja i sočiva, jeftiniji su od mesa. Obroci bez mesa mogu vam pomoći da uštedite nešto novca.

Supstitucija jedne vrste mesa drugom takođe utiče na kućni budžet. Piletina je dobra skoro kao ćuretina, a znatno je jeftinija. Pastrmka je takođe jeftinija od lososa a veoma je uporediva po proteinima. Ako imate ponudu za većom količinom mesa po boljoj ceni, kupite više, pa zamrznite. Ne čekate poskupljenja, reagujte.

Kod proteina ne mora biti sve ili ništa, već vam male stvari mogu pomoći da uštedite tokom vremena.

6. Znajte šta znače datumi na ambalaži

Ako vidite da hrana ima buđ ili je užegla, jogurt ima naduvanu ambalažu- to svakako ne smete jesti. Kao mera zaštite potrošača uveden je obavezan rok do kada je namirnica najbolja za upotrebu. Ovo ne znači da je posle tog datuma namirnica neupotrebljiva, već da nije najboljeg kvaliteta ali je i dalje ispravna za upotrebu.

Trgovci često na akciju stave stave namirnice koje su sa kraćim rokom, pa procenite da li to možete stići da pojedete u tom roku. Proverite te datume i u prodavnici i kod kuće, da biste bili sigurni da je ono što kupujete sveže i da prvo potrošite starije proizvode.

Obraćanje pažnje na datume može vam pomoći da uštedite novac jer jedete hranu kada je najsveža. Ne morate te datume tretirati kao stroga i brza pravila da nebiste bacili hranu.

7. Protresite vaš špajz i zamrzivač

Poskupljenja su neprijatelj svakog novčanika, a naročito praznog. Ponekad kada se čini da u kući nema šta za jelo, ipak postoji. Pre nego što napravite listu za kupovinu, iskoristite ono što imate.

Možda će vam trebati malo više truda, jer niste baš sigurni šta da napravite sa tim pakovanjem testenina ili sa kesom brokolija iz zamrzivača. Kombinovanje ovih i drugih namirnica za obrok može vam pomoći da smanjite troškove.

Ako niste sigurni, popišite šta vam se nalazi u zamrzivaču, jer čemu vam drugo služe oni silni magneti na njemu? Upotrebite sve to pre nego što se pokvari.

8. Kupujte na veliko samo kada ima smisla

Kupovina na veliko svega nije najpametniji izbor. To znači da trošite mnogo novca unapred na namirnice. Ovo može biti posebno korisno za velike porodice koje moraju da se opskrbe sa puno hrane. Čak i ako ne kuvate za punu kuću, možda ćete otkriti da ima smisla kupiti određene osnovne namirnice na veliko zbog značajne uštede.

Naravno, pre posete velikom marketu proverite jediničnu cenu tih namirnica u vašoj lokalnoj prodavnici.

9. Promenite prodavnicu

Mnogi od nas su lojalni kupci nekoj lokalnoj prodavnici, ali ako vidite da su u njoj neke (ili sve) cene znatno iznad proseka, zašto je nebiste promenili? Možda je poseta drugoj čak i uz dodatni trošak prevoza bolja opcija? Ili birajte prodavnicu u zavisnosti od namirnica koje kupujete. Naši penzioneri su postali majstori u ovoj igri.

Nemaju svi mogućnost da kupuju u različitim prodavnicama zbog toga gde žive i koliko je lako doći do hrane. Ako možete da birate šta i gde kupujete, sigurno ćete moći da uštedite nešto novca.

10. Praktičnost košta

Puno vas voli praktičnost, isečeno, upakovano pojedinačno, zgodno za serviranje i za poneti… Da li ikada razmišljate da su takve namirnice uvek skuplje čak i 50-70% od istih takvih u običnoj ambalaži? Je li prethodno isečen hleb ili blister upakovan nasečen suhomesnati delikates zaista nešto bez čega se ne može? Nadmudrite poskupljenja.

Ponekad se te praktične namirnice isplate, ali ne sve vreme. Svima nam je potrebna mala pomoć da stavimo večeru na sto, pa mudro izaberite.

Ponekad cena seckanog povrća ili sosa u teglama nije mnogo skuplja. Uporedite cene namirnica svežeg i smrznutog povrća i proverite da li se to isplati. Na primer seckano smrznuto povrće je van sezone jeftinije od svežeg, uvoznog.

1 мишљење на „10 načina kako nadmudriti poskupljenja namirnica“

  1. Jako dobri saveti!
    Vecinu od njih odavno koristim i zaista je efikasno.
    Hvala vam.

Затворено за коментаре.