Скочи на садржај

Planirajte obroke u skladu sa obavezama

Koliko puta ste do sada puta čuli ono čuveno „toliko radim da ne stignem ni da jedem…“? Verovatno puno. Organizacija vremena je jedan od osnovnih pojmova čak i kada govorimo o pravilnoj ishrani. Pravovremenost je dakle, pored pravilnog izbora hrane – ključ dobrog zdravlja. Neredovna i loša ishrana vodi ka gojaznosti i bolestima, a to je ono što definitivno želimo da izbegnemo.

nivosecera

Mnogi nepravilno misle da je organizam poput automobila. Nije. Automobil možete odvesti na pumpu, napuniti rezervoar do vrha, provozati malo ili mnogo i parkirati na nedelju dana ili koliko god želite bez negativnih posledica. Zamislite sada da taj auto vozite, vozite i vozite bez gledanja na pokazivač nivoa goriva, sve dok ne nestane goriva. Šta ste uradili?

Organizam definitivno tako ne funkcioniše. Ovo najbolje znaju oboleli od dijabetesa, jer im je sasvim jasno da moraju, što je moguće preciznije, držati nivo šećera (pa tako i insulina) u krvi konstantnim. Pravovremeni obroci i kod zdravih osoba će dovesti upravo do toga, uravnoteženja šećera u krvi, čime se eliminišu potrebe za prejedanjem ili pak preskakanjem obroka. Pravilna ishrana dakle mora biti pravovremena.

Dobro, ovo u teoriji sasvim dobro zvuči, ali šta je to u praksi? Veći broj manjih obroka je bolji/zdraviji izbor od jednog ili dva obilna obroka. Što kriva na gornjoj slici manje osciluje (manja amplituda) to je ishrana ravnomernija i bolja. S obzirom da je nerealno da možemo jesti ceo dan po trunku ovog ili onog, najefikasnije je da jedemo 5 do 6 puta na dan i da vreme za obroke koje nam je na raspolaganju upotrebimo pravilno.

Uobičajen raspored aktivnosti

DURUV

Ako svaki dan imate iste ili slične aktivnosti, napraviti mesto za obrok nije toliko komplikovano. Jednostavno treba uvideti da li je moguće napraviti uobičajen sled obroka DURUV (Doručak-Užina-Ručak-Užina-Večera) ili je potrebno i tu izvršiti neke izmene. Ukoliko ste zaposleni i „nema šanse“ da izađete tokom radnog vremena na ručak, rasporedite obroke tako da imate dve užine na poslu (ponesete ih od kuće ili kupite u blizini posla), pa napravite raspored obroka tipa DUURV, DRUUV ili DRUVU. Da nebi ogladneli ili pregladneli, opšta je preporuka da užine kada su jedna do druge budu energetski jače, nauštrb ručka ili večere koji slede kada se vratite kući. Naravno, planirajte vremena obroka prema vašim potrebama, pomerajte ih, ali ih nikako ne spajajte ni preskačite.

Rad po smenama

Kada osoba radi u smenama planiranje obroka se usložnjava. Uzmimo na primer osobu koja radi posao sa dežurstvima svake druge noći po 12 sati, recimo od 21 do 9 časova narednog dana. Pomislićete da je ovde nemoguće napraviti pravilan raspored obroka, jer tada ne važi prvo pravilo pravilnog obedovanja: uvek jedi u isto vreme. Ako, međutim, posmatramo period od 48 sati umesto „normalnih“ 24, onda je jasno da možete da napravite solidan raspored obroka. Možda bi bilo jasnije ako ovo o čemu govorim grafički predstavim na sledeći način:

dvadanaobroci
klikni na grafiku za uvećanje

Suština priče je da jedete na svaka 3-4 sata, što ravnomernije, a na pomenutom primeru u ciklusima od po 48 sati. Naravno, fino podešavanje vremena obroka zavisi od osobe do osobe, jer na ovo utiču i drugi faktori: blizina posla, saobraćajna povezanost, vrsta i količina hrane, vreme pripreme, dostupnost namirica, itd. Ako analizirate gornju grafiku i prebrojite broj obroka u njima, videćete da postoje 2 doručka, 2 ručka i 2 večere, kao i 4 užine, što je ukupno 10 obroka, ili 5 na dan. Strogo gledano, prvi dan ima 4, a drugi 6 obroka, ali raspoređeni su prema aktivnostima, što znači da nema preterivanja u jelu, niti gladovanja.

Kako planirati?

radiradiaisamoradiAnalizirajte sve aspekte i mogućnosti koje vaš posao  (fakultet, škola) nalažu i pronađite odgovarajuće vreme i prostor za obrok. Ukoliko nosite užine na posao, razmišljajte gde ćete ih čuvati dok ste tamo i da li je praktično nositi ih ili kupiti u blizini. Postoje obroci koje jednostavno možete pripremiti i na poslu, kao na primer kada kuvate kafu. Napravite vezu između hranjivosti i praktičnosti i ne favorizujte industrijske namirnice, niti pekaru. Ukoliko imate obezbeđenu ishranu u toku dana na poslu, vaš problem se svodi samo na to da obrok (ili obroci) koji odaberete budu adekvatnii hranjivi.

Planiranje je proces, što bolje pristupite rešavanju problema, imaćete bolje obroke.

3 мишљења на „Planirajte obroke u skladu sa obavezama“

  1. Poštovana, ako se radi smenski-jedne nedelje prva smena, druge nedelje druga, kako se onda posmatra, i kako uskladiti da vreme odbroka bude uvek isto?

    1. Poštovana Danka,

      kada se rade smenski jedna nedelja pre a druga posle podneonda gledate isto kao da je to uobičajneni raspored s tim što prilgaodite redosled obrok tako da vama najbolje odgovara. Baš zbog toga nisam posebno obrađivala ovaj slučaj jer je on ekvivalentan gore navedenom. Ako vam ne odgovara DURUV vi promenite prema gore navedenim kombinacijama.
      Srdačan pozdrav

Затворено за коментаре.