Скочи на садржај

Detoksikacija posle sezone obilnih trpeza

Od Svetog Nikole do Svetog Save ređaju se mnogi dani slava i proslava, a to sve treba i izdržati. Naročito ako niste na strogom režimu ishrane. Oni koji slave i proslavljaju poješće i popiće previše hrane i pića za tih 6 nedelja. O kilogramima koje će tu dobiti neću ni da govorim. Istovremeno će svoj organizam izložiti i delovanju toksina. Da bi telo normalno funkcionisalo, potrebno je da nekako “resetujete” to preterivanje u hranu i piću i izbacite nepotrebne otrove iz sebe.

Verujem da znate šta to znači: dakle, hranu prezasićenu šećerima, solju, zasićenim masnoćama i svemu ostalom što je nezdravo – izbacite (ili značajno redukujte) i prigrlite namirnice koje čiste telo. Dakle, hranu poput cvekle, belog luka, limuna, koji deluju kao detoksikansi.

Ukoliko s vremena na vreme volite da preterujete sa hranom i pićem, potrebno je redovno da čistite organizam od toksina. Tako ćete pomoći celom organizmu da bude zdrav, a možda ćete se rešiti i kojeg neželjenog kilograma. Šta onda jesti i piti?

Zeleni čaj

O zelenom čaju se dosta pisalo i tu sigurno ne treba mnogo objašnjavanja. Dobar je čistač organizma jer sadrži puno antioksidanasa koji pomažu neutralisanje slobodnih radikala u našem telu pre nego što ovi počnu da izazivaju probleme. Ukoliko ste jedan od onih koji se često služe zelenim čajem, onda znate koliko je dobro njegovo dejstvo.

Beli luk

Tipična namirnica koju mnogi izbegavaju naročito ukoliko vole društveni život. Šteta. Postoje načini da uživate u belom luku bez famoznog zadaha, a da dozvolite telu da se očisti od otrova. Beli luk ima izvrsna antibiotska svojstva i od davnina je prvi saveznik za dobar imunitet. Probajete da ga konzumirate sa čašom tople vode. Naravno, beli je luk poznat kao odlično sredstvo za skidanje holesterola i snižavanje visokog krvnog pritiska. Ako ste se “razvalili” od ruske salate ili nekih drugih masnih namirnica, uzmite beli luk i detoksifikujte se.

Maslinovo ulje

Odličan izvor nezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina koje služe kao neutralizator onih loših – zasićenih. Pored toga maslinovo ulje (hladno ceđeno) pomaže jetri da “pogura” eventualne kamenčiće u žuči i tako očisti telo i od njih. Odlično je sredstvo za zdraviju probavu jer utiče na normalan rad creva.

Špargla

Postoje mnogobrojni razlozi zašto bi mogli da počnete da koristite šparglu. Od one tradicionalne, da podstiče libido, do one koja čisti ceo organizam od toksina. Špargla se u ishrani koristi bar dva milenijuma i to je izvrstan izvor važnih nutritijenata, vitamina i minerala. Čisti organizam i čuva srce. S obzirom da je jetra organ koji čisti telo od otrova, špargla je u tome saveznik jetri. Dovoljno je da je proterate kroz blender ili sokovnik i da krenete sa detoksikacijom.

Pšenična trava

Ona je poznata po tome što ima izrazito alkalan odgovor organizma. Tako kontrira obilno konzumiranje mesa, peciva, pića i svega ostalog što zakiseljava telo.  Najkraće rečeno- pšenična trava je ona istinska zdrava hrana. Potpomaže metabolizam i normalizuje nivo šećera izbacujući toksine iz tela.

Eto, sad kad znate, možete da i probate. Ja već jesam.