Скочи на садржај

Smrznuto povrće i voće: šta je istina?

Mnogi su me pitali koliko je smrznuto povrće dobra alternativa za sveže povrće. Odgovor, je – nema velike razlike između svežeg i smrznutog povrća ukoliko ga koristite za termičku obradu. Čak štaviše, s obzirom da puno svežih namirnica dugo čeka da ih neko kupi i iskoristi, kvalitet takvih namirnica vremenom degradira. S druge strane, veliki proizvođači smrznutog povrća sirovinu nabavljaju što je pre moguće – odmah nakon berbe. Ona tako zadržava svežinu i ima punu nutritivnu vrednost.

Sveže povrće se čuva u hladnjačama nedeljama pa čak i mesecima pre nego što se upotrebi. Put smrznutog povrća je znatno kraći. Ukoliko se sveže povrće ne iskoristi, ono propada i baca se. Smatra se da 25-30% svežeg povrća završi u kontejnerima. Koja šteta!

Nutritivna vrednost

Jedan od parametara svežine namirnica je količina vitamina C u sveže ubranom povrću i voću. Spanać gubi 3/4 količine vitamina C već posle dva dana od berbe, a brokoli još i više. Što više ruku dotakne jednu šargarepu, karfiol ili brokoli od njive do police u marketu veća je mogućnost od kontaminacije bakterijama. Izlaganje i skladištenje povrća na neadekvatan način (sunce, mraz) ubrzava propadanja ove hrane.

Tehnologija trenutnog zamrzavanja na – 18°C koju proizvođači smrznute hrane primenjuju čuva nutritivnu vrednost namirnica i omogućava nam da tokom cele godine možemo uživati u jelima od raznog povrća. Tu ostaju i vitamini i minerali i drugi nutritivni sastojci, a otpad je sveden na minimum. Bakterije jednostavno nemaju vremena da počnu da kvare hranu i ona se može držati u zamrzivaču mesecima, bez ikakve bojazni o smanjenju nutritivne vrednosti.

Jednom odleđeno povrće i voće, kao i bilo koja druga hrana ne sme se ponovo zaleđavati.

Praktičnost

Drugi aspekt primene smrznutog povrća i voća u ishrani je praktičnost. Ono je očišćeno, oprano i spremno za upotrebu tj. kuvanje. Ukoliko volite boraniju, kukuruz šećerac, grašak, brokoli ili kakav miks poput đuveča i ruske salate, sve ovo možete pripremiti u veoma kratkom roku. Zaposlene žene pa i muškarci koji vole kuvanje preferiraju smrznuto povrće.

Što se tiče smrznutog voća, ono se primenjuje za pripremu šejkova, smutija, domaćeg voćnog jogurta, raznih voćnih salata, kremova, pita i poslastica. Smrznuto voće posle otapanja menja svoju strukturu i pušta dosta soka, a plod lako splasne. Višnje imaju najveću primenu od bilo kojeg drugog smrznutog voća. Sok koji ostaje posle otapanja višnje ima pun ukus ovog rajskog ploda.