Скочи на садржај

Dimljeni losos: ukusni omega-3 delikates

Dimljeni losos je lako dostupan i našim protrošačima i to u obliku filea koji su hladno ili toplo dimljeni. Zbog umereno visoke cene (oko 350 din/ 100 g) dimljeni losos se smatra delikatesom. Dimljeni losos je popularan sastojak kanapea, često u kombinaciji sa krem sirom i limunovim sokom.

U dijetama se može koristiti jer ima značajan sadržaj omega 3 masnih kiselina, bogatu aromu i puno proteina. Ne stavljam ga u dijetama često, ali onima koji ga vole, svakako ga mogu preporučiti. Ako ga nikada niste probali, evo da ga malo približim i vama.

Dimljeni losos
Dimljeni losos sa avokadom i krem sirom. Foto: Pexels

Gde ga naći?

U bolje snadbevenim radnjama, često ga možete pronaći u obliku vakumiranog sitno filetiranog delikatesa, a drži se rashlađen. Takođe, videla sam i komade dimljenog lososa u vakumskoj ambalaži koji su predviđeni za pečenje i kuvanje.

Ideje za pripremu dimljenog lososa

Dimljeni losos se može jesti svež, dakle dimljen (iz pakovanja), uz neki kremasti sir i integralno pecivo ili sečen sa crvenim lukom i malo limunovog soka i mirođije. Takođe odlično se može kombinovati u pripremi jela sa ugljenim hidratima – testeninama (špagete, nudle, makarone…) ili pirinčem (beli, integralni, basmati…) uz neko začinsko bilje (bosiljak, ruzmarin, rukola, itd).

Dimljeni losos sa pirinčem i rukolom

Od dimljenog lososa možete praviti paštetu, razne umake za testenine ili rižoto, a ukus lososa sjajno ide i uz najpopularniji izvor proteina: jaja, od omleta, poširanih do kuvanih jaja. Omlet sa dimljenim lososom je popularan izbor osoba koje žele da se hrane zdravije.

Salata od dimljenog lososa je veoma ukusna i intenzivna (ima jaku aromu) i ide u kombinaciji sa zelenom salatom, maslinama, paradazom, prazilukom i mirođijom uz dodatak jogurta.

Pecivo sa sirnim namazom i lososom. Foto: Pexels

Ako čekate goste, dobra ideja je kanape od dimljenog lososa serviran preko kolutića integralnog peciva ili integralnog tosta uz sok limuna. Interesantna (fensi) kombinacija dimljenog lososa je u vidu sušija sa kuvanim pirinčem, nori algama i sirom, mada tehnički to nije suši, jer se ne koristi sirovo meso ribe, već dimljeno. Tu se ipak morate više potruditi.

Dimljeni losos – dobar izbor

Dimljenje se koristi za očuvanje namirnica od kvarenja koje izazivaju mikroorganizami. Dimiti se može svako meso, riba, sir. Kada se osoljen losos stavi u pušnicu da se dimi, on delimično dehidrira što sprečava aktivnost bakterija uključujući i Clostridium botulinum, koji može biti prisutan u morskim plodovima.

Visok sadržaj soli sprečava rast mikroorganizama u dimljenom lososu ograničavanjem aktivnosti vode. Dimljena hrana, uključujući dimljeni losos, takođe sadrži nitrate i nitrite koji su nusproizvodi procesa dimljenja. Nitriti i nitrati se mogu pretvoriti u nitrozamine, od kojih su neki kancerogeni.

Dimljeni losos nije glavni izvor izloženosti nitrozaminu kod ljudi, pa ne morate brinuti.

Losos je riba sa visokim sadržajem masti, dakle dobar je izvor omega-3 masnih kiselina, uključujući dokozaheksaenojsku kiselinu (DHA) i eikosapentaenojsku kiselinu (EPA).

Dimljeni losos ima visok sadržaj natrijuma zbog dodavanja soli tokom salamurenja (usoljavanja) i dimljenja, pa ipak ne treba da preterujete.

Pakovanje dimljenog lososa od 100 grama sadrži približno 770 mg natrijuma, dok ekvivalentni deo sveže kuvanog lososa sadrži oko 60 mg.