Скочи на садржај

Kukuruz šećerac: zlatni ukus leta

Kukuruz šećerac je vrsta kukuruza namenjenog za ishranu ljudi koji ima najveći sadržaj šećera. Za razliku od običnog, merkatilnog kukuruza koji se koristi kao stočna hrana i bere kada je zreo, kukuruz šećerac se bere kad nije sasvim dozreo odnosno kada zrna još nisu suva i tvrda. U kukuruzu šećercu stoga nije završen proces transformacije šećera u skrob, pa se kukuruz šećerac može jesti iz svežeg, konzerviranog ili smrznutog stanja, jednostavnom pripremom – kratkim kuvanjem.

Foto: Stoonn / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stoonn / FreeDigitalPhotos.net

Kalorijska vrednost kukuruza šećerca je u proseku 86 kcal/100 g, a od toga kukuruz šećerac sadrži: ugljenih hidrata 19 g (šećera 3,22 g, vlakana 2,7 g), masti 1,2g, belančevina 3,2 g i vode 76 g. Od vitamina, kukuruz šećerac sadrži vitamin B1, B3 i B9, kao i vitamin C. Minerali prisutni u šećercu su: magnezijum, gvožđe, kalijum.

Jedan prosečan klip kukuruza šećerca sadrži oko 90 grama zrna. Kukuruz je, dakle, ugljenohidratna hrana. Sadrži razne fitohemikalije, a žutu boju dobija od karotenoida beta-kriptoksantina, koji takođe deluje kao jak antioksidans, dakle čuva ćelije od slobodnih radikala. Kuvanjem kukuruza šećerca se oslobađa felurička kiselina, koja takođe deluje kao antioksidant.

Kukuruz šećerac su prvi jeli sevrenoamerički Indijanci, od kojih su u vreme stvaranja SAD-a ovu „novotariju“ preuzeli i evropski doseljenici. Današnji kukuruz šećerac je postao popularan upotrebom hibridnog semena kukuruza čime se dobilo na količini i kvalitetu. Kukuruz šećerac je najbolje kuvati u vodi ili pari. Širom sveta se šećerac koriti i kao nadev za pizzu, ali i kao nezamenjivi deo mnogih salata.

Bez obzira kako je kuvan, sa klipom ili bez njega, ukusan je i vole ga i deca i odrasli. U letnjem periodu ovo je popularna zanimacija na jezeru ili reci, na kampovanju i izletu. Pored kuvanja, kukuruz šećerac se može i peći na roštilju. Verovatno ste u prodavnicama imali priliku da pronađete i baby corn. Ova vrsta kukuruza šećerca se jede sa klipom jer je dovoljno mekana i sadrži dosta vlakana.

Na našem domaćem tržištu cenjeni su hibridi kukuruza šećerca od poznatih proizvođača (domaćih i stranih), ali opasnost vreba od genetski modifikovanog kukuruza koji nam na mala vrata poturaju iz SAD-a. Po slovu zakona, GMO kukuruz u Srbiji je zabranjen, ali iz sveta su veliki pritisci da se zakon izmeni i dozvoli GMO. To kao potrošači i kao građani odgovorni prema svome zdravlju ne smemo dozvoliti.

Ako mislite da kukuruz goji, uporedite ga sa na primer jabukom, pa se zapitajte da li i ona goji? Istina je da kukuruz šećerac zdrava i nutritivno vredna namirnica koja ima mnoga dobra antioksidativna svojstva koja štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i kancera. Šećerac sadrži i fitohemikalije koje čuvaju vaš vid i vlakna koja olakšavaju stolicu. U narodu je poznata činjenica da je kukuruzna svila dobra kao diuretik, ali i kod srčanih smetnji i urinarnih bolesti.

Smrznut kukuruz šećerac koji jedemo ovih još uvek kalendarski zimskih dana ne gubi svojstva dubokim zamrzavanjem, pa se može pripremati na isti način kao i svež ili konzerviran kukuruz šećerac. Ako već niste uveli kukuruz šećerac u vašu ishranu, ne čekajte leto da to i učinite.