Скочи на садржај

Ishrana u borbi protiv raka: hemoterapija

Ako pitamo zvaničnu medicinu, hemoterapija je trenutno jedini mogući tretman za mnoge pacijenata obolele od raka (kancera). Postoji mnogo nuspojava vezanih za hemoterapiju: mučnina, dijareja, suvoća usta, gubitak težine i povraćanje. Jasno je da postoje i alternativne metode lečenja raka koje zvanična medicina ne priznaje, ali hajde da se u ovom tekstu pozabavimo time šta jesti pre, u toku i posle hemoterapije.

Hemoterapijom se, inače, pored kanceroznih ćelija uništavaju i zdrave, što zasigurno može da oslabi organizam. Pravilna ishrana može pomoći u smanjenju neželjenih efekata i pojačati imuni sistem i donekle i brzinu oporavka.

Što se tiče hemoterapije, preporučljivo je da se održi stabilna telesna težina tokom tretmana koliko je to god moguće.

Šta odabrati pre tretmana…

Ovo su samo neke od mogućih smernica u ishrani, ali u svakom slučaju preporuka je da se konsultujete sa vašim lekarom koji ima uvid u vaše zdravstveno stanje.

  • Operacija: Ishrana sa malim sadržajem masti (manje od 25% ukupnih kalorija), a bogata proteinima (posno meso, npr. piletina ili ćuretina 220-280 g) dan pre operacije. U ishrani možete koristiti suplemente multi-vitamina i minerala do preporučenih vrednosti (RDA). Pored toga, 500 mg vitamina C može takođe da bude potpomogne imunitet. Ono što ne treba koristiti nedelju dana pre operacije su suplementi koji mogu uticati na razređivanje krvi poput vitamina E, vitamina K, suplementi na bazi ribljeg ulja, preparati na bazi jagorčevine, i sl.
  • Zračenje: Bez posebne ishrane.
  • Hemoterapija: Ishrana sa malim sadržajem masti, visokog ugljenih hidrata dan pre hemoterapije. Dopuni sa multivitaminski i mineralni daje 100% RDA.

…do 24 časa posle …

  • Operacija: Prema savetu hirurga.
  • Zračenje: ugljeni hidrati kao izvor energije.
  • Hemoterapija: Izbegavajte jedenje svoje omiljene hrane u roku od 24 sati od tretmana bi se izbegle negativne asocijacije u nekom kasnijem trenutku. Birajte nemasne namirnice i manje masne načine pripreme (manje od 40 grama masnoća dnevno), bogate ugljenim hidratima (uglavnom kompleksne ugljene hidrate (skrob) iz žitarica, voće i povrće) i sa malim količinama kvalitetnih proteina (belo meso, ribu, jaja, dakle, lako svarljive namirnice). Moguće je koristiti i proteine surutke i dodavati ih u smutije ili šejkove.

…a šta nakon 24 sata od tretmana:

  • Operacija: visoko proteinska dijeta (posno meso, živina, riba ili 2-3 jaja, nekih 220-280 g.) Suplementi prema savetima hirurga, uz dodatak antioksidanasa uključujući vitamin E, 400 IJ  i vitamina C, 500 mg  dnevno.
  • Zračenje: visoko proteinska ishrana, bogata energijom. Kako bi se sprečile tegobe sa nadimanjem, najbolje bi bilo uzdržati se od proizvoda koji sadrže laktozu, uz vrlo malo (ili bez) namirnica sa prostim šećerima.
  • Hemoterapija: Mali, česti obroci koji se lako vare, na primer riba, piletina, pirinač, pečeni krompir, banane, sos od jabuke. Ako vam težina brzo opada, dodajte neki energetski šejk (upotrebite blender: ubacite badem, susam, bananu, malo proteina surutke i vode) ili neku zamenu za obrok u flašici (koje možete naći u apotekama). Izbegavajte laktozu zbog prevencije nadimanja.

Pored svega toga šta još možete jesti?

Onkolozi će vam u odnosu na vrstu hemoterapije reći šta je potrebno da radite, kako da se hranite i koje namirnice da izaberete, a donja lista je uopštenog karaktera.

Avokado se kod hemoterapije lako podnosi, hranjiv je i daje vrlo baznu reakciju organizma što svakako pogoduje organizmu. Ima blag ukus i dosta kalorija, što ga čini dobrom namirnicom u ovom slučaju.

Jogurt je dobar izbor hrane nakon hemoterapije iz nekoliko razloga. U prvom redu zato što smanjuje mučninu, a kako sadrži proteine i kalcijum, pomaže očuvanje kostiju i mišića. Zdrave probiotske bakterije koje se nalaze u jogurtu, kao što je Lactobacillus bulgaricus, mogu da podstaknu imuni sistem. Jogurt kao i ostali mlečni proizvodi sadrži i laktozu, pa je možda i najbolje koristiti onaj bez laktoze.

Hrana bogata proteinima, kao što su junetina, piletina, ćuretina, jaja, riba… povećavaju energiju i sprečavaju propadanje mišićnog tkiva. Proteini koji se nalazi u mesu pomažu telu u borbi protiv infekcije, što je čest problem kod hemoterapije pacijenata.

Kuvani brokoli se takođe uz drugo termički obrađeno povrće preporučuje svakodnevno. Termički obrađeno povrće posle hemoterapije ima prednost u odnosu na sveže. Kuvanje povrća poput brokolija ubija štetne mikroorganizme, čineći ove namirnice sigurnim za ishranu pacijenata na hemoterapiji i posle nje.

Crni i beli luk se preporučuju kao borci protiv raka. Oni sadrže visok nivo antioksidanata koji stimulišu imuni sistem. Beli luk sadrži alicin, koji ima blago protivkancerno dejstvo. Pre operacije na nedelju dana bi ga trebalo izbaciti iz jelovnika (baš kao i đumbir i kantarion), a uvesti nakon toga.

Namirnice bogate selenom jačaju imuni sistem, što mu omogućava da se bori nekih vrsta raka poput leukemije i melanoma. Selen se nalazi u brazilskom i indijskom orahu, ovsu i integralnom pirinču.

Voće kao što su banane sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka. Banane su nešto bolji izbor voća za hemoterapiju pacijenata nego mnoge druge vrste voća zbog kore, koja je zaštitna barijera za mikroorganizme koji bi mogli da dodatno utiču na ionako oslabljen imunitet. Banane idu dobro sa mnogim namirnicama i lako je dodati hranu bogatu proteinima (npr. sir ili puter od kikirikija) u užinu sa bananama. Namirnice bogate antioksidansima-vitaminom A (kao beta karoten i drugi karotenoidi) i vitaminom C su takođe i: dinja, mango, kivi, pomorandže i šargarepa.

Problemi i putokazi…

Hemoterapija, odnosno zračenje značajno utiče na nepce pacijenta i čulo ukusa, pa određena vrste hrane i pića imaju neprijatan, metalni ili gorak ukus. Voda i meso u najvećem broju slučajeva postaju “totalno bljak” tokom hemoterapije. Možda mariniranje mesa blagim začinima može napraviti razliku, na primer sa majčinom dušicom, nanom, bosiljkom itd. Kako bi hrana lakše da žvaće, pokušajte i sa prelivima na bazi jabuka, prelivima na bazi jogurta, itd.

Ukoliko je pacijentu teško piti običnu vodu, alternativa je aromatizovana mineralna voda ili se može dodati seckani limun u vodu. Ako pacijentu meso ne prija, postoje drugi izvori proteina kao što su jaja, manje masni mlečni proizvodi, pasulj i riba. Alternativa svemu navedenom su proteini surutke sa kojima lako pripremate užine. Sve u svemu, pacijent bi svakako trebao da vodi dnevnik ishrane i beleži šta od namirnica podnosi a šta ne.

Dok neki ljudi imaju dijareju kao posledicu hemoterapije, drugi imaju zatvor. Dovoljan unos tečnosti je bitan faktor sprečavanja zatvora. Takođe i hrana koja sadrži sve vrste vlakana može biti od pomoći (suvo voće, grašak, integralne žitarice). Osobe koje nisu jele puno vlaknaste hrane bi postepeno trebale da ih uvode. Šetnja takođe doprinosti boljem radu creva. Kod dijareje potrebno je izbegavati masnu i prženu hranu, kofein, zaslađena osvežavajuća pića i voćne sokove, zelene salate, alkohol. Hrana koja se generalno dobro toleriše su pahuljice, voće bez kože, slatki krompir, bundeva, pirinač, tost, banane.

Mnogi koji prolaze kroz hemoterapiju imaju veoma slab apetit. Zato je potrebno unosti ugljene hidrate koji se su obično dobro vare npr, tost sa puterom od kikirikija ili orahovim puterom ili humusom. Supa takođe otvara apetit. Baš kao i kod beba, probava pacijenata na hemoterapiji je osetljiva, pa nije loše kao užinu pojesti i neku bebi kašicu.

Ukoliko hemoterapija izazove ranice na ustima, potrebno je izbegavati začinjenu hranu, alkohol i pretoplu hranu. Probajte namirnice u obliku pirea koje se lako mogu progutati, kao što puding, pirinač, jaja, kaše i supe. Izbegavajte krekere, čips i sve ostalo što može iritirati ranice.

Unosite dovoljno tečnosti tokom dana, dakle 10-12 čaša vode, bistrih supa, ukupno nekih 2 l tečnosti. Znaci dehidracije su suva ili lepljiva usta, utonule oči, urin tamno žute boje i nesposobnost za proizvodnju suza. Ispiranje usta slanom vodom nakon obroka takođe mogu pomoći.

Smanjite mučninu tako što ćete jesti prohlađene obroke, bez masnoće, prženja i jakih mirisa koji mogu iritirati, a pomažu i čajevi od nane i đumbira. Manji obroci takođe manje opterećuju želudac, pa je i mučnina manja. Znači, kod hemoterapije, bolje je jesti češće a manje. Pored toga da bi se smanjile tegobe dobro je koristiti i vitamine B kompleksa recimo kao pivski kvasac.

Šta izbegavati?

Postoje neke namirnice koje je bez obzira koliko dobro zvuče, verovatno najbolje izbegavati zbog rizika od trovanja hranom. Jesti sirovu ili nedovoljno termički obrađenu hranu je čest uzrok trovanja hranom. Pravilna termička obrada uništava bakterije, ali one mogu da počnu da rastu i u kuvanoj hrani ako je dugo držimo u frižideru ili na stolu. Hrana takođe može postati kontaminirana kad je priprema zaražena osoba. Dakle, rukovanje, priprema i čuvanje hrane je definitivno važno. Šta se u svakom slučaju treba izbegavati?

  • Alkohol nepovoljno utiče na jetru i otežava njen rad. Alkohol takođe pogoršava mučninu i druge nuspojave.
  • Neki suplementi mogu negativno uticati na sam proces terapije, pa se svakako treba konsultovati sa lekarom.
  • Zeleni čaj može uticati na hemoterapiju jer sadrži obilje fitonutrijenata, pa ga je potrebno ograničiti ili zbaciti.
  • Hladne viršle, suvomesnati proizvodi, salame
  • Nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi, meki sirevi napravljeni od nepasterizovanog mleka, kao što je sir sa plavim plesnima, bri, kamembert, feta, kozji sir
  • Dimljena riba
  • Salate sa jajima, šunkom, piletinom ili morskim plodovima
  • Paštete, naročito one pripremljene i dugo držane u frižideru
  • Neoprano sveže voće i povrće, posebno lisnato povrće koji se može imati prljavštinu i druge zagađivače
  • Nepasterizovani voćni sok ili sirće
  • Nedovoljno kuvano/pečeno meso, živina, riba i morski plodovi, suši
  • Neke vrste ribe koje maju visok sadržaj žive, npr skuša
  • Nedovoljno kuvana ili pečena ili poširana ili presna jaja

Bilo da se radi o hemoterapiji ili nekoj alternativnoj terapiji kod obolelih od raka, što se ishrane tiče – jedna stvar je zajednička: više prirodnih namirnica, a manje industrije je uvek najbolja kombinacija.