Скочи на садржај

Jaja na par načina

U poslednjih 15 nedelja pisala sam o raznim dijetalnim receptima koje sam pripremala u Metalac posuđu, tako da vas je svakog ponedeljka čekao nov recept. Danas vam neću dati jedan recept, nego ČETIRI. Ključna reč danas će biti jednostavnost.

Zašto jaja?

O jajima sam već pisala kao o zdravoj namirnici, ali i u oceni jedne popularne brze dijete. U zdravoj ishrani jaja takođe imaju svoje mesto, pa zašto da ih izbegavamo? Istina je da jaje sadrži holesterol, ali ne toliko da bi ga se odrekli čak i osobe sa povišenim hivoima holesterola u krvi. Naravno, ključ je u umerenosti. Jaja kao osnovni obrok se mogu pripremiti na mnogo načina, a koliko jela zavisi od jaja kao jedne od namirnica, teško se može nabrojati.

U svojoj praksi u okviru dijeta obično dajem kuvana jaja, koja svi već znate kako se spremaju, a recept moje bajke je da posolite vodu u kojoj se kuvaju i lakše će se oguliti. Verovatno znate i kako se pripremaju rovito jaje, jaje na oko, omlet sa šunkom ili pak kajgana. Ipak, to nisu recepti koje ću sada podeliti sa vama.

Poširana jaja

Mislim da ne postoji način pripreme koji je brži od ovog. Nekada davno, kada sam prvi put pravila poširana jaja, rezultat je bio totalni neuspeh, ali nisam odustajala dok mi nije najzad uspelo. I sada ih povremeno napravim, jer su zdrava, pripremaju se bez masnoća i imaju ukus poput rovitih jaja, koja takođe volim.

Potrebne namirnice:

 • 2 jaja
 • vinsko sirće
 • voda

Priprema:

U emajliranu Metalac šerpu sipajte 1 litar vode i dospite pola čaše sirćeta. Pustite da tečnost provri a potom odmah smanjite temperaturu da nebi intezivno ključalo.

16a02

U šerpu sa vodom i sirćetom pažljivo razbijte jaja i ostavite ih tako 30 sekundi da se “bare”. Ako želite možete i jedno po jedno.

16a03

Pomoću mrežaste lopatice ili kakvog drugog prikladnog alata zahvatite jaja veoma pažljivo i izvadite iz Metalac šerpe pazeći da se ne probuši opna koja se stvorila kuvanjem jaja ovih pola minuta.

16a04

Jesam li vam rekla da je ovo brzo-brzo jelo? Eto, sad znate koliko je brzo. Pored toga je i zdravo i lako se vari.

16a05

Poširana jaja su idealna za doručak uz neku sezonsku salatu, čašu obranog jogurta i integralni hleb. Servirajte toplo.

Energetska vrednost jela: 159 kcal

Omlet od belanaca sa povrćem

Naravno da je slaninica i šunkica uvek bila zanimljiva u pripremi omleta, ali ako ste na dijeti, ove dve namirnice ćete malo da ostavite drugim članovima porodice, a vi se možete poslužiti omletom od povrća. Žumance je znatno kaloričnije od belanceta, pa se u pripremi dijetalnih jela ponekad izbagava. Zato sada pravim omlet od belanaca.

Sam naziv recepta sve govori, i u tome je njegova draž. Možete koristiti bilo koje povrće koje volite. Naravno da je sezona većine povrća već istekla, ali smrznutog povrća imate u svakoj radnji. Moja preporuka ovih dana (krajem januara) su na primer šampinjoni, koje cele godine možemo kupiti u svežem stanju, a može i praziluk kojeg imate u svim većim trgovinama, naravno, svežeg. Istina je da šampinjoni ponekad nadimuju, a ako vam je i praziluk bezveze, preporučujem papriku. Nju možete naći u smrznutoj mešavini za đuveč, pa možete sa već pripremljenom mešavinom napraviti omlet. Ja sam bila te sreće da nađem sveže crvene paprike, pa ću vam dati i tu kombinaciju. Recepte pripremam pomoću Metalac EcoTava Ceramics tiganja, koji je idealno rešenje i za ovako jednostavna jela.

1. kombinacija: omlet od belanaca sa prazilukom

16b01

Potrebne namirnice:

 • 80 g praziluka
 • 1 kašičica ulja
 • 2 belanca jajeta
 • malo soli (ili bez soli, za osobe koje imaju hipertenziju)

Priprema:

16b03

U činiji ili tanjiru odvojite belanca i blago ih izlupajte / promešajte svega 5 sekundi. Ako preterate i ulupate belanca, recept će propasti, jer se namirnice neće dobro vezati (verujte, probala sam i to za svaki slučaj). Na dasci isecite sitno praziluk.

16b02

U EcoTava Ceramics tiganj na ulju propržite praziluk dok ne omekša, što ćete lako uočiti.

16b04

Preko praziluka sipajte belanca i sačekajte da se sa ivice počne odvajati. Tada je potrebno okrenuti jaja sa druge strane i psle par minuta omlet od belanaca sa prazilukom je gotov.

16b05

Energetska vrednost jela: 127 kcal

2. kombinacija: omlet od belanaca sa paprikom

16c01

Potrebne namirnice:

 • 1 paprika srednje veličine (ili 100 g smrznute)
 • 1 kašičica ulja
 • 2 belanca jajeta
 • malo soli (ili bez soli, za osobe koje imaju hipertenziju)

Priprema:

U tanjiru odvojite belanca i samo ovlaš ih izlupajte, kao u prethodnom receptu. Na dasci isecite papriku na sitne parčiće, a ako imate smrznutu, možete je takođe usitiniti, ne morate čekati mnogo da se odledi. U EcoTava Ceramics tiganj na ulju propržite sitno isečenu papriku.

16c02

Sada možete sipati belanca i sačekajte da se sa ivice počne odvajati.

16c03

Špatulom okrenite jaja sa druge strane i posle par minuta omlet od belanaca sa paprikom je pripremljen.

16c04

Poslužite sa integralnim pecivom i sezonskom salatom.

Energetska vrednost jela: 127 kcal

Omlet sa paradajzom

Znam da je zima i da paradajz nije zimsko povrće, ali ovih hladnih januarskih dana nisam mogla da odolim i ne kupim par plodova (uvoznog) paradajza i pripremim još jedan omlet. Ako unapred razmišljate, pomislićete da ću i tu paradaz da propržim i prelijem jajima, ali neću. Paradajz je baš kao i crvena parpika bogat vitaminima, npr. C, koji se pri termičkoj obradi razgrađuju. Povrh toga, ako pržim, treba mi ulje, a recimo da želim omlet bez ulja. Šta da radim?

16d01

Potrebne namirnice:

 • 100 g paradajza
 • 50 ml mleka
 • 2 jaja
 • malo soli (ili bez soli, za osobe koje imaju hipertenziju)

Priprema:

16d03

Jednostavnost, sećate se? U tanjiru ulupajte dva jaja dok se dobro ne ujednače. Dodajte mleko i još malo izlupajte.

16d04

Sipajte u zagrejan EcoTava Ceramics tiganj i ispecite sa obe strane.

16d02

Okrenite špatulom ili ako nemate, pomoću plitkog tanjira. Stavite na tanjir i do pola nasložite paradajz i poklopite.

16d05

Poslužite na primer sa 100 % voćnim sokom i integralnim pecivom.

16d06

Prijatno.

Energetska vrednost jela: 225 kcal

3 мишљења на „Jaja na par načina“

Затворено за коментаре.