Скочи на садржај

Trovanje hranom

Šta je trovanje hranom?

Trovanje hranom je pojava koja se najčešće javlja tokom letnjih meseci, a kod većine je blagog inteziteta. Naravno, trovanje hranom može biti i znatno zraženije sa teškim simptomima, a može doći i do smrti.

trovanjeU najčešćem broju slučajeva trovanje hranom se javlja kada osoba konzumira hranu ili piće koji su zaraženi bakterijama, bakterijskim toksinima, parazitima ili virusima. Trovanje hranom se može pojaviti i prilikom konzumiranja hrane koja nije infektivna (poput otrovnih gljiva) ili hrane koja sadrži teške metale (poput žive ili olova) ili otrovne hemikalije (insekticidi).

Najčešće se hranom mogu otrovati osetljive grupe: stare osobe, trudnice, deca i odojčad, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima (dijabetes, AIDS, hepatitis, itd.)

Trovanje hranom je bolje sprečiti nego lečiti, pa zato razmišljajte o putevima prenosa bakterija i sprečite ih dobrim higijenskim merama, čistim rukama, alatima, priboru i načinima prepreme hrane. Hranu pripremajte tako da je dovoljno termički obrađujete. Ne birajte namirnice sumljivog kvaliteta, ne odmrzavajte i zamrzavajte ih više puta.

Uzroci trovanja hranom

Jasno je da trovanje nastaje kada unosimo neispravne namirnice ili tečnosti. Njihova kontaminacija se može dogoditi u bilo kojem delu procesa pripreme hrane. U najvećem broju slučajeva radi se o prenošenju bakterija/ virusa/ parazita na ispravnu hranu (namirnice), a ređe je toksin prisutan u hrani prilikom pripreme.

  • Bakterije su izazivač trovanja br.1 i na organizam deluju neposredno ili posredno (putem toksina koje izlučuju). Najpoznatije bakterije krivci trovanja su: Salmonela, Ešerihija koli, Šigela, Stafilokoke i Klostridijum. Možete ih naći u nedovoljno termički obrađenom mesu, ribi, živini, jajima, mesnim prerađevinama, šlagovima, pitama, pudingu, sutlijašu i zaraženoj vodi.
  • Virusi i paraziti izazivači trovanja dolaze u kontakt sa hranom kroz nedovoljno termički obrađene namirnice i školjke putem kontaminirane vode.
  • Otrovne gljive izazivaju veoma ozbiljna trovanja i deluju na centralni nervni sistem izazivajući delimičnu ili potpunu paralizu.
  • Neke ribe i školjke su prirodno otrovne i deluju poput otrovnih gljiva na nervni sistem. Druga vrsta trovanja ribom je putem histamina, jer neke vrste riba imaju značajne količine histamina. Ovakve ribe su neobično gorke.
  • Trovanje insekticidima naročito organofosfatima je veoma opasno. Insekticidi nisu toliko opasni kao za štetočine, ali ukoliko se primenjuju pogrešno, mogu u lancu ishrane izazvati velike probleme.
  • Ostali otrovi se mogu naći u divljim plodovima, listovima i cvetovima, ali krivac može biti i industrija sa kadmijumom iz konzervi, olovom i arsenom iz veštačkih đubriva i kiselinama i olovom u stočnoj hrani koja potom dolazi do našeg tanjira.

Simptomi i komplikacije kod trovanja hranom

trovanje1Sve vrste trovanja hranom imaju zajedničke simptome: mučnina, povraćanje, grčeve u stomaku i dijareju. Ako je bakterija krivac, uz pomenute treba dodati i glavobolju i groznicu. Simptomi se javljaju već posle sat-dva od konzumiranja hrane, a traju od 1 do 7 dana.

Trovanje koje nije infektivno ima drugačije simptome: na primer kod školjki- slabosti ili paraliza koja se od usta širi po celom telu, iritacija, osećaj toplote ili hladnoće, a kod trovanja ribom sa histaminom- crvenilo, jak bol u stomaku. Ova trovanja mogu izazvati velike posledice po nervni sistem.

Kod trovanja otrovnim gljivama –suženje zenica, suze, znoj, preterano lučenje pljuvačke, vrtoglavica, zbunjenost, koma, napadi. Trovanje organofosfatima (insekticidima) ima iste simptome kao kod trovanja gljivama.

Najveća komplikacija kod trovanja hranom je dehidratacija, kada telo gubi više vode i elektrolita (natrijuma, kalijuma). Bakterija listerija može izazvati probleme kod još nerođene dece, a ešerihija može negatvno uticati na bubrege. Dalje komplikacije su i artritis i krvarenje.

Dijagnozu trovanja lekar lako uspostavlja fizičkim pregledom i upoređivanjem simptoma. Uz to, može zatražiti i nalaz krvi i uzorak mokraće i stolice da bi se potvrdilo prisustvo bakterija ili parazita. Ukoliko ste pojeli nešto pokvareno, obavezno potražite lekarsku pomoć.