Скочи на садржај

Napici u dijetalnoj ishrani

Svaka ćelija u našem telu ima svoju funkciju i zadatak, a pored energije, neophodno joj je obrzbediti dovoljno tečnosti. Bez toga, ćelije ne dobijaju dovoljno hrane i kiseonika i propadaju ali i stradaju od toksina koje pomenute ćelije ne mogu da izbace iz organizma. Toksine iz tela eliminišu jetra i bubrezi, što je nemoguće činiti bez tečnosti. U toku dana gubimo kroz znoj i mokraću 2,5 do 3 litra tečnosti, pa je toliko potrebno i uneti da bi se održala biohemijska ravnoteža u organizmu. Ukoliko ne unosimo dovoljno tečnosti, ćelije brže stare, gube svoju elastičnosti i propadaju.

voda-napitakDnevne potrebe za tečnostima nisu iste leti i zimi, tokom jakog fizičkog rada ili lakog posla, kod dece ili odraslih, kod zdravih ili bolesnih. Pri normalnim uslovima kod zdravih odraslih, odnosno dece starije od 9 godina dnevna potreba je oko 2,5-3 litra, odnosno 2 litra kroz tečnosti (vodu, čajeve, sokove, mineralnu vodu, supe, kompoti, mlečni napici), a ostalo kroz hranu. Iz hrane, kao što se vidi, apsorbuje se oko 0,6 do 0,9 litara vode na dan.

Ako unosite dovoljno tečnosti sprečićete mnoge tegobe kao što su: kamenac u bubregu, celulit, starenje kože i nagomilavanje toksina. U slučajevima većeg gubitka tečnosti usled povraćanja, dijareje, težeg fizičkog rada, ekstremno visokih temperatura i slično, potrebe za tečnostima su veće. Osnovna tečnost koju unosimo je voda. Ona mora biti higijenski i zdravstveno bezbedna za piće, ne suviše tvrda niti meka. Tvrda voda ima mnogo suvog ostatka (mnogo minerala), dok ga meka voda gotovo i nema (destilovana). Najbolja je za piće slabomineralna (niskomineralizovana) voda. Sve namirnice sadrže vodu, kako u slobodnom tako i u vezanom obliku.

Pravilna hidratacija je ključ dobrog zdravlja, a ukoliko smo bolesni postaje još važnija. Mnoge bolesti i stanja zahtevaju manji ili veći unos vode i tečnosti od standardnih vrednosti, a bilo kako bilo, savet o hidrataciji tražite od vašeg izabranog lekara.

Kod dijareja i učestalih stolica dolazi do većeg gubitka vode i mineralnih materija. U prvih 24 do 48 časova, bolesnik ne bi trebao da uzima ništa sem vode ili slanog rastvora. Eventualno, kod lakših stanja može se jesti jogurt ili kiselo mleko i kremaste supe da bi se nadoknadio gubitak minerala.

Kod kolitisa odnosno zapaljenja debelog creva, vodu i elektrolite je posebno važno nadoknaditi pa se preporučuju blagi kiselomlečni proizvodi i blagi čajevi. Topli napici i jela nisu poželjni. Hladni napici prebrzo napuštaju želudac, a vrući napici oštećuju sluzokožu želuca i pospešuju upale.

Kod dijabetičara od napitaka su, pored vode, dozvoljeni i nezaslađeni voćni sokovi bez dodatog šećera, alkalne mineralne vode, mleko, kiselomlečni proizvodi, kafa i čajevi bez šećera.

U dijetalnoj ishrani zdravih osoba sa viškom kilograma od napitaka su dozvoljeni voda i negazirana mineralna voda, gusti voćni sokovi, sokovi od povrća i žita bez dodataka šećera. Ako ste na dijeti, nemojte bukvalno da se nalivate vodom, već pijte kada ste žedni, a svako jutro započnite sa čašom vode.  Pored toga, kao što je to puna puta već rečeno, izbegavajte osvežavajuća pića, bilo da su gazirana ili ne, kao i sokove sa zaslađivačima. Priroda je uvek najbolji izbor, a umerenost – najbolji savet. Ako ste već umereni u dijetalnoj ishrani budite umereni i sa tečnostima.

Uzdravlje!