Скочи на садржај

Recepti za decu: Salata od povrća i jaja

Salata ima raznih. Proleće je ove godine bilo manje sušno, što je pozitivno uticalo na obilje povrća na našim pijacama, pa zašto da sve te fine vitamine i minerale ne iskoristimo na pravi način? Napraviću jednu veoma jednostavnu salatu od barenog povrća i jaja, ali neću koristiti so. Zašto? Kao što sam i ranije o tome pisala, deca nemaju urođenu želju da jedu slano, pa ih ne treba od starta privikavati na to. Salata poput ove ide uz mnoga jela, a možete je poslužiti i samostalno.

salata p1

Potrebne namirnice:

  • 60 g karfiola
  • 60 slatkog kukuruza
  • 80 g glavice zelene salate
  • 3-5 mini paradajza (čeri)
  • 1 jaje

Priprema:

salata p2

Svež karfiol operite, očistite, iskidajte cvetiće i obarite u proljučaloj vodi, recimo u mini m šerpici od Metalca, dok ne omekša. Ipak, vodite računa da se ne prekuva.

salata p3

S obzirom da svež kukuruz šećerac još nije došao na trpezu, upotrebićemo onaj iz zamrzivača. Zamrznuti kukuruz kuvajte u drugoj mini m šerpici oko 4 minuta u kipućoj vodi, sa malo šećera i soli. Jaje možete recimo kuvati u  mini m lončiću. Neka bude na “tvrdo” kuvano, dakle nekih desetak minuta.

salata p4

Zelenu salatu dobro operite i icepkajte je. Čeri paradajz operite i isecite na komadiće. Kuvano jaje izrendajte na krupno.

salata-p5

Kada se karfiol i kukuruz potpuno ohlade, sve sastojke za salatu stavite u mini m tanjir i pospite kuvanim rendanim jajetom.

salata p6

Začinjavanje salate mlađoj deci nije potrebno, jer je čeri paradajz aromatičniji od njegovog “velikog brata“. Starijoj deci i odraslima ukus definitivno neće biti dovoljno slan, pa salatu možete malo posoliti.

Energetska vrednost: 192 kcal