Скочи на садржај

Pileća pašteta za decu

Čekaj malo… zar nije pileća pašteta onaj grozni proizvod u koji se ubacuju svi otpadni delovi piletine i uz mnošto emulgatora i konzervansa termički obrade i pakuju u konzerve? Da, ALI pred vama je recept za pravu pileću paštetu, dakle onakvu kakva bi trebala da bude, od čistog pilećeg belog mesa (pileći file-grudi) i bez ijednog aditiva ili konzervansa. Ovde hemija ne postoji, pa ne daje ni ukus ni miris pašteti, već isključivo prirodni sastojci, kvalitetni i neškodljivi, a to je baš ono što možete bez straha ponuditi vašoj deci. Ako imate želju da napravite mali eksperiment, ovom receptu ćete se definitivno vraćati. Da počnem.

pasteta-recept-09

Potrebni sastojci

 • 200 g pilećeg belog mesa (pileći file/grudi)
 • 90 g kisele pavlake sa 20% m.m. (pola čaše)
 • 100 g šargarepe
 • 1 jaje
 • malo soli
 • opcija: kašičica blagog ajvara (za ukrašavanje)
 • opcija: malo mirođije (za ukrašavanje)

Priprema

pasteta-recept-01

Pileće belo meso i šargarepu stavite u šerpicu mini m od Metalca i nalijte vodom i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi.

pasteta-recept-03

Šerpicu možete poklopiti da brže provri, a potom skinite poklopac. Dok se belo meso i šargarepa kuvaju, skuvajte jaje u Metalac ločentu sa kljunom, tako da bude tvrdo kuvano.

pasteta-recept-02

Kuvano meso i šargarepu ocedite i pustite malo da se prohladi, a potom na dasci za sečenje iseckajte. Kuvano jaje oljuštite i isecite na četvrtine.

pasteta-recept-04

Meso, šargarepu i jaje se seku ručno da bi se dobila homogenija masa. Dok ne pripremite secka, isečene namirnice možete staviti u mini m tanjir.

pasteta-recept-05

Električni secko koji koristite MORA da bude dobro opran i čist, jer su namirnice već termički obrađene. Dakle, sve ubacite u secka, posolite (sasvim malo, manja deca ne vole mnogo slano) i uključite ga da se masa usitni koliko god je to moguće (možete protresiti secka u toku miksovanja).

pasteta-recepti-06

Dodajte pola pavlake u usitnjenu masu i nastavite da miksujete dok se masa ne ujednači. Pašteta je gotova. Gotovu paštetu možete namazati na parče integralnog hleba, a ako je vaše dete probirljivo, možete ga ukrasiti kako je prikazano dalje u receptu ili po vašoj želji.

pasteta-recept-08

Uz paštetu deci poslužite mleko, recimo iz mini m lončića od Metalca.

pasteta-recepti-07

U receptu sam za krov kućice preko namaza paštete namazala i malo ajvara kako bi se dobila drugačija boja, ali bez korišćenja veštačkih aditiva. Ne preporučujem da u tu svrhu koristite kečap, jer sam sigurna da detetu ne želite da poslužite ksantan gumu, natrijum benzoat ni veštačke arome.

pasteta-recept

Mirođija u tanjiru “glumi” travu, a šargarepa prozore, vrata i ogradu. Kada ukrašavate, ograničenje je samo vaša mašta. Ostatak paštete stavite u staklenu teglicu i ostavite u frižider. Upotrebite je u roku od dva dana. Ako i vi želite da probate paštetu, dosolite po želji i uživajte.

Prijatno!

Energetska vrednost recepta: 535 kcal (bez ukrašavanja)

8 мишљења на „Pileća pašteta za decu“

  1. Poštovana,
   pašteta se može čuvati do dva dana u frižideru, najbolje u čistoj teglici.
   Pokušajte da je potrošite što pre jer ne sadrži nikakve konzervanse. Ako smatrate da Vam je recept količinski veliki, možete srazmerno da smanjite količine.
   Srdačan pozdrav.

  2. Cela kolicina koja je dobijena obradom sastojaka ima 535kcal ili samo jedno parce sa fotografije?

  Затворено за коментаре.