Скочи на садржај

Pire od brokolija i krompira

Pire od krompira nije jedini pire koji možete pripremiti vašem mališanu. Na isti način možete pripremiti gotovo svo povrće koje se kuva i koje se može propasirati, dakle, grašak, šargarepu, brokoli, karfiol, kelj…  Priprema pirea od brokolija može biti dobar način da u ishranu dece uvrstite i ovo povrće koje deca obično ne vole i ne žele da jedu. U ovu svrhu osim klasične ručne naprave za pasiranje možete upotrebiti i najobičniji mikser ili secka. Pire od brokolija i krompira je manje kaloričan od običnog krompir-pirea, a sadrži obilje minerala i vlakana. Da je zdraviji – sigurno jeste. Evo kako možete da ga pripremite.

pire-brokoli-06

Potrebne namirnice:

  • 100 g krompira
  • 50 g brokolija
  • 45 ml mleka
  • 10 g maslaca
  • vrlo malo soli

Priprema:

Krompir operite, očistite, ponovo operite i isecite ga na kocke, kako bi se brže skuvao. Brokoli operite i razdvojite cvetove. Ako ne možete da nađete svež, možete iskoristiti i zamrznut.

pire-brokoli-01

Isečeni krompir prokuvajte u Metalac mini m šerpici dok ne bude dopola skuvan. Pazite da se ne raskuva.

pire-brokoli-02

U mini m šerpicu potom dodajte brokoli i kuvajte još oko 5 minuta. Probajte viljuškom da li je povrće kuvano.

pire-brkoli-03

Ocedite vodu iz Metalac šerpice i propasirajte ga. Dodajte maslac (1 nepuna kašičica) i mleko i pasirajte u mini m šerpici sve dok pire ne bude ujednačen. Ukoliko imate mikser ili blender, posao pasiranja vam može biti lakši. Posolite pire sasvim malo, prema uzrastu deteta. Što je dete mlađe, potrebno je manje soli.

pire-brokoli-04

Pire poslužite prema želji, a ako je potrebno (dete je probirljivo), ukrasite pire. U tu svrhu sam iskoristila kašiku za sladoled i par kolutića kuvane šargarepe i graška i napravila nekoliko “žabica”. Pire može da ide uz recimo kuvana ili pečena jaja, meso ili ribu.

pire-brokoli

Prijatno.

Energetska vrednost: 218 kcal

Napomena:

Pire od povrća se u ishrani dece uvodi tek u dru­goj po­lo­vi­ni 5. me­se­ca, otprilike 3 sedmice po uvođenju žita­ri­ca. Prvo se uvodi blago povrće poput šargarepe i krompira, a tek potom ostalo povrće, u koje spada i brokoli. Uzgred, potrebno je napomenuti da spanać, cvekla i brokoli tj. tamno zeleno povrće sadrže veliku količinu nitrata koji utiču na smanjenje hemoglobina,  kod beba pa ih u ishranu možete uvoditi tek posle svih drugih vrsta povrća. Brokoli je veoma zdravo povrće jer je bogato mineralima i vlaknima, ali i vitaminima, pa tako brokoli sadrži dva puta veću količinu vitamina C nego pomorandža. Ovaj vitamin se kuvanjem razlaže, pa stoga nemojte da ga prekuvate.