Скочи на садржај

Ishrana u toku posta

Našu današnju ishranu karakterišu nepravilni i nedovoljno izbalansirani obroci. U njima ima previše masnoća, mesa, hleba a malo mlečnih proizvoda, voća i povrća. Zbog toga je post više od preporuke.

Post je zdrav i za vernike i za one koji to nisu, ukoliko je u ishrani uključen veliki broj namirnica. Ali pri ovakvoj odluci, treba biti oprezan jer pravila ishrana u toku posta ne znači da treba da se jednolično hranite kromirom, pirinčem, džemom, hlebom i tako dalje. Ukoliko ljudi bez razmišljnanja unose ugljene hidrate može im se desiti da  posle 40 dana posta osećaju vrtoglavicu, anemiju, postaju dekoncentisani i počinju da bivaju depresivni. Više štete nego koristi.

Da ne bi upali u zamku treba da koriste namirnice iz tradicionalne ishrane i to: celo zrno raznih žitarica: pšenica, heljda, ovas, raž, zob, proso. Takođe u ishranu treba ubaciti što više mahunarki kao što su: pasulj, bob, sočivo, kao i sojino zrno.

post-namirnice

Soja je izuzetno vredna u obliku raznih proizvoda: soja, jogurt, sir, ljuspice, šnicle i td. Kombinacija žitarica i mahunarki je odlična zamena za meso. Takođe zaboravite na belo brašno. Sve ove kombinacije mahunarki i žitarica predstavljau unosioce aminokiselina neohodnih našem organizmu što je u toku posta veomka važno jer nema unosa proteina iz mesa jaja i mlečnih proizvoda. U postu je važno da se koristi sezonsko povrće : kupus, kelj, keleraba, luk, prokelj, praziluk, karfiol, šargarepa, rotkva, brokoli i cvekla.

Poželjno je upotrebljavati i maslinovo ulje ali u malim količinama u obliku preliva za salate. U toku posta ishrane treba uvesti uljarice zbog bogatstva vitominim E i lecitinom. To su oraci, lešnici, bademi, kikiriki, semenke, susam, golica, bundeva itd. Treba biti i oprazan ako se vodi računa o kilogramima jer su ovo visokokalorične namirnice.

Riba je takođe zdrava jer sadrži belančevine, gradivne materije, fosfor koji je važan za moždane ćelije. Poželjno je jesti ribu 2 puta nedeljno. Dobra je za zdravlje, ali je problem u tome što nismo navikli da jedemo ribu u toku cele godine a ne samo u toku posta.

Ko ne treba da posti?

Osobe u razvoju deca i adolescenti ne bi trebali da poste, kao ni stari i iznemoćali jer može doći do deficita uzrokovanog neunošenjem mleka i mlečnih proizvoda. Kod nas se slabo koristi riba , pa bi mlad organizma brzo osetio nedostatak belančevina. Osobe koje imaju neku hroničnu bolest. Strogi post može da ugrozi zdravlje kod osoba koji imaju problema sa imunitetom. Posledice neunošenja mleka i mlečnih proizvoda će osetiti i osobe, žene, koje imaju problema sa osteoporozom, jer je to previše dug proces neunošenja kalcijuma što dovodi do gubitka koštane mase.

Objavljeno u listu „Politika“ (Spektar)
Autor: Jasna Anđelković