Скочи на садржај

10 najboljih namirnica za zdraviju jetru

Jetra je moćan organ. Ona obavlja bitne zadatke, od proizvodnje proteina, holesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljenih hidrata.

Takođe neutrališe toksine poput alkohola, lekova i prirodnih nusproizvoda metabolizma. Održavanje jetre u dobrom stanju je važno za održavanje zdravlja.

1. Borovnice i brusnice

I borovnice i brusnice sadrže antocijanine, antioksidante koji daju i jagodama prepoznatljive boje. Brusnica i borovnica kao i njihovi ekstrakti ili sokovi, mogu pomoći zdravlju jetre. Ukoliko se koriste 3-4 nedelje, mogu da zaštite jetru od oštećenja. Pored toga, borovnica doprinosi povećanju imunoloških ćelijskih odgovora i antioksidativnih enzima.

Antocijanini iz ovog voća usporavaju razvoj lezija i fibroze, razvoj ožiljnih tkiva u jetri. Prva istraživanja sugerišu da ekstrakt borovnice može inhibirati rast ćelija karcinoma jetre.

“Moćne bobice” su svakako zdrave i ukusne namirnice koji će jetri definitivno dodati snažne antioksidanse za bolje zdravlje ovog organa. I smrznute su podjednako dobre.

2. Grejpfrut

Grejpfrut sadrži antioksidante koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidansa koja se nalaze u grejpfruktu su naringenin i naringin.

Studije su pokazale da ovi antioksidanti mogu smanjiti razvoj hepaticne fibroze, štetnog stanja u kojem se prekomerno vezivno tkivo razvija u jetri. Ovo je tipično rezultat hronične upale.

Naringenin utiče na smanjenje količine masti u jetri i povećava broj enzima neophodnih za sagorevanje masti. Naringin poboljšava sposobnost metaboliziranja alkohola i neutrališe negativne efekte alkohola.

3. Zeleni čaj

Čaj je uopšteno govoreći dobar za zdravlje, a postoje dokazi da zeleni čaj veoma dobro delovati na jetru.

Jedna veća japanska studija pokazala je da je pijenje 5-10 čaša zelenog čaja dnevno povezano sa poboljšanim markerima krvi za zdravlje jetre. Manje studije sa pacijentima sa dijagnostifinovanom bezalkoholnom masnom jetrom otkrile su da tokom 12 nedelja konzumiranja zelenog čaja zbog većeg sadržaja antioksidanasa se poboljšava rad enzima jetre, a smanjuje oksidativni stres i količina masti u jetri.

Takođe postoje indicije da osobe koje piju zeleni čaj imaju manju verovatnoću nastanka raka jetre. Najmanji rizik je zabeležen kod osoba koji su konzumirale četiri ili više šoljica dnevno. Ipak, nije preporučljivo zeleni čaj zamenjivati ekstraktom zelenog čaja u vidu suplementa, jer on može na jetru delovati upravo suprotno, izazivajući oštećenja.

4. Cvekla

Sok od cvekle je izvor nitrata i antioksidanata betalaina. Pored toga što je dobrqa za srce, cvekla utiče na smanjenje oksidativnog oštećenja i upale jetre.

Nekoliko studija je pokazalo da sok od cvekla smanjuje oksidativno oštećenje i upale u jetri, dok povećava prirodne enzime detoksifikacije.

5. Grožđe

Grožđe, a posebno crvene sorte grožđa, sadrži mnoštvo korisnih biljnih jedinjenja. Najpoznatiji je resveratrol, koji ima niz zdravstvenih koristi.

Studije su utvrdile da redovno konzumiranje grožđa i soka od grožđa može imati dobro delovanje na jetru. Dakle, utiče na smanjenje upale, sprečavanje oštećenja i povećanje nivoa antioksidansa. Kod obolelih od nealkoholne masne jetre se već nakon 3 meseca od početka konzumiranja grožđa primećuje poboljšanje funkcija jetre.

6. Kupusnjače/ krstašice

Kupusnjače ili krstašice su prokelj, brokoli, kupus, karfiol, bela i crna slačica, rukola itd. Poznate su po visokom sadržaju vlakana i prepoznatljivom ukusu. Takođe obiluju korisnim biljnim jedinjenjima.

Istraživanja je utvrđeno da povećavaju nivoe enzima detoksifikacije i štite jetru od oštećenja. Ovaj efekat u određenoj meri ostaje čak i kada su se radi o termički obrađenom prokelju.

Nedavna studija kod pacijenata sa nealkoholnom masnom jetrom otkrila je da konzumiranje brokolija poboljšava nivoe enzima jetre i smanjuje oksidativni stres.

7. Masna riba

Masne ribe sadrže omega-3 masne kiseline, to su zdrave masti koje smanjuju zapaljenje i povezuju sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Masti koje se nalaze u masnim ribama su korisne i za jetru. U suštini, studije su pokazale da pomažu u sprečavanju nastanka masti, održavaju normalne nivoe enzima, bore se sa upalama i poboljšaju otpornost na insulin.

Iako je konzumiranje masnih ribe bogatih omega-3 čini korisnim za vašu jetru, unošenje više omega-3 u vašu ishranu nije jedina stvar koju treba uzeti u obzir. Odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina je takođe važan.

Većina premašuje preporuke za unos omega-6 masti, koje se nalaze u mnogim biljnim uljima. Odnos omega-6 prema omega-3 koji je previsok može pospešiti razvoj oboljenja jetre. Zbog toga je dobra ideja da smanjite unos omega-6 masti.

8. Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lešnici i drugo jezgrasto voće su hranjiva i kalorična hrana. Sadrži antioksidantni vitamin E i druga korisna biljna jedinjenja.

Naročito je dobro za zdravlje srca, ali potencijalno i za jetru. Unošenje orašastih plodova je povezano sa poboljšanim nivoima enzima jetre kod pacijenata sa nealkoholnom bolesti jetre. 

9. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima mnoge prednosti po zdravlje, uključujući pozitivne efekte na srce i metaboličko zdravlje, međutim maslinovo ulje takođe ima pozitivne efekte na jetru.

Jedna mala studija kod osoba sa nealkoholnom bolesti jetre otkrila je da je konzumiranje jedne kašičice maslinovog ulja dnevno poboljšalo nivo enzima jetre i nivoa masti. Takođe se povećao nivo proteina koji je povezan sa pozitivnim metaboličkim efektima. Učesnici su takođe imali manje akumulacije masti i bolji protok krvi u jetri.

10. Kafa

Kafa je jedno od najboljih pića koje možete piti da promovišete zdravlje jetre. Studije su pokazale da kafa štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju probleme sa ovim organom.

Kafa smanjuje upalne procese i povećava nivoe antioksidantnog glutationa. Antiokidansi neutrališu štetne slobodne radikale, koje se prirodno proizvode u telu i mogu izazvati oštećenja ćelija.