Скочи на садржај

Uloga grejpa u mršavljenju

grejpfrutGrejpfrut je citrusno voće koje sadrži 28 kcal u 100g, ali ne sadrži puno šećera. Ovo voće je bogato antioksidansima, naročito vitaminom C i beta karotenom. Konzumiranje grejpfruta za razliku od drugih citrusa može negativno uticati na neke lekove protiv hipertenzije, visokog holesterola i aritmije, što onemogućava osobama koje su pod terapijom da koriste ovu namirnicu u procesu mršavljenja.

Utvrđeno je da grejpfrut ima izvesne uloge u mršavljenju. To je odavno poznata praksa više puta proučavana i potvrđivana. Postoji više dijeta koje u sebi sadrže grejprfrut. On deluje dvojako. Prva i moglo bi se reći najvažnija u tome da grejpfrut ima dobru zasićujuću moć uz malo kalorija, pa su najčešći obroci koje sadrže grejpfrut upravo užine.  Čest je sastojak voćnih salata i egzotičnih jela. Druga uloga je u snižavanju nivoa insulina i posredno u sagorevanju masti. Prema teoriji, sastojci grepjfruta učestvuju u blokiranju enzima koji učestvuju u stvaranju masnih naslaga, dok istovremeno ubrzava metabolizam.

U više navrata u Americi su vršena istraživanja vezanih za ovo južno voće. Suština je da su osobe koje su uz svoj uobičajni obrok i navike u kretanju konzumirali pola grejpfruta pre svakoj jela, uspele da smršaju u proseku  1,3 – 1,8 kg za 12 nedelja. Grejpfrut je siromašan u natrijumu, a bogat u kalijumu, uz 90% vode, pa je zbog svega toga dobar za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma.

Autor: Jasna Anđelković,
Objavljeno u časopisu Dijeta i lepota