Скочи на садржај

Hrana protiv visokog pritiska: 3. deo

visok-krvni-pritisak-namirnice-hranaU prva dva dela ste saznali da neka hrana, tj. namirnice utiču na snižavanje visokog pritiska. U ovom delu teksta lista će biti kompletirana, uz osvrt i na “zabranjene” namirnice koje bi u širokom luku trebalo da izbegavate.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se tradicionalno pije u Kini i Indiji i sadrži snažne komponente i antioksidanse koje ne možete naći u drugim namirnicama. Osnovni aktivni sastojci koji su važni u snižavanju pritiska su polifenoli, u prvom redu katehin. Katehin utiče na bolju prokrvljenost i krvni pritisak, poput kurkumina. Pretpostavlja se da je mehanizam isti, dakle da ima veze sa azot monoksidom.

Ako pričamo o upotrebi zelenog čaja, dovoljno je popiti dve šolje, dakle oko pola litra dnevno, što opušta zidove arterija čak i do 40%. Širi krvni sudovi znače bolju prokrvljenost i niži pritisak. Istraživanjima se takođe došlo do podatka da redovna upotreba zelenog čaja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti čak i za trećinu!

Vitamin K2

Već duže vreme mnogi stručnjaci  za ishranu tvrde da su sve masnoće loše, što realno nije istina. Naprotiv. Punomasni proizvodi od organskog mleka su blagotvorni jer takva hrana sadrži vitamin K2. Ovaj vitamin određuje gde će se kalcijum rasporediti u organizmu. Najbolje je da kalcijum ide u kosti i zube, a što manje u zidove arterija čime one gube elastičnost. Manja elastičnost krvnih sudova znači veći krvni pritisak i veći rizik od infarkta i šloga.

Ovako na posredan način vitamin K2 utiče na krvni pritisak. Pored pomenutog, vitamin K2 se može naći i u džigerici i drugim iznutricama, kao i fermentisanim proizvodima poput kiselog kupusa i soje (nato i miso). Takođe postoje i suplementi vitamina K2 koji se obično kombinuje sa vitaminom D radi boljeg efekta.

Vitamin K2 je, između ostalog, odlično sredstvo za prevenciju hipertenzije odnosno da se smanje faktori rizika za kardiovaskularne bolesti, ukoliko postoje u porodici.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

maslinovo-uljeEkstra devičansko (hladno ceđeno) maslinovo ulje je verovatno najzdravije ulje na svetu i osnova je mediteranske ishrane. Ono snižava krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom. Zbog svog visokog sadržaja mononezasićenih masnoća i antioksidanasa, redovna upotreba maslinovog ulja smanjuje i rizike za srčani udar i šlog za čitavih 30%!

Hladno ceđeno maslinovo ulje se najbolje preporučuje u tom stanju, dakle u salatama, prelivima i drugim namirnicama koje ne zahtevaju termičku obradu. Maslinovo ulje (hladno ceđeno) nije za prženje ni pečenje. Za to su prikladnija neka druga ulja koja izdržavaju visoke temperature bez degradacije sastava.

Dakle, ukoliko već niste obavezno uvedite hladno ceđeno maslinovo ulje u vašu ishranu.

Koja hrana je za izbacivanje?

Pitanje upotrebe soli kod obolelih od hipertenzije je jedno od najvažnijih, jer, ruku na srce, kuhinjska so je prisutna u svim prerađenim namirnicama. Ograničite se na 1500 mg, maksimum 2000 mg dnevno. To je dakle količina koja je prisutna u svemu što pojedete. Za izbegavanje je sva hrana – “zanimacija” tipa grickalica, jer je preslana i prebrzo ćete premašiti dozvoljenu granicu.

Mesne prerađevine su prava bomba pre svega zahvaljujući sadržaju soli u njima, ali i zasićenih životinjskih i biljnih masnoća (trans masti) koje podižu holesterol i pritisak.

Gotova jela od smrznutih do konzerviranih su prebogata konzervansima, u prvom redu sa kuhinjskom solju i drugim nezdravim komponentama koje sadrže.

Zimnica je blago rečeno rudnik soli, a pored nje sadrži i dosta sirćeta koje daje izrazito kiselu reakciju organizma.

Kole i napici koji sadrže kofein (kafa) podižu krvni pritisak i to neposredno nakon konzumiranja. Osobe koje redovno unose kofein kroz napitke imaju veći rizik od kardioaskularnih bolesti, od onih koji ih ne piju. Možda je pravo vreme da nađete alternativu?

Alkohol je kao mač sa dve oštrice, jer minimalna upotreba snižava krvni pritisak, a preterana izrazito povećava. On se inače nikada ne pije sa lekovima, jer onemogućava njihovo delovanje. Jasno je da konzumiranje alkohola podiže krvni pritisak ukoliko je u količini koja nije uobičajena, pa se ipak zadržite na nekoj minimalnoj vrednosti. Alkohol takođe sadrži i prazne kalorije, što pospešuje gojaznost.

Hrana ima svoju ulogu

Naravno, postoje i drugi načini kako držati pritisak pod kontrolom. O njima je već pisano, ali ukratko radi se o tome da u svoj dnevni raspored uključite i neku redovnu aktivnost. Takođe sebi dozvolite adekvatan odmor, pijte manje alkohola, ostavite pušenje, sunčajte se, opuštajte i na drugi način rešite stresa.

Naravno hrana i ishrana u tome imaju najveću ulogu. Pre nego što samostalno potražite neki suplement pokušajte da promenite neke rđave navike u ishrani i ubacite zdrave namirnice iz navedene liste. Izbor namirnica ovde nije apsolutno završen. One najvažnije koje možete upotrebiti protiv hipertenzije su svakako tu. Još bolje ako redovno koristite dve ili više njih!

Zdravlje na usta ulazi. Ukoliko imate problem sa visokim pritiskom i tražite alternativu u zdravim namirnicama, svakako se konsultujte sa vašim lekarom. Ne činite nagle promene u vidu izbacivanja lekova ili izmene količina leka na svoju ruku, jer to je posao za lekara.

Budite zdraviji. Hranite se zdravije. Hrana može biti i lek.