Скочи на садржај

Hrana protiv visokog pritiska: 1. deo

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je stanje koje prema procenama pogađa čak dva miliona stanovnika Srbije, što je za zemlju od 7,1 miliona oko 28%. Kardiovaskularne bolesti su po broju smrtnosti ubica broj 1 u našoj zemlji, a tome se pored loše, nepravilne ishrane i nedostatka fiztičke aktivnosti razlozi mogu tražiti i u stresu i nemaštini.

Visoki pritisak ubija na veliko!

visok-pritisak-ishranaHipertenzija je tihi ubica, jer ovo stanje obično ne boli, jer osoba nema nikakav ustisak da nešto nije u redu, godinama, čak decenijama. Za to vreme visok krvni pritisak (preko 120/80 mmHg) čini nepopravljivu štetu kardiovaskularnom sistemu, sve dok se jednog dana ne desi srčani ili moždani napad koji tu osobu ili ubije ili joj  u potpunosti izmeni život.

Ukoliko želite da smanjite verovatnoću da i vi budete jedna od njih, najbolje je da delujete preventivno. Smanjite rizike koji pospešavaju pojavu hipertenzije, vežbajte i zdravo se hranite. Smanjite na najmanju meru sve što je slano, masno, zaslađeno šećerom, kao i kafu i alkohol.

Normalizacija krvnog pritiska se u svakom slučaju može ostvariti lekovima, koje propisuje lekar, prema stanju pacijenta i ozbiljnosti situacije. Ukoliko je u pitanju blaga hipertenzija, ona se može normalizovati i bez lekova, hranom i zdravim stilovima života, ali i ovde je neophodno konsultovati lekara za savet.

Osobama pod terapijom za hipertenziju ne savetujem da izbacuju lekove protiv visokog pritiska na svoju ruku kada prelaze na zdravu ishranu. Vaš izabrani lekar mora da prati vašu terapiju i po potrebi vam podešava dozu leka da vam prisak bude odgovarajući.

Da bi nam svima bilo jasno zašto je neka hrana bolja od druge u borbi protiv hipertenzije, potrebno je malo želje i volje da ih proučimo i u praksi primenimo. Koje su namirnice najbolje u ishrani protiv hipertenzije? Da počnemo…

Cvekla

cveklaDa bi razumeli zašto je cvekla dobra za snižavanje visokog krvnog pritiska, potrebno je da razumemo ulogu nitrata i nitrita u metabolizmu. Obično se oni u mislima vezuju za aditive u prehrambenoj industriji i koriste u raznim svrhama, međutim bitno je razumeti da nitrati i nitriti igraju dobre i loše uloge u našem metabolizmu.

Telo ih takođe proizvodi radi dobijanja pljuvačke, koja je prvi korak u varenju hrane. Nitrati i nitriti koji se hranom unose u organizmu se pretvaraju ili u nitrozamine, koji su veoma loši ili, pak, u azot monoksid (NO) koji je dobar protiv hipertenzije.

Nitrozamini se dobijaju kada se nitriti izlože visokim temperaturama, na primer kod pržene hrane, a još ako je ta hrana nafilovana konzervansima na bazi nitrita, još gore. Nitrozamini su loši, jer povećavaju rizik od dobijanja kancera.

Azot monoksid (NO) je blagotvoran po krvne sudove, jer šalje signale arterijama da se opuste. Na taj način se pospešuje vazodilatacija, a posledično obara krvni pritisak.

Hrana koja je bogata nitratima, ali koja nije termički obrađena je blagotvorna jer sadrži azot monoksid. Ono što je očigledno, povrće je osvni izvor nitrata u ishrani, a cvekla je posebno bogata njima.  U ishrani je poželjno unositi sok od cvekle, a možete je i sami cediti sokovnikom.

Klinička ispitivanja potvrđuju da sok od cvekle snižava pritisak 4-10 mmHg već u roku od 2-4 sata.  Smanjenje od samo 5 mmHg smanjuje rizik od infarkta/šloga od čak 15%!

Beli luk

beli-lukMožda će neki od vas uzdahnuti ili odmahnuti rukom, ali blagotvorna dejstva belog luka u terapiji visokog pritiska su poznata od davnina. U staro vreme, beli luk je korišćen prvo kao lek, a tek kasnije kao namirnica u ishrani. Potvrdu ovome možemo naći u spisima drevnih civilizacija: Egipta, Vavilona, Kine, a kasnije Rima i antičke Grčke.

Aktivni sastajak belog luka je alicin, jedinjenje sumpora koje se javlja kada zdrobite, seckate ili grickate beli luk. Više istraživanja je potvrdilo lekovita svojstva belog luka u terapiji hipertezije, a jedna 6-mesečna studija govori i o tome da je beli luk uporediv i sa nekim lekovima za pritisak.

Pored uticaja na smanjenje krvnog pritiska, beli luk je dobar borac protiv lošeg LDL holesterola, pa ga je svakako potrebno uneti u svaki zdrav jelovnik. Dva češnja belog luka su sasvim dovoljna. Jedini minus ovde je u neprijatnom zadahu!

Riba: Omega 3

riba.1Omega 3 masne kiseline se prirodno nalaze u nekim vrstama ribe (plava, morska) i dokazano su dobre i protiv hipertenzije. Pored toga, omega 3 masne kiseline se nalaze i u maslinovom ulju, lanenom semenu, orašastim plodovima.

Ishrana u kojoj je zastupljeno sve navedeno (bogato omega 3 masnim kiselinama) i suplemantacija sa ribljim uljem ima dobrog uticaja na obolele od hipertenzije. Pretrana upotreba biljnih ulja u savremenoj ishrani koja sadrže omega 6 masne kiseline je loša vest za krvne sudove, a korišćenjem namirnica bogatih sa omega 3 ovaj odnos omega 6-omega 3  popravlja u korist zdravijih krvnih sudova.

Odnos 4-1 (omega 6-omega 3) ili manji po novijim istraživanjim snižava verovatnoću za kardiovaskularne bolesti za čak 70%!

Ako vam je na raspolaganju samo riba, dovoljno je jesti je 2-3 puta nedeljno da bi se osetili prvi efekti na hipertenziju.

Nastaviće se…