Скочи на садржај

Još nešto o zamenama za kuhinjsku so…

Već je poznato da u trgovinama može da se nađe kalijumova mešana so, koja se uglavnom upotrebljava kao supstitut za običnu kuhinjsku so, natrijum hlorid. Kalijumova so, doduše, sadrži i natrijum hlorid, a otprilike 1/3 mase je kalijum hlorid. Ako se pitate- zašto se uopšte kalijum hlorid meša sa natrijum hloridom, odnosno zašto samo ne pređemo na kalijum hlorid, odgovor je da on ima drugačiji, gorak i pomalo “metalni” ukus, svakako neprijatan, pa se mešanjem u pomenutom odnosu on gubi ili smanjuje na najmanju meru.

celerova-so-himalajska-soCela ideja pronalaženja zamene za kuhinjsku so je u tome da se natrijum smatra za jednog od najvećih krivaca za pojavu visokog krvnog pritiska, hipertenzije, pa je poželjno što manje unositi običnu so koja ga sadrži. Kalijumova so je, dakle, sa manjim sadržajem natrijuma, pa so samom zamenom uz zadržavanje količine unete soli smanjili unos natrijuma za trećinu.

Jedna od zamena za kuhinjsku so je i himalajska so koja ima pomalo neobičnu boju, naime ona je rozikasto-bela. Boja dolazi od mnoštva (osamdesetak) minerala koji se prirodno nalaze i u organizmu, a od kojih su najbitniji magnezijum, kalijum, jod, kalcijum, bakar i gvožđe. Za razliku od obične soli, himalajska ne utiče u tolikoj meri na zadržavanje tečnosti u organizmu i lakše se apsorbuje. Malo manje opterećuje bubrege od kuhinjske soli i svakako se preporučuje više od kunjinjske soli u ishrani, 2-3 g dnevno.

Ono što ipak treba imati na umu, da je himalajska so i dalje stari “ne-baš-dobri” natrijum hlorid, pa osobama koje pate od hipertenzije neće biti neka razlika ukoliko je uzimaju umesto kuhinjske ili morske soli. Ono što je takođe različito kod ove dve soli je i cena: dok kuhinjska so košta 30-40 din/kg, himalajska ide od 190-250 din/kg.

Celerova so je zamena za običnu so kod koje je deo soli zamenjen mlevenim celerom, dakle, 40% je celer, a 60% jodirana morska so. Celer je veoma zdravo povrće i začin i dosta se upotrebljava u dijetalnoj ishrani i daje prijatnu aromu jelima. Celer sadrži vitamine B1, C, E, K,  i provitamin A. S obzirom da je celer dobar i za upotrebu kod hipertenzije, ova so se može smatrati za dobru alternativu običnoj soli. Celer je takođe diuretik, pa izbacuje nepotrebnu tečnost, a stimuliše i varenje. Celerova so u prodaji košta oko 190 din/ 0,5 kg.

Ako zbog zdravstvenih tegoba pratite koliki vam je dnevni unos soli, kao i unos po obrocima, razmislite malo o alternativama kuhinjskoj soli. Naravno, ukoliko se naviknete na život sa manje soli, uradićete dosta na svome zdravlju. Jer činjenica je da često preterujemo sa ovim najstarijim začinom i trpimo zbog toga. Zdrav čovek ima bezbroj želja, a bolestan samo jednu. Mislite i o tome.