Скочи на садржај

Kako uvesti fizičku aktivnost u vaš život?

Kada menjate loše navike u ishrani u cilju zdravijeg života i skidanja viška kilograma, neophodno je da uvedete i fizičku aktivnost. Zašto? Da bih to objasnila moram da napravim malu analizu: Kalorije koje unosite hranom služe da bi pored osnovnih funkcija (bazalni metabolizam: rad srca, pluća, mozga i svih organa, proizvodnja hormona, itd) mogli i da radite, čitate, plivate, šetate, družite se, pričate, smejete se… (radni metabolizam). Kalorije ne mogu prosto da nestanu, ako unesete više nego što vam treba, taj višak će se deponovati u vidu masnih naslaga – ugojićete se. S druge strane ako unosite manje hrane (kalorija) od potreba vašeg bazalnog metabolizma, smršaćete ALI ugrozićete i vaše zdravlje usled nedostatka nutrijenata.

Jedini put za zdravo mršavljenje je da unosite više od potreba vašeg bazalnog metabolizma, a da kroz veću potrošnju kalorija fizičkom aktivnošću ostvarite kalorijski deficit, dakle potrošite energiju iz masnih naslaga.

Ako nikada niste brzo hodali, trčali, plivali, vozili bicikl ili rekreirali se redovno bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću, bilo bi dobro da pre započinjanja bilo kojeg vida fizičke aktivnosti uradite sistematski pregled kod svog lekara i uz konslutaciju sa njim izabrati najbolji vid vežbanja. Što ste stariji (i teži), ovo je poželjnije uraditi. Posle toga je potrebno je da imate: motivaciju, plan rekreacije i vreme.

fizicka-aktivnost-mrsavljenjeMotivišite se na pravi način, pronađite podršku u krugu porodice, kolega i prijatelja i znajte da je uvek lakše u društvu. Ako vaša prijateljica ima istu nameru kao i vi, udružite se i zajedno rekreirajte. Vreme za vežbanje ne mora biti kruto, fizička aktivnost je fleksibilna, važno je samo da je redovno obavljate.

Uošteno govoreći, dovoljno je da imate svakodnevnu rekreaciju 30-45 minuta dnevno (uz 1 dan odmora nedeljno) i osetićete razliku: povećaćete vašu fizičku kondiciju, osnažićete vaš kardivaskularni sistem i što je najvažnije, oblikovaćete vaše telo. Naravno, svi smo mi različiti, tako da nam nisu iste vrste fizičkih aktivnosti po meri. Na primer osobama težim od 100kg ne savetujem da počnu sa trčanjem, jer je to isuviše stresno za njihove zglobove, ali recimo plivanje, šetanje, aerobik su sasvim prihvatljivi.

fizicka-aktivnost-mrsavljenje2U fizičku aktivnost se ulazi postepeno ako do sada niste bili fizički aktivni. To znači da postepeno povećavate vreme vežbanja od 5 do 10 minuta na početku, pa posle nekoliko sedmica do 30-45 minuta kontinuiranog vežbanja (u zavisnosti koju aktivnost izaberete). Fizička aktivnst, odnosno vežbanje je za početnike na primer 5-10 minuta nakon čega sledi odmor od 10-15 minuta, pa opet vežbanje, pa odmor. Suština postepenog uvođenja fizičke atkivnosti je da polako navikavate vaš organizam da lakše podnosi duže vreme provedeno u vežbanju, kroz postepeno povećavanje vremena vežbanja i smanjenja vremena odmora između intervala vežbanja. Na kraju ćete biti sposobni da neprekidno vežbate 30-45 minuta jer će vam se povećati kondicija. Ako kao početnik u svetu rekreacije suviše naglo krenete, povećaćete rizik od upale mišića, i povreda koje mogu, ali i ne moraju da budu bezazlene.

Nije samo vreme faktor koji treba da imate na umu kada krećete sa vežbanjem, već i intezitet vežbanja. Žene su nežnije građe od muškaraca, pa se ne preporučuje da treniraju istim intezitetom, odnosno opterećenjem. Punije osobe već nose teret svog tela, pa ni one ne treba da preteruju sa opterećenjima – ni suviše brzo i suviše jako. Za početak, probajte recimo brzo hodanje, bicikl ili trenažer nordijskog skijanja. Ukoliko ne želite da mnogo eksperimentišete potražite ličnog trenera, koji vam može napisati vaš lični plan treninga prema polu, uzrastu i zdravstvenom stanju. Besplatne savete, pak možete naći na internetu.

Kao što su nam govorili stariji – najbolje je biti umeren u svemu, pa pokušajte i u fizičkoj aktivnosti da nađete svoju meru. Praksa je puna primera kako su pojedine osobe radi mršavljenja i poboljšavanja zdravstvenog stanja počele da se rekreiraju i zavolele svoj novi način života, tako da ga propagiraju i drugima. Ko zna, možda ste i vi jedna od njih.

Verujte u sebe, budite posvećeni svom cilju i uspećete.