Скочи на садржај

Proleće u vašem tanjiru

Proleće je stiglo malo kasnije nego obično, ali važno je da je sada tu. Na pijacama i u marketima se nalazi dosta prolećnih namirnica koje čekaju da ih otkrijete. Ako se pitate šta bi bilo dobro da jedete ovog proleća, evo nekoliko svežih ideja.

Povrće i salate

Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Nema boljeg vremena da navalite na zeleniš od ovoga. Posle zimskog „preživljavanja“ uz konzervirane namirnice i tešku hranu, vreme je za nešto prirodno i zdravo, a bez preterane količine kalorija. Izaberite neku od sledećih: zelena salata, spanać, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili neku kombinaciju od njih. Međutim, ne zaboravljajte ni povrće koje imamo i tokom cele godine: šargarepu, praziluk, crveni, crni i beli luk. U salatu možete da stavite i malo seckanih oraha ili badema i semenki susama i uživate u zdravim ukusima. Ako još niste probali salatu od maslačka, ne znate šta ste propustili.

Riba

riba-grilovana
Foto: rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Vreme je da izađemo iz hladnog vremena i masnih obroka. Napunite baterije uz ribu, pripremite je na električnom roštilju, u teflonu, u rerni, ali je ne pohujte i ne pržite. Izaberite nemasnu ribu, a šarana, soma (pangu) i skušu zaobiđite ovaj put. Riba obezbeđuje visokokvalitetne proteine i sadrže mnoge minerale i vitamine. Bela riba sadrži veoma malo masti (< 1 %), dok je plava riba masnija i sadrži 10 – 25 % masti. Riba je najvažniji izvor Ω 3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.

Integralne žitarice

Foto: -Marcus-  FreeDigitalPhotos.net
Foto: -Marcus- FreeDigitalPhotos.net

Belo brašno daje kalorije bez nutrijenata. Novo godišnje doba vam daje šansu da i ovo promenite i ubacite integralne žitarice i proizvode od njih na vašu trpezu. Izaberite integralni hleb i peciva, testenine od integralnog brašna, razne integralne pahuljice. Integralni hleb nam daje energiju, vitamine B kompleksa, vitamin E, vlakna i razne minerale. Zamenite beli integralnim pirinčem. Ugljenim hidratima iz integralnih žitarica osiguraćete zdravu i balansiranu ishranu, a bićete siti i zdravi. Pored bogatstva vitamina i minerala olakšaćete probavu i sprečiti gojaznost.

Voće

jagode-4-komada
Foto: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net

Voće se na jelovniku treba nalaziti svakog dana, a sada je počela sezona ranog voća: Jagode su upravo stigle iz plastenika, pa su još skupe, ali dok se pijace na napune ovim sezonskim voćem uživajte u citrusima, jabukama, bananama, svežem ananasu i drugom voću. Voće je najbolje jestu u vidu užina, a idealno je da ga ponesete sa sobom na posao. Ne zapostavljajte ni jezgrasto voće, bademe, lešnike, brazilski i indijski orah i druge. Ono je bogato zdravim masnoćama i kalorijama, pa sa njima treba ne treba preterivati.

Ako imate sokovnik, napravite sok od voća, osvežite se i napunite vitaminima.

Nađite vremena da odete na vašu lokalnu pijacu i ne žurite. Trud vam se lako može isplatiti. Sveže namirnice će vas obradovati i vratiti vam snagu i vitalnost.