Скочи на садржај

Sremuš – medveđi luk

Sremuš je biljka iz familije lukova koju u ovo vreme često nalazimo na pijaci i u supermarketu i među prvima simboliše dolazak proleća. Sremuš se još naziva i medveđi luk, crijemuš, crijemuša, divlji luk, šumski luk, srijemuž, cremoš, a na latinskom Allium ursinum. Ova biljka nema nikakve veze sa Sremom, ali je veoma rasprostranjen u listopadnim šumama, iznad 1000 metara nadmorske visine, posebno bukovim šumama širom sveta. U Rusiji je veoma cenjen, kao i u Kanadi i širom Evrope. Sremuš je nutritivno vredna biljka i zaslužuje da malo više znamo o njoj.

sremus-medvedji-lukU ovo vreme se beru i na trpezu iznose listovi sremuša, koji predstavljaju nadzemni deo lukovice, a to se čini dok još nije procvetala. Lukovica sremuša dospeva tek u avgustu. Listovi su krcati vitaminima i mineralima i od njih se pravi zdrava zalata. Sremuš utiče na zdravlje organa za varenje, ublažava hipertenziju (kao i beli luk) i pospešava imunitet protiv gripa u ovo prelazno doba između zime i proleća. Baš kao i beli luk, sremuš je dobar za kardiovaskularni sistem, a pomaže i kod nesanice i malaksalosti.

Listovi sremuša sadrže obilje vitamina C, minerale i eterična ulja. Lukovice imaju 7-8 puta manje vitamina C od listova. Osobe sa gastritisom ili nekim drugim problemom sa varenjem treba da izbegavaju lukovice ili da ih konzumiraju pošto su prethodno natapane u toplom mleku 2-3 sata.

Lako možete proveriti da li ste kupili sveže, mlade, listove sremuša, jer oni nisu ljuti, za razliku od starih listova. Iskusni berači lako razlikuju sremuš od biljaka sličnog oblika, ali neiskusni ga mogu zameniti za otrovne đurđicu, čemeriku i mrazovac, koji inače za razliku od njega ne mirišu na beli luk. Ako niste sigurni, protrljajte ga prstima i pomirišite.

Sumporna jedinjenja u fitohemikalijama koje sadrži sremuš, povoljno utiču na smanjenje holesterola i visokog krvnog pritiska. On može drastično da obori krvni pritisak, pa ga koristite oprezno, naročito ako koristite terapiju medikamentima.

Sremuš je lekovita biljka, on smiruje kašalj, jača srce, smanjuje krvni pritisak i bori se protiv arterioskleroze, poboljšava apetit, olakšava probavu, čisti krv i jetru, otklanja gasove i nadutost, smiruje želudac, podstiče rad bubrega i žuči, smiruje urinarne probleme, smanjuje tegobe kod artritisa i reume i povoljno utiče na kožne probleme.

Kada ga kupite, u frižideru ga možete čuvati oko nedelju dana. Ako volite salate ili razna variva, dodajte im sremuš, jer mirisom i ukusom je blizak belom luku. Usitnjeni listovi se mogu dodavati supama, čorbama, jelima od mesa, sendvičima i kuvanom i dinstanom povrću. Međutim, kuvani sremuš gubi svoja lekovita svojstva, pa ga je najbolje jesti u sirovom stanju u salatama. Kao jedan proletnji detoks recept za salatu, probajte listove sremuša sa zelenom salatom i maslačkom u jednakom odnosu začinjenu sa maslinovim uljem.

Ovako zdrava biljka izgleda ima samo jednu manu, miriše na beli luk. Ne dajte da vas ovo spreči da istražite sve njegove prednosti i lekovite osobine.

1 мишљење на „Sremuš – medveđi luk“

  1. Mirkovic Milisav

    Zivim na selu i posedujem sremus u basti.Cveta i plodonosi te se sam razmnozava.Jedino je sitniji od onog iz prirode.Upravo su krenuli prvi cvetni pupoljci.Milisav

Затворено за коментаре.