Скочи на садржај

Koliko vode treba piti dnevno?

Voda je osnovna namirnica i neophodna je za život. Dobro zdravlje zavisi i od toga koliko vode pijemo svaki dan. Ljudske potrebe za vodom zavise od raznih faktora: zdravstvenog stanja, aktivnosti, podneblja i godišnjeg doba. Univerzalna formula koliko vode treba piti dnevno ne postoji, ali neki optimalni unos vode se lako može postaviti za sve.

koliko vode
Foto: Pexels

Kako i koliko vode uopšte gubimo?

Svi mi konstantno gubimo vodu procesom disanja, znojenja, mokrenja (uriniranja) i putem stolice (fecesa). S obzirom na to, neophodno je da tu izgubljenu vodu nadoknadimo.

Znojem i disanjem otprilike izgubimo litar vode na dan, dok mokrenjem i stolicom izgubimo nešto više, oko litar ipo. Koliko vode izgubimo, toliko moramo i da nadoknadimo. Ovih dva ipo litra je potrebno unositi putem hrane i tečnosti kako nebismo dehidrirali. Voda uneta hranom je svega pola litra na dan, što je oko 20% dnevnih potreba. Ostala dva litra treba da se unosi putem svih tečnosti koje popijemo u toku dana.

Koliko vode je dovoljno?

Potrebno je u proseku unositi 2,5 litra vode na dan. To je otprilike 7-8 čaša dnevno.

Kako znate da je to dovoljno? Sve što je potrebno je da pogledate boju mokraće (urina) koja treba da bude bledo žuta ili providna. Ako pijete manje nego što gubite, boja je tamno žuta.

Kada treba da pijemo više vode?

Nije svako godišnje doba niti podneblje isto u pogledu potrebe pijenja vode. Letnje toplo i vlažno vreme značajno utiče na znojenje i povećava naše potrebe za vodom. Znojenjem pored vode gubimo i elektrolite, pa je pametno i njih nadoknaditi pijenjem. Pola sata fizičke aktivnost srednjeg inteziteta (brzi hod, džogiranje, biciklizam) povećava potrebu za vodom za pola litra.

Visoka nadmorska visina preko 2500 metara takođe utiče na gubljenje vode disanjem i mokrenjem, pa su i tada potrebe veće. Fizička aktivnost, neka bolest ili stanje takođe može povećati potrebe za vodom.

Potrebe za vodom kod nekih bolesti (praćenih visokom temperaturom) i stanja (trudnoća, dojenje) takođe povećavaju dnevne potrebe za vodom, za čak pola litra više od prosečnih vrednosti.

Obratite pažnju, kofein i alkohol su diuretici!

Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana bezalkoholna pića) daju telu vodu, ali je i izvlače iz tela, jer kofein je diuretik, dakle on dehidrira telo. Za pravilnu hidrataciju, neka vam osnova unosa tečnosti ipak bude voda. Alkohol takođe deluje kao diuretik, pa je u ovim toplim danima ipak voda najbolji izbor.

Osnovno je pravilo da pijemo vodu kada smo žedni, ali to nekada nije pametno. Kako starimo, teže možemo primetiti da smo dehidrirali, pa je bolje piti i kada nismo jako žedni. Glavobolja je jedan od prvih simptoma dehidratacije.

S druge strane, ne treba ni preterivati sa nalivanjem, koliko vode je potrebno toliko i popijte, uz svaki obrok i fizičku aktivnost.

Uzdravlje!