Скочи на садржај

Zašto ne uspevam da smršam?

Ako ste u skorije vreme rekli sebi: “moram da smršam” i krenuli u tom pravcu, postoji šansa da vaš trud neće dati rezultat. Dakle, prošlo je neko vreme i kad vidite da se kazaljka ne pomera naniže iskrsnuće ono čuveno “zašto ne uspevam da smršam”, a verovatno ćete se prepoznati u nekima od ovih pitanja:

Da li mi odgovara dijeta? Da li je to zato što preskačem doručak? Ili možda zato što jedem pre spavanja? Ili je razlog prevelik stres? Ili možda zato što nemam vremena za vežbanje? Da li sagorevam kalorije sporije od drugih? Da li dovoljno spavam? Da li je moja debljina zbog mojih gena? Da li je to zbog mog pola? Da li mi štitna žlezda radi kako treba? Da li je to zbog problema sa mojim ukupnim zdravljem?

Vi znate i sami da se trudite, ali brojka na vagi vas ne oduševljava. Pitate se da li je uzalud sve? Nemojte još da odustajete. Pogledajte da li se neko od ovih podmuklih pitanja potajno petlja sa vašim željama za mršavljenje.

Da li mi odgovara dijeta?

Prva stvar koju treba da stavite u razmatranje je kakvu dijetu koristite. Ako je to neka opšta dijeta, sa neta ili iz nekog magazina, piši propalo. Nijedna od njih nije prilagođena vašim parametrima i zdravstvenom stanju i može da vam škodi. Istina, postoji mogućnost i da vam odgovara, ali je šansa za to izrazito mala.

Moj vam je savet da ukoliko želite rezultat bez kompromisa po zdravlje – obezbedite sebi personalizovanu dijetu. Nutricionista će vam je sastaviti tako da vam ta dijeta najbolje prija, bude laka za držanje i sa dugotrajnim pozitivnim rezultatima. To je moj posao, tu sam za vas, javite se.

Zašto ne mogu da smršam ?
Foto: Pexels

Rešenje je blizu!

Da li je to zato što preskačem doručak? – Veoma verovatno. Kada izbegnete taj prvi obrok u danu, to može raditi protiv vas. Kasnije ćete verovatno ogladniti, pa ćete možda preterati za ručkom.

Pokušajte da jedete u roku od sat vremena nakon buđenja. Doručak bogat vlaknima i proteinima može vam pomoći da se osećate siti duže vremena. Probajte sveži sir sa voćem, jaja sa tostom od integralnog brašna ili grčki jogurt sa bananom.

Jedem li pre spavanja? Obrok kasno uveče može predstavljati probleme za vaš plan mršavljenja. Može povećati telesnu temperaturu, šećer u krvi i insulin, što vam otežava sagorevanje masti. Pokušajte da večerate najmanje 3 sata pre nego što odete na spavanje.

Pazite na grickanje posle večere. Unosite više kalorija nego što mislite kada grickate dok gledate TV ili koristite računar. Takođe možete biti u iskušenju da jedete nezdravu hranu poput sladoleda ili čipsa.

Da li je to zato što sam pod prevelikim stresom? Stres je jak faktor. Može vas naterati da posegnete za visokokaloričnom hranom sa visokim sadržajem masti. Vaše telo takođe ima tendenciju da skladišti više masti kada ste pod stresom. Da biste smanjili stres, pokušajte sa vežbanjem, ne mora to biti nešto preterano teško, brzi hod svakog dana može da napravi promenu.

Da li sagorevam kalorije sporije od drugih? Moguće je. Brzina sagorevanja zavisi od vašeg metabolizma. Ako imate usporen metabolizam, možda su krivi vaši geni. Ili možda nemate dovoljno čiste mišićne mase. Vitke, mišićave osobe sagorevaju više kalorija od onih sa većim procentom telesne masti.

Da li je to zbog mog pola? Istraživanja pokazuju da je muškarcima lakše da smršaju u kraćem roku. Ali žene imaju tendenciju da imaju više uspeha sa dugoročnim naporima. Gde gubite težinu takođe se može razlikovati. Muškarci prvo gube salo na stomaku, ali ženama to teže polazi za rukom.

Nikad nemojte očajavati i govoriti sebi “ne mogu da smršam”!

Faktori koje mogu uticati na to kako sagorevate kalorije

  • Starenje. Vaš metabolizam se usporava za oko 2% -8% svake decenije. To može biti zbog smanjene mišićne mase.
  • Suviše mali obroci. Zvuči čudno, ali istina je da ako preskačete obroke ili se pridržavate veoma niskokalorične dijete, to može da se povrati tako što će vas dovesti do sporijeg sagorevanja kalorija.
  • Želite da ubrzate svoj metabolizam? Aktivirajte mišiće da povećate svoju čistu mišićnu masu, idite u teretanu, ubacite pilates, trčite ili plivajte. I naravno izbegavajte dijete koje imaju izuzetno malo kalorija.

Da li dovoljno spavam? Kada ne dobijete dovoljno sna, to može otežati gubitak težine. Vaš metabolizam može usporiti i nećete sagorevati kalorije onoliko brzo koliko biste želeli. Takođe možete imati manje energije kada ne spavate dovoljno. To otežava vežbanje.

Kada ste umorni, veća je verovatnoća da ćete napraviti loš izbor u ishrani, kao što je odabir slatkiša umesto voća. U nedavnom istraživanju, osobe koji nisu dovoljno spavale konzumirale su oko 300 kalorija više dnevno od dobro naspavanih osoba.

Zdravlje takođe utiče na mršavljenje!

Da li krivac geni? Možda. Svi smo mi različiti, neki od nas jednostavno bolje sagorevaju masti od drugih. To je nešto što ste nasledili i ne možete promeniti. Ne znači da ste osuđeni na neuspeh, jednostavno trebaćete da uložite više truda da biste sagoreli kalorije i smršali.

Da li mi štitna žlezda radi? Ako je nedovoljno aktivna, možda imate stanje koje se zove hipotireoza. To može dovesti do povećanja telesne težine zbog nakupljanja soli i vode u vašem telu. Suprtna situacija gde je štitna žlezda preterano aktivna naziva se hipertireoza. Mnoge osobe s njom vrlo lako gube na težini. Ako sumnjate da štitna žlezda utiče na vaš metabolizam, svakako proverite sa svojim lekarom.

Da li problemi sa zdravljem “koče” moj plan da smršam? Zdravstveni problemi svakako otežavaju mršavljenje. Neke stvari koje mogu uzrokovati probleme sa težinom su:

  • Poremećaji u ishrani kao što je bulimija
  • Bolest srca
  • Hormonalni poremećaji
  • Poremećaji spavanja kao što je apneja (hrkanje)
  • Neki lekovi takođe mogu da uspore mršavljenje. Na primer, možda ćete imati problema sa gubitkom težine ako uzimate lekove za: alergije, depresiju, dijebetes, epilepsiju, hipertenziju, bipolarni poremećaj, šizofreniju i kontraceptivne lekove

Ako ste gojazni i imate neko od ovih stanja, razgovarajte sa svojim lekarom. Možda će moći da vam promeni vaše lekove kako biste lakše uspeli da smršate.