Скочи на садржај

Da li muzika može ubrzati vaš metabolizam?

Kada pokušavate da smršate na ovaj ili onaj način ili održavate zdravu telesnu masu, možda nebi bilo loše da saznate nešto novo o vašem metabolizmu i različitim faktorima u vašem životu koji utiču na njegovu brzinu.

Foto: Pexels

Muzika je jedna od stvari koja vam može ubrzati metabolizam. Ne verujete?

Kako to deluje?

Uopšteno gledano, vaša brzina metabolizma ili metabolička stopa predstavlja merilo broja kalorija koje sagorite u toku dana. Ova brojka će se razlikovati kako se menjaju brojni različiti uticaji u vašem životu. To su vrsta hrane koju jedete, nivo aktivnosti, starost, pol, vaše zdravlje, trenutna težina i mnogi drugi faktori.

Kako muzika ima dubok uticaj na mnoge delove života, uključujući raspoloženje, fokus i motivaciju, mnogi se pitaju da li je moguće da prave melodije mogu pomoći da se ubrza metabolička stopa. Metabolizam je, naravno, veoma složen proces, ali donekle reaguje na proste faktore.

Za sada ne postoji pesma ili melodija na koju će vaše telo da odreaguje sagorevanjem većeg broja kalorija, ali postoje određene indicije da muzika indirektno utiče i podstiče brže i lakše mršavljenje.

Muzika daje ubrzanje

Prema istraživanju Thrive Global-a, izgleda da najprostije slušanje muzike koju zaista volite može pomoći da se ubrza vaše metabolizam. Prema istraživanju, ovo ubrzanje nije dramatično veliko, ali vam bez ikakvog dodatnog uticaja slušanjem omiljene muzike pomaže da sagorite dodatnih 28 kalorija svaki dan.

Ima smisla! Omiljena muzika će vam poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i možda vas podstaći da se više krećete. Takođe će ubrzati vašu metaboličku stopu do te mere da ćete moći da sagorite više kalorija.

Foto: Pexels

Načini ubrzavanja metabolizma

Dok jedete. Ako odaberete neku ralaksirajuću muziku koju ćete puštati dok jedete u kombinaciji s blagim osvetljenjem, tada ćete jesti sporije. Uživaćete u obroku, njegovom ukusu i svakom zalogaju. To će vašem mozgu dati vremena da registruje da je pun nakon što je pojede manju količinu hrane. Na taj način nećete preterati sa hranom.

Dok ste aktivni. Ako odaberete zahtevnije, motivacione melodije dok vežbate trening vam može postati uživanje. Pravi ritam čini lakšim sagorevanje masti i kalorija tako da ćete lakše moći da smršate. Biranje pesama koje vam se dopadaju i uz pravi ritam daće vam priliku da izbegnete dosadu i vežbate u koraku sa pesmom.

Dok se odmarate. Spavanje je vitalni i često zaboravljeni deo efikasnog mršavljenja. Kao bebe smo slušali uspavanke. Puštanje muzike može i kod odraslih da potakne opuštanje i miran san. Ovakva muzika za „odmor“ ili „meditaciju“, doprineće da se lakše opustimo i odmorimo. Tako ćemo podstaći ubrzanje metabolizma i tokom budnosti i tokom odmora.

Sada kada znate da muzika može ubrzati metabolizam, šta čekate? Napravite neke fine plejliste koje možete koristiti u određenim situacijama. A sad zamislite još da idete na neki koncert koji volite… pa zar vam se ne čini da se sve dešava i u cilju toga da lakše smršate?