Скочи на садржај

Šta sve utiče na usporavanje metabolizma #1

Metabolizam je način na koji vaše telo pretvara hranu u energiju. Usporavanje metabolizma najčešće dovodi do gomilanja masnih naslaga tamo gde ih ne želimo. Ako smo nabacili 5, 10, 15, 20 kilograma više nego prošle godine verovatno da postoji neki razlog. U čemu je stvar?

Usporavanje metabolizma #1
Foto: Pexels

Vaši geni

Ako vaše telo sporo sagoreva kalorije dok se odmarate ili spavate, verovatno ste to dobili od roditelja, preko gena.

Šta možete da uradite: Pošto ne možete da promenite svoje gene, fokusirajte se na svoje navike. Jedan od najboljih načina da poboljšate svoj metabolizam je više vežbanja i vođenja dnevnika ishrane. Potražite načine da unesete više aktivnosti u svoj dan.

Hormoni

Promena u vašim hormonima može usporiti potrošnju energije vašeg tela. Neka stanja, kao što su nedovoljno ili preterano aktivna štitasta žlezda i dijabetes su hormonske bolesti koje utiču na vaš metabolizam. Stres takođe oslobađa hormone koji mogu izazvati usporavanje metabolizma.

Šta možete da uradite: Ako imate neki zdravstveni problem, nastavite sa lečenjem. I neka bude prioritet uklanjanje stresa.

Nedostatak sna

Dobro prospavana noć pomaže vašem metabolizmu da ostane stabilan. Kada se prevrćete po krevetu pokušavajući da zaspete i to traje iz noći u noć, vašem telu je teže da dobro koristi energiju. Sve to može da poveća verovatnoću stanja poput dijabetesa i gojaznosti.

Šta možete da uradite: Većini odraslih treba 7-9 sati sna. Ako sada niste u pomenutoj grupi, probajte da spavate dovoljno nedelju dana i videćete koliko ćete se bolje osećati.

Stroge dijete

Važno je kako ćete izgubiti težinu. Ako ne jedete dovoljno, vaš metabolizam prelazi na usporeno. Stroge dijete, posebno kada takođe vežbate, uče vaše telo da se zadovolji sa manje kalorija. To može da vam bude kontraproduktivno, jer se vaše telo drži tih kalorija, što otežava dalje skidanje kilograma.

Šta možete da uradite: Iako može potrajati duže, održite svoj plan mršavljenja realističnim, a ne drastičnim.

Fensi soli

Morska so, kalijumova, roze Himalajska i gomila drugih su omiljene kod gurmana, influensera i kuvara. U nekima od njih iako su fensi, može da nedostaje jod. Jod je potreban vašoj štitnoj žlezdi da upravlja vašim metabolizmom.

Šta možete da uradite: Samo malo jodirane kuhinjske soli zadovoljava tu dnevnu potrebu za jodom. Ili uživajte u hrani bogatoj jodom, poput škampa.

Dehidrirali ste

Bez dovoljnog unosa tečnosti, vaš metabolizam može veoma usporiti. U vrelim letnjim danima puno znači čaša hladne vode. Istraživanja pokazuju da voda pomaže telu da sagoreva energiju i podstiče gubitak težine. Na bilo kojoj temperaturi, voda vam takođe pomaže da budete siti, tako da jedete manje.

Šta možete da uradite: Pijte vodu tokom dana. Takođe možete jesti više hrane koja je prirodno bogata vodom, kao što su lubenica ili krastavci.

Ne unosite dovoljno kalcijuma

Kalcijum nije samo za kosti. To je takođe ključna hranljiva materija za ubrzanje metabolizma, između ostalih pozitivnih stvari koje čini vašem telu. Mnoge osobe ne unose dovoljjno kalcijuma u svojoj ishrani.

Šta možete da uradite: Kalcijum možete uneti iz mleka i mlečnih proizvoda, naravno. Takođe se nalazi u mnogim obogaćenim namirnicama (kao što su žitarice, sok od pomorandže i sojino ili bademovo mleko), konzervisanom lososu, kelju, tofuu, kruškama.

U sledećem članku ću kompletirati listu, a vi, ako ste prepoznali neke faktore koje utiču na usporavanje metabolizma, možete uticati da ih promenite. Ako je to nemoguće, bar ih smanjite, naravno ukoliko je potrebno konsultujte i vašeg izabranog lekara.