Скочи на садржај

Doručak se ne preskače!

Doručak ili samo kafa?

dorucak-ujutruDoručak je najbitniji obrok u toku dana. Ovu činjenicu mnogi zanemaruju, a kao posledica mogu nastati mnogi problemi. Telu je u svakom momentu potrebno da ima dovolno energije na raspolaganju, kao i svih drugih hranjivih materija. Naravno, ne znači da za doručak treba da se “olešite”, već da unesete dovoljno nutrijenata kako bi vaš organizam pravilno fukkcionisao. Preskakanje doručka je najgora stvar koju sebi možete da učinite, jer se na taj način apetit ne suzbija, već pojačava, što rezultira prejedanjem za ručak ili večeru. Prejedanje je loše sa stanovišta organa za varenje koji su pod “vanrednim stanjem” i trude se da svare svu tu hranu. Druga karakteristika prejedanja je da nećete uspeti da zadržite vašu telesnu masu, jer ovako više unosite hrane nego kada doručkujete. Više hrane znači više kalorija, a to znači – gojaznost.

Poznato je da duvan utiče na apetit, pa mnogi umesto finog zdravog doručka popiju kafu i zapale cigaretu. Eventualno pojedu neki keks sa kafom ili čokoladicu. Pogrešno! Koliko god se trudili da stavite apetit pod kontolom na ovakav način to sigurno nećete uspeti. Nije rešenje da jedete jednom ili dva puta na dan, već sasvim suprotno: rasporedite dnevnu količinu hrane na 5 obroka. To su tri osnovna: doručak, ručak i večera, uz dva dodatna – to su užine. Naravno, prilagodite kalorijski unos na takav način da ipak ručak sadrži najviše kalorija, doručak i večera nešto manje, a užine otprilike podjednako i naravno manje od svih pomenutih.

Zašto nikada ne smemo da preskačemo doručak?

Sećate se onog osećaja kad kao u polusnu dolazite na posao i kažete koleginicama, “jooj, pustite me, još se nisam razbudila”? Verovatno niste popili ni kafu, a doručak ste sigurno propustili? Eto. Na početku svakog dana potrebno je da se malo razmrdate, unesete malo energije da bi vam dan bio produktivan. Ako ste i vi jedna od onih osoba koje preskaču doručak, možda će razmisliti da promenite ovu rđavu naviku. Evo zašto:

  • dorucak-praviDoručak poboljšava, tj. ubrzava vaš metabolizam:  Nivo šećera u krvi odmah po buđenju je nizak, jer ste upravo ustali, a od večere je prošlo dosta vremena, možda 8-12 časova. Vaše telo je za to vreme trošilo energiju. Zato, u roku od 2 sata od buđenja doručkujte nešto. Kada jedete manje a češće, kalorije se brže sagorevaju, jer je metabolizam brži. Tako navikavate telo da ne skladišti masno tkivo, jer će uvek imati hrane na raspolaganju.
  • Ako ste na dijeti, lakše ćete smršati ako ne preskačete doručak: Dokazano je da one osobe koje obavezno doručkuju lakše zadržavaju normalnu telesnu težinu, ili čak mršave. Oni koji ne znaju ovo, misle da će preskakanjem doručka lakše smršati. Neće.
  • Doručkom ujednačavate nivo šećera u krvi: kod zdravih ljudi, ali i kod dijabetičara je veoma važno održavanje što stabilnijeg nivoa šećera u krvi. Preskakanjem doručka dobijate jače lučenje insulina za ručak kada se prejedete. Ovo može dovesti do poremećaja u metabolizmu. Rezultat su masne naslage.
  • Doručkom povećavate radne i inetelektualne sposobnosti: Kada ne doručkujete niste koncentrisani za rad i učenje, pada vam koncentracija i radni učinak, osećate se tromo, usporeno i krče vam creva. Zato potrudite se da ne budete gladni i obavezno doručkujte.
  • Dajete dobar primer ukućanima: ako imate decu, doručak je nešto što želite i oni da praktikuju, a ako vide od vas da ne jedete i oni mogu da se pobune. Pored toga, nećete biti namrgođeni i nervozni.

Kada doručkujete, izbegavajte slatkiše, jer oni povećavaju nivo šećera u krvi, pa će vam se otvoriti apetit kasnije. Ovo je jedan od razloga što se slatkiši nalaze na “crnoj listi” kod svih dobrih dijeta.

Šta je najbolje jesti za doručak?

Za doručak uvek izaberite hranjive, prirodne namirnice, a koliko možete izbegavajte industrijske proizvode. To znači da je za doručak dobro uzimati mlečne proizvode, koji su bogati kalcijumom i belančevinama, povrće/voće koje ima vlakna, vitamine i minerale, integralna peciva, musli ili žitne pahuljice bogate ugljenim hidratima i vlaknima. Jednostavno, nađite tih 10 minuta vremena (ili manje) koliko je potrebno za doručak.

Ne tražite izgovor kako žurite na posao ili u školu, jer i tamo možete poneti mleko u tetrapaku i kornfleks. U krajnjoj liniji, možete i tamo kupiti neki zdrav sendvič i uz čašu voćnog soka utoliti glad i biti produktivniji nego ako ne jedete.

Ako imate neki zdravstveni problem, ili jednostavno želite da smršate, tu je nutricionista da vam pomogne i da propiše šta da jedete za doručak, kao i sve ostale obroke u toku dana. Vaše je samo da zacrtate realan cilj i krenete u ostvarivanju tog cilja.

Budite zdravi, budite siti… od ranog jutra.