Скочи на садржај

Principi intuitivne ishrane

Pojam intuitivne ishrane je jedan od odgovora na nametnute društvene šablone koji vas udaljavaju od vaših ciljeva u oblasti ishrane i dijetetike. Postoje mnogi autori koji imaju svoje viđenje intuitivne ishrane, jer ona se oslanja na razum kao resurs, zdrav način života kao put i osećanja sitosti i gladi kao putokaze na tom putu.

Intuitivna ishrana je način ishrane u kojem osoba svoju intuiciju, osećaj sitosti i gladi i osećanje u svome telu stavlja iznad izlizanih šablona prikazanih u mnogim časopisima. Intuitivna ishrana, što je veoma bitno, podržava načela zdrave uravnotežene ishrane koju, kao što vidite, propagiram i ja.

Intuitivna ishrana i principi intuitivne ishrane
Foto: Pexels

Opšte dijete su prevara. Mnoge knjige i časopisi o popularnoj ishrani i dijetama vam nude lažnu nadu da ćete brzo, lako i trajno izgubiti kilograme. Ne nasedajte na tu pojavu koja promoviše gubitak težine i laži. Da li zaista morate da se osećate kao gubitnik svaki put kada nova popularna dijeta prestane da funkcioniše i vratite kilažu? Ako prestanete da verujete u bajke spremni ste da krenete putem intuitivne ishrane.

Osnovni principi intuitivne ishrane

Nemojte da pregladnite. Svakome od nas je potrebna nutritivno bogata hrana koja će biti dovoljna za naše aktivnosti. U suprotnom možete pokrenuti primarni nagon za prejedanje. Kada dođete do trenutka preterane gladi, sve namere umerenog, svesnog jedenja su postale nebitne. Naučite da poštujete ovaj prvi biološki signal i on će biti osnova za ponovno uspostavljanje poverenja u sebe i u hranu.

Izbacivanje nekih namirnica (ili grupa namirnica) ih ishrane je loše. Jedini izuzetak je ukoliko imate neki medicinski razlog. Svaka zabrana po nepisanom pravilu pojačava žudnju za nečim. Ako često razmišljate o tim žudnjama to može da preraste u momenat kad “kočnica” popušta i uvodoljavate toj žudnji. Kada se konačno prepustite toj zabranjenoj hrani, jelo će se doživljavati takvim intenzitetom da obično rezultira prejedanjem. Posle toga ćete osećati krivicu.

Vi ste kontrolor svoje ishrane. Kada jedete onako kako ste planirali, pohvalite sebe, kada “zgrešite” i pojedete neki slatkiš, kažite sebi da je to izuzetak od pravila, ali ne kritikujte previše. Nije cilj da stvorite krivicu zbog svojeg nepromišljenog postupka, već da naučite lekciju o tome. Vi ste kontrolor, ne treba niko da vam nabija krivicu. Ovo je takođe bitan korak u povratku intuitivnoj ishrani.

Naučite kad ste siti. Da biste se nakon jela osećali siti ne žurite sa jelom, jer mozgu treba vreme da shvati da je telo sito. Verujte da je hrana koju jedete zasitna, naročito ako sadrži dosta proteina. Slušajte signale tela koji vam govore da više niste gladni. Ako ste navalili na hranu, zaustavite se usred jela i zapitajte se kakvog je ukusa hrana i koliki je vaš trenutni nivo gladi. Ponekad jedemo kada smo u stvari žedni. Razmišljajte. Naučite.

Šta je još važno?

Odaberite namirnice koje su dobre po vaše zdravlje i imaju dobar ukus, tako ćete se osećati dobro. Zapamtite da ne morate da sve jedete savršeno da biste bili zdravi. Jedan obrok, jedna užina ili jedan ceo dan koji ste “omašili” neće na duži rok uticati na to kakvo vam je zdravlje. Važno je da imate doslednost u jelu, da imate uravnotežene zdrave obroke pripremljene na zdrav način. Niko nije savršen, važno je da napredujete.

Emocionalno jedenje vam nije potrebno. Hrana nikako ne treba da bude uteha. Pronađite načine da ne rešavate emotivna stanja otvaranjem frižidera. Hrana može kratkotrajno da uteši, odvrati pažnju od bola ili čak da vas odvede na neko vaše “srećno” mesto. Nijedna namirnica neće rešiti problem. Jedenje zbog emocionalne gladi može samo pogoršati osećaj na duži rok. Na kraju ćete morati da se pozabavite izvorom emocija.

Otkrijte faktor zadovoljstva. Često previđamo jedan od najosnovnijih darova života — zadovoljstvo. Naročito zadovoljstvo koje se može naći u ishrani. Ukus, miris, tekstura… kada jedete ono što zaista želite i volite, vaše zadovoljstvo biće moćna sila koja će vam pomoći da se osećate srećni. Pružajući sebi ovo iskustvo, otkrićete da vam je potrebna tačna količina hrane, bez preterivanja.

Zdrav život kao nadgradnja principa intuitivne ishrane!

Prihvatite sebe. Baš kao što čovek sa cipelama br. 45 ne može da uđe u veličinu 40, jednako je uzaludno imati slična očekivanja o veličini tela. Naučite da poštujete svoje telo da biste se osećali bolje u njemu. Teško je odbaciti mentalitet ishrane ako ste nerealni i previše kritični prema veličini ili obliku vašeg tela.

Pokrenite se. Nije cilj da vežbate kao vrhunski sportista, samo se aktivirajte i osetite razliku. Preusmerite fokus na osećaj pokreta tela, a ne na efekat vežbanja na sagorevanje kalorija. Fokusirate na to kako se osećate tokom vežbanja, na primer, da ste napunjeni energijom. To vas može motivisati da obujte patike i izađete na jutarnju (ili večernju) šetnju.