Скочи на садржај

Žudnja za hranom: kako se odupreti iskušenjima?

Žudnja za hranom je najveći protivnik svake dijete. Žudnja za nekim namirnicama nije obična glad, već su to intenzivne ili nekontrolisane želje za određenom hranom.

žudnja za hranom
Foto: Pexels

Žudnja može biti vrlo promenljiva kategorija, zavisno od osobe do osobe, ali to su obično prerađene namirnice, odnosno hrana koja sadrži puno šećera. Kao rezultat žudnje za hranom imamo višak kilograma koje teško možemo da izgubimo.

Postoji više načina da se oduprete iskušenjima i suzbijete vašu žudnju za određenom hranom. Evo nekoliko načina:

Pijte vodu

Kada smo žedni, često nesvesno posegnemo za nekom hranom. Voda nema kalorije, ali hrana itekako ima.

Ako osetite iznenadni poriv za određenom hranom, pokušajte da popijete čašu vode i sačekajte nekoliko minuta. Možda ćete shvatiti da žudnja prolazi, jer je vašem telu u stvari trebala voda a ne hrana.Voda u pravilnoj ishrani ima veliku ulogu, a kod dijeta se koristi i kao sredstvo za smanjivanje apetita i žudnje.

Jedite više proteina

Baš kao i voda, proteini deluju na smanjenje aptetita. Hrana koja sadrži dosta belančevina ima dobru zasitnu moć i često se koristi u okviru redukcionih dijeta. Tako ćete smršati i sprečiti prejedanje.

Istraživanja ovo svakako potvrđuju. Jedna studija kaže da za 25% većim unosom proteina je značajno suzbilo žudnju za hranom, odnosno apetit za čak 60%

Potisnite žudnju za hranom

Kada osetite žudnju za hranom, pokušajte da se nekim aktivnostima distancirate od nje. Na primer, prošetajte ili se istuširajte i usmerite svoj um na nešto drugo. Promena misli i okruženja može pomoći da opadne vaša žudnja za hranom.

Planirajte svoje obroke

Nemojte jesti bez plana, sedite i odlučite šta ćete jesti ove nedelje i držite se plana. Ovako se eliminiše iznenadna odluka i smanjuju iskušenja da pojedete nešto što vam se u momentu prijelo.

Izbegavajte izgladnjavanje

Glad je jedan od najvećih okidača da imamo žudnju za nekom hranom. Kad smo izuzetno gladni, to znači da smo preskočili obrok ili dva. Telo traži prvu priliku da nadoknadi izgubljeno i ne staje dok to ne učini, naravno ako mu dozvolite.

“Lek” je da ne dozvolite preskakanje obroka i izgladnjivanje, zato nosite neke zdrave grickalice sa sobom koje će eliminisati apetit.

Borite se protiv stresa

Stres može izazvati žudnju za hranom i uticati na ponašanje u ishrani, posebno kod žena. Osobe pod stresom, a naročito žene, jedu znatno više kalorija i doživljavaju više žudnje od onih koje nisu pod stresom.

Dalje, stres podiže nivo kortizola u krvi, hormona zbog kojeg možete dobiti na težini, posebno u predelu stomaka. Pokušajte da smanjite stres u svom okruženju planirajući stvari unapred, opustite se, ne brzajte mnogo.

Naspavajte se

Na vaš apetit u velikoj meri utiču hormoni koji variraju tokom dana. Ako ste odmorni, te varijacije u hormonima nisu toliko izražene, pa nemate pojačane žudnje.

Istraživanja potkrepljuju stanovnište da odmorne osobe imaju duplo manju šansu da postanu gojazni od neispavanih. Dobar san zaista zlata vredi.

Imajte pravilne uravnotežene obroke

Glad i nedostatak ključnih hranljivih sastojaka mogu prouzrokovati želju za hranom. Uobročavanje je način da telu date ono što mu treba u tačno vreme, i u pravoj meri.

Kada birate namirnice za vašu užinu neka budu nutritivno vredne, nikako industijske. Izaberite voće, orašaste plodove, semenčice, itd

Ne idite gladni u prodavnicu

Prehrambene prodavnice su verovatno najgora mesta gde možete otići kada ste gladni ili imate neku žudnju za hranom. Tako imate lak pristup gotovo bilo kojoj hrani koja vam padne na pamet, a ona nezdrava hrana je obično stavljena u visini očiju. Sprečite impulsivnu kupovinu.

Najbolji način da sprečite žudnju u prodavnici je da kupujete samo kada ste nedavno jeli.

Pažljivo jedite

Kada jedite sa pažnjom, razvijate svest o prehrambenim navikama, emocijama, gladi, žudnji. Pažnja za stolom je bitna da vas nauči da pravite razliku između želje i stvarne fizičke gladi. Pomaže vam da odaberete svoj odgovor, umesto da se ponašate nepromišljeno ili impulsivno.

Zato neka telefon, tablet, televizor, knjiga, novine budu dalje od vas dok jedite i usredsredite se na uživanje u jelu. Dobro žvaćite. Ovo malo vežbanje discipline vas čini 2 ipo puta otpornijim na žudnju nego ranije.

Žudnja za hranom se može prevazići

Svest o svojim željama i njihovim pokretačima čini vas mnogo otpornijim na žudnju za hranom. Takođe je tako mnogo lakše zdravo jesti i gubiti kilograme.

Prateći savete sa ove liste, poput jedenja više proteina, planiranja obroka i vežbanja održavanja pažnje dok jedete, može vam omogućiti da preuzmete inicijativu sledeći put kada žudnja pokuša da nadvlada.