Скочи на садржај

Pitanja i odgovori: mršavljenje i zdravstveni efekti popularnih dijeta

bliczenaKada krenem sa dijetom i izgubim nekoliko kilograma ja se opustim, pomislim “ok, ja to mogu” i vratim se starim navikama. Kako da prevaziđem krizu i nastavim sa dijetom?

Jelena Knežević

Sve je pitanje volje. Ako imate jaku volju da ostanete na dijeti radi ostvarivanja zacrtanog cilja, vi ćete izbeći da upadnete u krizu i ostvarićete cilj. Ako, međutim, u nekom momentu izgubite cilj iz vida, verovatno ćete ući u taj krizni trenutak, koji mnogima dođe ali ne traje jednako. Sama pomisao na cilj, dakle mršavljenje, može da vas vrati na pravi put.

Urađen mi je trostruki bajpas na srcu i imam problema sa povišenim LDL holesterolom i trigliceridima. Mogu li hranom da ih smanjim i kako?

Nada, Sombor

Naravno. Preporučujem Vam dva puta dnevno obrok od ovsenih pahuljica potopljenih u nemasni jogurt, ostavite pola sata da odstoji, promešajte i pojedite. Posle takvog obroka popijte čašu vode. Holesterol i trigliceride pored toga dobro eliminiše i fizička aktivnost, ali s obzirom na Vaš bajpas, preporučujem šetnju bar pola sata svakodnevno.

Zanima me koliko je sigurna UN dijeta?

Maja

Ova dijeta  ne sledi nutricionističke preporuke o kvalitetnoj ishrani i ne daje temelje za formiranje zdravih navika.

Iako se Un dijetom za kratko vreme gubi puno kilograma, baš to dovodi do pojave jo-jo efekta, tj. vraćanja kilograma nakon prestanka dijete. Ova dijeta je koncipirana po principu danas jedem povrće, sutra meso… Kada je telo u pitanju, to tako ne funcioniše.

Da li mešanje ugljenih hidrata i proteina, može da dovede do gubitka kilograma i da li tako moram da se hranim do kraja života da ne bih vratila kilograme?

Maca Ljig

Gubitak kilograma nastaje kao posledica veće potrošnje energije (kalorija) od one unete hranom. Tu mešanje ugljenih hidrata i proteina nema nikakvu ulogu. Da bi se zadovoljila  energetska potrošnja nije samo bitno koje će se količine hrane uneti, već kako će ona biti i ukoliko obroka raspoređena. Doručak treba da bude do 8 h, prva užina do 11 h, ručak oko 15 h, druga užina oko 17 h, a večera ne kasnije od 21 h. Užina treba da bude voćna ili neki mlečni proizvod. Ovakvim obrocima koji su u razmaku od tri do četiri sata, možemo oraganizmu obezbediti sve što je potrebno za normalno funcionisanje.

Da li postoji veza između kalorija i vremena? Odnosno, da li ću se ugojiti ako svako veče budem jela oko 20h?

Ružica Marković, Beograd

Preporuka je da se na spavanje odlazi bar dva sata posle večere, ali sve u suštini zavisi od dnevnog unosa kalorija. Ako unosite više nego što Vaš organizam može da potroši, višak će se akumulirati u vidu masnih naslaga. Preporučujem Vam da, ako ste u mogućnosti, obedujete u tri glavna obroka i dve užine, znači na svaka 3-4 sata.

Da li svaka dijeta ima jo-jo efekat? Kako ga ublažiti?

Ljiljana

Nema. Jo-jo efekat je proces kod kojeg osoba posle dijete kod koje je uspela da izgubi na telesnoj masi, ponovo dobija kilograme. Dijeta koja je pisana samo za Vas prema Vašim parametrima neće dovesti do jo-jo efekta, jer poštuje Vaše kalorijske potrebe.

U toku dana dok sam na poslu ja se pridržavam dijete, ali kada dođem kući ja se se najedem i sve prekršim. Kako to da prevaziđem?

Pančevka

Ako se na poslu pridržavate dijete, a po povratku kući se najedete, to znači da vam obroci nisu pravilno raspoređeni. Na poslu nikako ne smete da gladujete. Ako gladujete, vaš apetit se po povratku kući pojačava, jer se telo trudi da nadoknadi kalorije koje je izgubilo tokom dana. Dijetu ne možete držati samo u jednom delu dana, morate shvatiti da je to stalan proces i da se ciklično ponavlja. Potrebno je da imate redovne obroke, bolje je pet malih obroka nego jedan veliki.

Zašto u nekom trenutku dijete kilaža stagnira?

Zorana, Niš

Ako ste na dijeti, nemoguće je očekivati da svakog meseca izgubite isti broj kilograma. Gubitak kilograma zavisi od metabolizma, što je on brži, veći je gubitak i obrnuto. Ako vam kilaža stagnira, ubrzajte metabolizam, na primer redovnom fizičkom aktivnošću.

Ako se tokom dijete pojede nešto slanije nego što je dozvoljeno, da li je moguće da narednog dana vaga pokaže čak 1,5 kg više?

Bojana

Ne. Ako mislite da uneta so može da veže toliku količinu vode, varate se. So, kao i proizvode metabolizma izbacujemo putem bubrega, a njih je najbolje da sačuvate tako što nećete preterivati sa unosom soli.

Koliko su pouzdane vage koje osim kilograma mere procenat masnoće i vode u telu?

Ana iz Čačka

U praksi su vage veoma pouzdane i koriste ih mnogi nutricionisti, pa i ja.

Objavljeno u Blic Ženi
na pitanja čitateljki Blic Žene odgovara Jasna Anđelković, nutricionista

8 мишљења на „Pitanja i odgovori: mršavljenje i zdravstveni efekti popularnih dijeta“

 1. Imam problem.Visoka sam 167 i imam 74 kg(14godina).Znam debela sam.Pocela sam sa dijetom ali ne bukvalne dijete Vas zena,gde gladujes ili tako nesto,vec se suzdrzavam slatkisa i sokova.
  Jedem normalno u manjim kolicinama,sa 1 parcetom hleba.
  ova dijeta traje vec 4 dana i kad se merim na vagi kilaza je ista,a po izrazima moje majke i babe kazu da sam se prepolovila u pozitivnom smislu i da sam smrsala.
  posto se moja mama bavi fitnesom i odrzava svoju liniju ne bi me slagala,kako i ona sama kaze.
  U cemu je problem?Molim Vas odgovorite mi. :-) Hvala

  1. Draga Jovana,
   dijeta koja se pravilno odredi ne podrazumeva gladovanje, dok ona pogrešna (popularne dijete) ide upravo u tom pravcu i ima negativne posledice.
   Pametno je to što si izbacila sokove i slatkiše, grickalice jer to je jedan od glavnih uzroka savremene gojaznosti, što svakako tvoja mama i zna.
   Savetovala bih te da i ti malo kreneš na neke vežbe, to samo dobro može da ti bude, mama može da te posavetuje koje su to vežbe.
   Ako njih dve kažu da si se prepolovila za 4 dana, to naravno nije tačno, jer mršavljenje ne ide tako brzo, što se vidi i u težini koja je ista. Drugo, nije isto meriti se u 6 popodne i 9 ujutru. Pazi ovako, kada se meriš, to radi uvek ujutru posle jutarnje toalete.
   Pročitaj malo savete sa sajta, imaj tri glavna obroka i dve užine, naravno ne jedi između njih i to je dobar početak.
   Prati svoju kilažu i u slučaju da ti ona brzo počne da pada, na primer preko 5 kg mesečno, to definitivno nije preporučljivo.
   Pozdrav.

 2. Zanima me da li mogu da jedem integralne grisine i jogurt za proteinski dan ? i proju isto kada mogu da jedem ?

Затворено за коментаре.