Скочи на садржај

Jo-jo efekat kod dijeta

siluetaJo-jo efekat je proces kod kojeg osoba posle dijete kod koje je uspela da izgubi na telesnoj masi, ponovo dobija kilograme. Dijete o kojima se radi obično imaju mali kalorijski unos i osoba ne uspeva da zadrži novonastalu telesnu masu kada se ta dijeta završi. Ime jo-jo se pominje zato što kilogrami idu gore i dole kao popularna igračka.

Uzroci

Razlog zašto posle prestanka restriktivne dijete nastaje jo-jo efekat leži u tome što je toliki mali kalorijski unos suviše ekstreman na početku dijete. U početku osoba koja drži dijetu može da oseti ushićenje jer uspeva da smrša i uzdržava se od hrane, pa može čak biti i ponosna na svoje dostignuće. Posle određenog vremena pojavljuje se osećaj depresije i zamora, što čini održavanje novonastalog režima ishrane nemogućim za duži vremenski period. Zbog toga se osoba vraća starom načinu ishrane i starim navikama, ali sa dodatnim psihičkim efektima neuspeha dijetom. Ovo emotivno stanje toliko utiče na osobu da ona jede i više nego ranije, pre držanja dijete.

Zdravstveni efekti

jojoUzdržavanje od hrane koje je često kod niskokalorijskih dijeta je svojevrsna zamena za normalnu ishranu uz fizičke aktivnosti. Efekti, naravno nisu isti, pa je zbog niskog unosa kalorija kod dijeta povećan gubitak mišićne mase i masnog tkiva. Posle završetka dijete, osobu će stići telesni odgovor na izgladnjivanje u vidu povećanog apetita, što će dovesi do povećanje telesne mase, ali samo u masnom tkivu. Ovaj ciklus menja odnos masti prema mišićima, jedan od značajnijih faktora zdravlja.

Zaključak je da je kod sastavljanja dijeta potrebno uzeti i jo-jo efekat kao ozbiljan faktor emotivnog i psihološkog uticaja uspešnosti sprovođenja dijete. Treba li još nešto reći u korist individualnog sastavljanja dijete od strane profesionalca, tj. nutricioniste?