Скочи на садржај

Ishana za jači imunitet: hranom protiv korona virusa

Petnesti mart je 2020. godine i u svetu vlada pandemija korona virusa. U Srbiji ima 48 zaraženih i upravo je proglašeno vanredno stanje. Na svim medijima slušamo i gledamo šta se dešava u svetu, ali i kod nas i kako se različite zemlje upuštaju u borbu protiv infekcije korone.

Ukratko o korona virusu (COVID-19)

Zna se da se infekcija širi od jedne do druge osobe kapljičnim putem, tokom kašljanja. Vreme inkubacije do pojave prvih simptoma je obično između 2 do 14 dana (u proseku 5 dana).

Uobičajeni simptomi obuhvataju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje.

Ređi simptomi bolesti su: bol u mišićima, stvaranje sekreta (šlajma) i bol u grlu. U većini slučajeva dolazi do blagih simptoma.

Teži simptomi obuhvataju upalu pluća i otkazivanje organa.

Smrtnost od COVID-19 po broju potvrđenih slučajeva procenjuje se na 1% do 5%, ali varira u zavisnosti od starosti pacijenta i zdravstvenog stanja. Jasno je da je u najvećoj opasnosti stariji deo populacije, dakle, penzioneri.

Mere za sprečavanje bolesti su: pravilno i redovno pranje ruku, održavanje udaljenosti od drugih osoba (1-1,5 metar), izbegavanje dodirivanja lica, izbegavanje rukovanja. Upotreba maski se savetuje osobama koje se nalaze u grupi u zatvorenom prostoru. Redovno dezinfikovanje kvaka, rukohvata, radnih površina u kojima dolazi veći broj osoba se takođe preporučuje.

Redovno pranje ruku kao prva mera zaštite od korona virusa

Na jačanje imunog sistema utiču:

  • konzumiranje nutritivno vredne hrane
  • izbegavanje pušenja
  • redovno vežbanje (ne u kolektivu, teretana, već individualno)
  • održavanje zdrave telesne težine
  • izbegavanje ili umereno korišćenje alkohola
  • dovoljno spavanja
  • minimiziranje stresa
  • održavanje lične higijene i higijene prostora

Jedenje zdrave, uravnotežene ishrane samo je jedan od glavnih načina jačanja imunog zdravlja, što može pomoći da se smanji šansa da korona virus nađe put do vas.

Šta jesti za bolji imunitet protiv korone?

Borovnice

Borovnice pored vitamina C, sadrže vrstu flavonoida zvanog antocijanin, koji ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći jačanju imunološkog sistema osobe. Studija iz 2016. godine utvrdila je da flavonoidi igraju suštinsku ulogu u imunološkom odbrambenom sistemu disajnih puteva. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli hranu bogatu flavonoidima imali manje verovatnoće da će dobiti infekciju gornjih disajnih puteva ili običnu prehladu od onih koji to nisu učinili.

Pomorandže i kivi

Može samostalno, a može i kao voćna salata…

Svi citrusi, pre svega pomorandže, ali i kivi odličan su izvor vitamina C, a to je vitamin koji se mnogo traži u zimsko vreme kada vlada gripa. Vitamin C može da smanji trajanje simptoma obične prehlade i poboljša funkciju imunološkog sistema.

Crvena paprika

Za sve koji pokušavaju da izbegnu šećer u voću, crvene paprike su odličan alternativni izvor vitamina C.

Beli luk

Ovaj narodni lek može pomoći i u sprečavanju obične prehlade, pa se odavno koristi i u narodnoj medicini. Jedno istraživanje je potvrdilo da konzumiranje belog luka smanjuje rizik od prehlade.

Kefir

Kefir je fermentisani proizvod od mleka koji sadrži žive kulture bakterija korisnih za zdravlje. Prvobitna istraživanja sugerišu da konzumiranje kefira može pojačati imuni sistem. Prema istraživanju iz 2017. godine, redovna konzumacija kefira ima antibakterijsko i protivupalno delovanje, kao. a takođe i povećava antioksidativne aktivnosti.

Riba

Losos, tuna i druge masne ribe bogat su izvor omega-3 masnih kiselina. Prema istraživanju iz 2014. godine, dugotrajni unos omega-3 masnih kiselina može umanjiti rizik od autoimunih bolesti. Pored toga, riba je lako svarljiva i bogata proteinima.

Seme suncokreta

Semenke suncokreta mogu biti ukusan dodatak raznim salatama, ali i žitaricama za doručak. One su bogat izvor vitamina E, važnog antioksidansa. Na isti način kao i drugi antioksidansi, vitamin E poboljšava imunološku funkciju. To čini borbom protiv slobodnih radikala.

Bademi

Bademi su još jedan odličan izvor vitamina E. Sadrže i mangan, magnezijum i vlakna. Mala šaka ili četvrtina šoljice badema je zdrava grickalica (užina) koja može koristiti imunološkom sistemu.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži antioksidans nazvan teobromin, koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema štiteći ćelije od delovanja slobodnih radikala. Uprkos svojim potencijalnim prednostima, tamna čokolada je bogata kalorijama i zasićenim mastima, pa je važno jesti je umereno.

Brokoli

Brokoli je još jedan izvor vitamina C. Sadrži i snažne antioksidante, poput sulforafana. Iz tih razloga, dobro ga je jesti redovno kako bi se dobro zdravlje imunološkog sistema.

Batat, slatki krompir

Batat

Slatki krompir bogat je beta karotenom, vrstom antioksidansa koji koži krompira daje narandžastu boju. Beta karoten je izvor vitamina A. Odličan je izbor za zdravu kožu i može čak pružiti određenu zaštitu od oštećenja kože od ultraljubičastih (UV) zraka.

Spanać

Spanać može pojačati imuni sistem, jer sadrži mnogo osnovnih hranljivih sastojaka i antioksidanata, uključujući: flavonoide, karotenoide, vitamin C, vitamin E. Vitamini C i E pozitivno utiču na imunološki sistem. Istraživanje takođe pokazuje da flavonoidi mogu pomoći u sprečavanju prehlade kod inače zdravih ljudi.

Đumbir

Stanovnici Kine i dalekog istoka redovno koriste đumbir u različitim jelima i dezertima, kao i u čajevima. Prema istraživanjima, đumbir ima protivupalna i antioksidativna svojstva i definitivno pozitivno utiče na imunitet.

Kurkuma

Kurkuma je žuti začin koji mnogi koriste u kuvanju. Prisutna je i u nekim alternativnim lekovima. Konzumiranje kurkume u vidu začina može poboljšati imuni odgovor organizma. Prema istraživanju iz 2017. godine, sastojci kurkume imaju antioksidativno i protivupalno dejstvo.

Kao zaključak svega, mogu samo da vam kažem da ne paničite i budete informisani. Korona virus nije kuga i kad tad će proći. Poželimo joj da što pre ode bestraga i nikada više ne vrati!