Скочи на садржај

paprikaPaprika spada u plodasto povrće, veoma cenjeno u ishrani. Treba praviti razliku između crvenih i zelenih plodova, jer postoje razlike naročito u vitaminima i mineralnim sastojcima.

U zelenoj paprici sadržaj vitamina (C-120 mg%) i (B2-0,7mg%) veći je nego u crvenoj (C-89mg%) i (B2-0,07mg%). Vitamina A ima više u crvenoj 770 i.j.%. nego u zelenoj 630 i.j.%.

Prilikom čišćenja paprike treba odstraniti dršku i seme. Odstranjivanje žilice iz paprike, da ne bi bile ljute, pogrešno je. U tom delu paprike vitamini su najviše skoncentrisani. Posebna vrsta paprike može biti  ljutog ukusa.

Ljut ukus potiče od alkaloida kapsaicina koji ukoliko se uzima u većim količinama može biti otrovan. U svakom slučaju štetno deluje na epitelno tkivo organa za varenje.

Papriku je najbolje koristiti u svežem stanju, a u zimskom peroidu kao zamrznutu ili kao turšiju. U prerađenom obliku kao ajvar, ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Paprika se dosta upotrebljava kao začin (tucana i mlevena). U takvom obliku vitamin C je potpuno uništen.