Скочи на садржај

Saveti nutricioniste za bolju probavu

Imate lošu probavu? Da li opstipaciju rešavate medikamentima? Napravite promene u ishrani i umanjite ili pobedite probavne smetnje u potpunosti.

Loša probava… Nije zabavno pričati o tome, ali svi smo to već iskusili. u jednom momentu uživate u dobrom obroku, a u drugom se mučite zbog lošeg varenja.

Neki od simptoma probavnih smetnja su: nadutost, podrigivanje, gasovi, gorušica, bol u želucu, pa čak i mučnina. Nijedno od njih nije prijatno, ali dobra vest je da se često mogu sprečiti uzimanjem nekih jednostavnih koraka ka boljem varenju. Evo šta možete da uradite:

Probiotici poboljšavaju probavu

Jedite hranu koja sadrži probiotike, koji su dobre bakterije koje se mogu naći u nekim namirnicama, kao i u vašem probavnom traktu. Potražite probiotske jogurte koji sadrže žive aktivne kulture Lactobacillus acidophilus. Ostale namirnice koje sadrže probiotike uključuju kefir, pavlaku i mileram.

Šta još?

Nemojte leći odmah nakon jela. Naša tela najbolje probavljaju hranu u uspravnom položaju, dok ležeći vaše telo teže vari hranu što može dovesti do loše probave. Sačekajte 2-3 sata nakon jela pre nego što odete u krevet.

  • Jedite polako. Kada prebrzo jedete, zapravo gutate mnogo vazduha, što može poremetiti probavni proces.
  • Pobrinite se da dobijate mnogo vlakana u svojoj ishrani, ali nemojte prelaziti sa vrlo malo vlakana na mnogo vlakana preko noći, jer to može dovesti do gastrointestinalnih problema. Umesto toga, polako dodavajte hranu sa više vlakana u vašu ishranu i pijte puno vode sa njima.
  • Zamenite beli hleb sa integralnim ili hlebom od više žitarica, jer sadrže znatno više vlakana.
  • Vodite dnevnik ishrane da biste identifikovali hranu koja vam negativno utiče na probavu. Često namirnice sa visokim sadržajem kiseline, kofeina ili alkohola ili začina su okidači.
  • Nemojte nositi usku odeću ili pojaseve dok jedete jer to može stezati želudac i povećati verovatnoću gorušice.
  • Probajte žvakaću gumu nakon obroka. To će pomoći da se stimuliše proizvodnja pljuvačke, koja pomaže da se neutrališe želučana kiselina i smanjuje verovatnoća pojave probavnog trakta.

Ako napravite ove promene, ali još uvek imate simptome probavne smetnje, obavezno posetite svog lekara. To može biti znak da je loša probava simptom drugog problema, kao što je sindrom iritabilnog creva, čir na želucu ili bolest žučne kese.