Скочи на садржај

Da li hrana zaista može da utiče na zdravlje?

Odgovor na ovo pitanje su dali drevni narodi dalekog Istoka pre nekoliko hiljada godina. Naravno da hrana u velikoj meri utiče na zdravlje, a drevna narodna mudrost dobija i svoju naučnu potvrdu modernim istraživanjima određenih namirnica. Savremena istraživanja donekle potvrđuju da ono što su stari govorili ima osnova, zato, hajde da napravimo jedan korak unazad i predstavimo ove drevne veze između hrane i zdravlja.

prva4Kada poprečno isečete šargarepu, teško možete da ne primetite njenu sličnost sa ljudskim očima. Istraživanjima je potvrđeno da osoba koja redovno jede šargarepe u velikoj meri povećava protok krvi u očima. Šargarepa dobija svoju narandžasta boju od prisustva beta-karotena, koji smanjuje rizik od razvijanja katarakte. Sa druge strane, farmakološki preparati (lekovi) koji u sebi sadrže beta-karoten nemaju isti efekat, što je potrvrda toga da naučnici još ima dosta toga da nauče od prirode.

Kada poprečno isečete zreo paradajz, odmah će vam biti jasno da je on dobar za srce. Pored toga što paradajz izgleda kao ovaj organ, dakle ima četiti “komore”, ima istu i boju. Nauka je potvrdila dobro svojstvo likopena kojim paradajz obiluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Prema tome, jedite paradaz i ne brinite za srce.

Orah je sasvim jasno dobar za mozak, ima dve hemisfere, čak je i izbrazdan poput mozga. Naučnici smatraju da je orah zaslužan za pojačanje signala između neurona i za njihovo podsticanje na dalje umrežavanje. Na ovaj način orah se bori protiv demencije, ali to nije sve. Naime, orah pomaže da se razlože proteini od kojih je sačinjen plak koji je povezan sa Alchajmerovom bolesti.

Kada pogledate grožđe videćete da podseća na alveole u plućima. Pluća se granaju od većih ka manjim kanalima i na kraju stoje alveole koje služe za razmenu gasova čime omogućavaju da kiseonik ulazi u krvotok, a izbacuje se ugljen-dioksid. Prema ovoj teoriji, ishrana u kojoj imate grožđe smanjuje rizik od oboljenja pluća. Pored toga, semenke grožđa sadrže aktivnu supstancu proantocijanidin za koji se smatra da smanjuje napade astme izazvane alergijama.

druga4Svaka vrsta pasulja, manje ili više podseća na bubrege, što znači da ih je dobro jesti za zdravlje ovog organa. Zaista, pasulj potpomaže zdravu funkciju bubrega.

Stabljika celera i rabarbara po obliku podsećaju na strukturu kostiju. Ishrana koja u sebi sadrži ove namirnice podstiče snaženje kostiju, iako su one kalorijski veoma siromašne. Kosti u svom sastavu sadrže dosta natrijuma, a i ove namirnice takođe. Ako ne jedete dovoljno natrijuma u ishrani, telo crpi ovaj mineral iz kosti.

Avokado i kruška su dobre za zdravlje materice, a naročito grlića materice a izgledom podsećaju upravo na njih. Nauka potvrđuje da ishrana koja u sebi sadrži jedan avokado nedeljno smanjuje nepotrebno gojenje i uravnotežuje hormone u trudnoći, a čak i sprečava kancer grlića materice. Avokadu je potrebno tačno devet meseci da od cveta sazre u zreo plod, baš koliko je potrebno i bebi.

Maslina je namirnica koja se najpre povezuje sa jajnicima. Istraživanja rađena u Italiji potrvrđuju da ishrana koja sadrži dosta maslinovog ulja smanjuje rizik od raka jajnika za čak 30%. Mehanizam još nije poznat, ali moguće je da je razlog u nezasićenim masnim kiselinama kojima je maslinovo ulje bogato.

treca4Smokve su pune sitnih semena i teško je ne napraviti paralelu sa muškim testisima. Prema istraživanjima smokve su blagotvorne za pospešivanje pokretljivosti spermatozoida i povećanje njihovog broja čime se može prevazići muški sterilitet.

Batat ili slatki krompir je oblikom sličan pankreasu, a poznato je da je batat poželjan u ishrani dijabetičara. On uravnotežuje glikemijski indeks hrane koja se konzumira i podstiče pankreas na zdravu funkciju. Baš kao i šargarepa, batat je bogat beta-karotenom, koji je antioksidans koji štiti tkiva, uključujući i pankreas od oštećenja od slobodnih radikala koja se povezuju sa pojavom starenja ili kancera.

Pomorandže, grejpfrut i drugi citrusi u poprečnom preseku podsećaju na mlečne žlezde kod žene i upravo utiču na zdravlje dojki tako što potpomažu razmenu limfe kroz njih. Po istraživanjima, citrusi sadrži supstance koje donekle usporavaju razvoj tumora kod laboratorijskih životinja i ćelija dojki kod žena.

Poprečni presek crnog luka podseća na bilo koju ćeliju u našem organizmu. Postoje naznake da luk ima ulogu u čišćenju otpadnih materija iz organizma. Pored toga, kada sečete luk vi plačete, što znači da ispirate epitelne slojeve vaših očiju. Nije prijatno, ali tako je.

cetvrta4Đumbir svojim nepravilnim oblikom najbolje opisuje želudac, a upravo njemu i pomaže. Kinezi i indijci ga koriste već milenijumima u svojoj ishrani da smire želudac i mučninu, ali i povraćanje. Ako premotamo film u današnje doba, shvatićemo da ova drevna namirnica smanjuje rast tumora debelog creva.

Poprečni presek pečurke, šampinjona podseća na uvo. S razlogom, pečurke pomažu slušnom zdravlju, jer sadrže vitamin D koji je dobar za kosti. Ako se pitate kakve sad kosti imaju veze sa uvom, znajte da su za registrovanje svakog šuma zaslužne tri majušne koščice u uvu koje zvuk prenose do mozga.

Zeleni mali krajičci brokolija podsećaju na klastere kanceroznih ćelija. U Americi je nedavno rađena studija kojom je potvrđeno da samo jedan obrok brokolija nedeljno smanjuje rizik od raka prostate za 45%.

Crveno vino jasno liči na krv, a kako je vino bogato antioksidansima i polifenolima, jasno je da čini dobro zdravlju krvnih sudova. Naravno, u umerenim količinama. Crveno vino razređuje krv, što je odlična vest u prevenciji šloga i infarkta.

Na kraju, potrebno je shvatite da nije sve ovako jednostavno i da pred sobom nemate rešenje za sve svoje (eventualne) zdravstvene probleme. Preispitujte sve, baš zato što smo i svi mi pomalo različiti, a još ako posmatramo i zdravstveno stanje svih nas zajedno i ponaosob, oprez sigurno nije na odmet. Ukoliko imate zdravstvenih tegoba, preporučujem vam da se uvek prvo konsultujete sa vašim lekarom pre nego što krenete u sopstveno istraživanje.

1 мишљење на „Da li hrana zaista može da utiče na zdravlje?“

Затворено за коментаре.