Скочи на садржај

Kruška: Slatka riznica kalcijuma

kruska1Kada zagrizete mekani i slatki plod kruške, sigurno i ne razmišljate koliko je ona blagotvorna za vaše zdravlje. Kruška pripada porodici ruža i srodna je jabuci i dunji. Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, svaka je vrsta drugačijeg oblika, boje, veličine i ukusa. Razne sorte su dostupne tokom čitave godine iako mi je prava sezona od  sredine avgusta do kraja oktobra.

Plodovi krušaka su bogati mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezujumom, gvožđem  i brojnim mikroeelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina posebno vitamina A i C, većinu vitamina iz grupe B i D.  Zanimljivo je da kruška sadrži više pektina od jabuka.

Kruške su odličan izvor dijetnih vlakana koje lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni. Manje izazivaju alergiju od drugog voća. Korisne su u lečenju upale sluzokože, kolitisa, hroničnih oboljenja žušne kese, artritisa i gihta. Kruška takođe može biti korisna u smanjenju visok krvnog pritiska. Zbog lekovitog delovanja antioksidanata glutationa, smanjuje i rizik i od pojave moždanog udara. Reguliše nivo holesterola u krvi. Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način jača imunološki sistem. Neki izvori navode da kruška sadrži mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze. Osim toga kruška sadrži i neke sastojke koji ublažavaju razna upalna stanja.

To slatko voće vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Zbog velike količine kalcijuma koje sadrži, kruška je voće koje se najviše savetuje deci i mladima. U sebi sadrži i sorbitol koji je koristan za jačanje zuba.

Kruške su poznate po tome jer se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se od njih mogu pripremiti vrlo ukusi konzervirani voćni proizvodi.

Sok od kruške je odličan izvor energije. Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, prikladan je i za dijabetičare. Zbog svog osvežavajućeg delovanja sok od kruške može olakšati gorušicu.

Kada kupujete krušku potražite one koje su čvrste, opet ne pretvrde, glatke, koje su bez oštećenja tamnih mekanih delova ili znakova plesni. Boja kruške ne mora biti jednolična, već može sadržati crvenosmeđe delove ili smeđe tačke na kori koje su karakteristike nekih podvrsta i često puta sadrže intezivniju aromu. Pre upotrebe kruške operite ispod mlaza tekuće vode i posušite. Ukoliko ih jedete sveže ostavite koru koja je bogata dijetnim vlaknima.

Možete ih konzumirati samostalno ili u kombinaciji sa jakim sirevima kao što su gorgonzola i parmezan. Takođe su izvrstan dodatak jesenskim i zimskim salatama. Ukoliko kruške kuvate, pre kuvanja ih oljuštite. Kruške nakon guljenja brzo menjaju boju, pa im je potrebno površinu natrljati limunovim sokom ili ih staviti u limunom zakiseljenu vodu. Kuvane kruške odlično idu uz  slana jela od divljači i patke i u dinstanim jelima od teletine.

Objavljeno u časopisu “Dijeta”
Autor: Jasna Anđelković