Скочи на садржај

Celer je povrće kod koga se za ishranu upotrebljavaju i koren i list. Spada u povrće veoma niske energetske vrednosti. Belančevina ima u skromnim količinama dok je u lišću pronađeno 8-10 slobodnih amino kiselina. Sadržaj vitamina i mineralnih sastojaka veći je u lišću nego u korenu.

povrceceler

Ako gledate na celer kao na niskokaloričnu hranu koja je hrskava, ali bez neke važnosti po zdravlje, čeka vas iznenađenje. Novija istraživanja pokazuju da celer ima izrazira protivupana svojstva, kao i da štiti od upale i sam probavni sistem. Pored poznatih antioksidanasa poput vitamina C i flavonoida, u celeru postoji još nekoliko veoma jakih antioksidanasa.

Kada kuvate povrće na pari onda obavezno u taj miks uključite i celer bez bojazni da ćete izgubiti blagotvorna jedinjenja. Kada ga kuvate u vodi 10 minuta ili blanširate, gubi se oko 40% ovih antioksidanasa, dok se sa kuvanjem u pari taj procenat znatno manji, pa se gubi maksimum 15%.

Bogatstvo hranjvih materija

Celer gubi svoje benefite i dugim držanjem u frižideru, pa ga je najbolje upotrebiti u roku od 5-7 dana. Takođe, secite ga tek kada ga pripremate, jer i tada gubi ona zdrava jedinjenja. Kalorijska vrednost celera je 16 kcal / 100g, a u toj količini celer sadrži: Vitamin K 36.9%, vitamin A 9%, vitamin C 5.2%. Takođe sadrži i druge vitamine ali u menjoj meri, dok je bogat vlaknima, 5.6% dnevnih potreba zadovoljava tih 100 g celera. Od minerala celer sadrži molibden, 6.7%, kalijum 7.5%, mangan 5%, kalcijum 4%.

Celer je važan izvor blagotvornih nutrijenata kao što su vitamin C, beta karoten i mangan. Ono što mu daje naveći uticaj su fitonutrijenti. Antioksidansi u celeru sprečavaju oksidativni stres u organizmu. Sprečavaju zapaljenske reakcije u krvotoku i organima. Uopšte ne čudi njegova primena u ishrani kao nutritivno vredne i zdrave namirnice.

Oksidativni stres i upale su problemi koji uslovljavaju bolesti kardiovaskularnog sistema poput arteroskleroze, a u kojima celer pokazuje izvesne pozitivne rezultate, pre svega u preventivi ali i u smanjenju tegoba. Zbog toga što blago opušta glatke mišiće celer deluje i kao vazodilatator i time snižava krvni pritisak.

Celer poseduje veoma karakteristične aromatske sastojke koje mu daju posebnu vrednost u kulinarstvu. Najbolje ga je koristiti kao svež u obliku salata. Zbog svojih osobina treba ga upotrebljavati i kao začin. U dijetama ima veliku primenu, baš zbog velikog sadržaja vlakana i male energetske vrednosti.

1 мишљење на „Celer“

  1. Повратни пинг: Krastavac za tanak struk – OFFICIAL BLOG

Затворено за коментаре.