Скочи на садржај

Hrana za bolju cirkulaciju

Ako nemate dobru cirkulaciju, telo ne obavlja svoj posao kako treba. Cirkulacija omogućava prenos hranljivih materija i kiseonika do svake ćelije, od srca i mozga do mišića, kože i svih organa.

Zdrava ishrana je jedan od načina da poboljšate cirkulaciju ili protok krvi. U kombinaciji sa vežbanjem, hidratacijom, kontrolom težine i ostavljanjem pušenja, neke namirnice mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije. Sledeći put kada krenete u prodavnicu, razmislite da više jedete sledeće namirnice:

Voće bogato antioksidansima za bolju cirkulaciju
Voće bogato antioksidansima za bolju cirkulaciju. Foto: Pexels

Ljuta začinska paprika i kurkuma

Ova jarko crvena paprika nije samo začin za vašu hranu. Zahvaljujući supstanci pod nazivom kapsaicin, ljuta paprika može pomoći arterijama da dobro funkcionišu. Takođe može pomoći da se opuste mišići u krvnim sudovima tako da krv može lako da teče. I to je dobro za krvni pritisak.

Zlatno žuti začin, kurkuma, poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima, uglavnom zahvaljujući aktivnom jedinjenju kurkuminu. Mnoga istraživanja ukazuju da kurkumin može povećati proizvodnju azotnog oksida, što može pomoći da se krvni sudovi šire. To, zauzvrat, olakšava protok krvi do mišića i drugih tkiva.

Cvekla i beli luk

Cvekla je korenasto povrće bogato nitratima, koje telo može pretvoriti u azot-oksid. Azot oksid pomaže da prirodno olabavite krvne sudove i poboljšate dotok krvi u tkiva i organe. Istraživači su otkrili da sok od cvekle takođe može da snizi sistolni krvni pritisak (prvi broj u očitavanju krvnog pritiska).

Beli luk sadrži jedinjenje sumpora zvano alicin koje pomaže krvnim sudovima da se opuste. Istraživanja pokazuju da kod osoba koja jedu ishranu bogatu belim lukom, krv teče efikasnije. To znači da srce ne mora da radi toliko teško da bi pomeralo krv po telu, što pomaže u održavanju krvnog pritiska.

Zajedno, cvekla i beli luk su prirodna sredstva za detoksifikaciju jetre.

Bobičasto voće i grožđe

Bobice su bogate antioksidansima, uključujući i onaj koji je posebno dobar za krvne sudove: antocijanin. To je jedinjenje koje daje crvenim i ljubičastim voćkama onu tamnu nijansu. Antocijanin može pomoći u zaštiti zidova arterija od oštećenja i sprečiti ih da postanu kruti. Osim toga, antocijanin podstiče oslobađanje azotnog oksida, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Grožđe može pomoći da arterije budu zdrave i poboljšaju protok krvi. Jedno istraživanje je pokazalo da antioksidansi u grožđu podstiču krvne sudove da se opuste i rade efikasnije. Osim toga, grožđe obuzdava upalne i druge molekule u krvi koji mogu da učine krv lepljivom, što može da ometa cirkulaciju.

Riba sa omega 3 masnim kiselinama

Ako ste se uvek pitali zašto je riba dobra za srce, evo jednog razloga. Masne ribe kao što su losos, skuša, pastrmka i haringa su pune omega-3 masnih kiselina. Studije sugerišu da su ova jedinjenja dobra za cirkulaciju. Konzumiranje ribe ne samo da snižava krvni pritisak u mirovanju; takođe može pomoći da arterije budu čiste i nezačepljene.

Nar i citrusi

Sićušne sočne crvene semenke unutar nara su prepune hranljivih materija, posebno antioksidansa i nitrata. Ovo može povećati cirkulaciju. I oni proširuju krvne sudove i snižavaju krvni pritisak. To znači da se više kiseonika i hranljivih materija isporučuje mišićima i drugim tkivima. A za aktivne osobe, veći protok krvi može doneti i povećanje sportskih performansi.

Vitamin C nije jedini razlog da citrusno voće postane deo vaše ishrane. Antioksidansi koji se nalaze u voću mogu pomoći u smanjenju upale, sprečavanju krvnih ugrušaka i poboljšanju cirkulacije krvi. A ako ste ljubitelj soka od pomorandže, imate sreće. Jedna studija je pokazala da redovno pijenje 100% voćnog soka od pomorandže snižava krvni pritisak.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sa naboranom korom su bogati alfa-linolenskom kiselinom, vrstom omega-3 masne kiseline, koja može pomoći da se krv glatko kreće. Istraživanja idu ka tome da redovno konzumiranje oraha tokom 8 nedelja poboljšava zdravlje krvnih sudova, pomaže tim sudovima da ostanu elastični i snižava krvni pritisak.

Spanać

Hrana bogata nitratima poput spanaća može poboljšati cirkulaciju. Ova jedinjenja pomažu u proširenju krvnih sudova i stvaraju više prostora za kretanje krvi. Takođe, studija je otkrila da ishrana bogata spanaćem pomaže u održavanju fleksibilnosti arterija i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.