Скочи на садржај

Nar: vitaminska bomba za hladne dane

Nar je, po meni, najlepši dar Sredozemlja i veoma cenjeno voće i u našim, kontinentalnim, krajevima. Možda niste znali, ali plod nara je bukvalno krcat vitaminom C, pa čak 100 g ovog voća sadrži 15% dnevnih potreba za ovim vitaminom kod odraslih osoba. To nije sve, jer je nar odličan izvor i pantotenske kiseline (vitamin B5), kalijuma, ali i polifenola (antioksidanasa). Konzumiranjem nara ili soka od nara (ceđeni sok od ploda nara, dakle, ne industrijski) smanjuje se učestanost nastanka kardiovaskularnih bolesti. Ako dnevno  pojedete ili popijete sok u količini od 50 g nara u toku godine dana, možete normalizovati visok krvni pritisak (nar utiče na smanjenje pritiska čak i do 20%). Stoga se nar preporučuje u ishrani kod obolelih kod hipertenzije, ali to važi za osobe koji nisu pod terapijom. Nar ne zamenjuje lekove koje propisuje lekar.

Ovo “bombastično” voće koje izgleda kao nijedno slično, je poteklo iz predela današnjeg Irana i Iraka, nekadašnje Persije i odatle se proširilo na područje Kavkaza još u stara vremena kao i na Aziju, a kasnije i na Evropu i Ameriku. Sezona nara na Mediteranu traje od septembra do februara, kada ga najviše ima i u našim radnjama. Kalorijska vrednost nara je 69 kcal /100g, a čak 16 % su dijetna vlakna. Pored kalijuma, kojim obiluje (236mg/100g), u naru ima i drugih minerala: fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, barka i mangana.

U narodnoj medicini širom sveta, nar se koristio za različita stanja, od dijareje, krvarenja u desnima, protiv hemoroida, akni i katarakte. Iako se u mnogim kulturama sveta nar vezuje za plodnost, interesantno je da su Indijci delove ploda nara koristili i kao kontraceptivno sredstvo. Danas se nar koristi za snižavanje rizika za bolesti srca i krvnih sudova (arteroskleroze), hipertenzije, a njegov sok ima i izvesna antibakterijska svojstva. Smanjuje rizik od raka, posebno prostate i dojke, pomaže kod dijareje, smanjuje loš holesterol i bori se protiv slobodnih radikala (čuva ćelije). ima mali GI pa je dobar u ishrani dijabetičara.

Još jednom treba naglasiti da nar nije “eliksir” koji može da zameni propisanu terapiju od strane lekara, već isključivo kao dopuna, baš kao i svako drugo voće koje volite da jedete. Ako imate zdravstvenih problema, kao i u slučaju grejpfruta, pre svega konsultuje lekara da li smete i u kojoj meri jesti nar.

Kako najbolje oguliti nar? Počnite time što ćete odseći “krunu”. Napravite rezove po kori, baš kao što sečete pomorandžu, ali neka kora i dalje bude cela. Potopite nar u činiju sa vodom i neka u njoj odstoji 10-ak minuta. Dok je nar u činiji, odlomite koru po zarezima koje ste napravili i istresajte zrnca u činiju, ona će potonuti na dno. Kašikom ili nekom drugom prigodnom alatkom pokupite koru iz činije, procedite zrnca uz pomoć đevđira i istresite ih na papirni ubrus.

Sok od nara je kao i sok od cvekle – noćna mora za fleke, pa vodite računa da se ne uflekate, a i radne površine, kao i vaše ruke mogu biti obojene sokom od nara ako ne pazite.