Скочи на садржај

Ljute papričice mogu pomoći mršavljenju?

Možda će ovo zvučati bizarno, ali zdravstveni stručnjaci tvrde da konzumiranje ljute papričice može pomoći u sagorevanju kalorija.

Dodavanje začina, naročito ljutog, vašoj uobičajenoj hrani može pomoći osobama na dijetama da izgube dodatne kalorije. Specijalni sastojak zbog kojeg je ovo moguće, po svemu sudeći pomaže u podsticanju metabolizma.

Foto: pexels.com

Šta se tačno događa?

Prema mišljenju istraživača iz polja ishrane, kada uz hranu unesete ljutu papričicu dešavaju se pozitivni efekti na telo. Istraživači ističu da se prostim dodavanjem čilija, odnosno ljutih papričica, bez obzira da li su sveže ili sušene pa mlevene ubrzava metabolizam što rezultira gubitkom kilaže.

U istraživanju iz 2014. se došlo do zaključka da su ispitanici koji su u svoju ishranu dodavali ljute papričice ubrzali svoj metabolizam, već pola sata nakon obroka.

Aktivna supsanca, kapsaicin, prisutna u paprikama daje im onu “ljutinu”. Postoje različite vrste papričica, a one najljuće sa najviše kapsaicina u sebi su meksičke halapenjo papričice.

Kapsaicin ima uticaj na termogenezu, odnosno stepen pretvaranja masti u toplotu. Telo, dakle, efikasnije sagoreva sopstvene masti i snižava nivo masnoća i u krvi.

Ljuto smanjuje žudnju za hranom

Ispitanici u istraživanju koji su jeli crvenu papričicu sa svakim obrokom su prijavili bolji osećaj sitosti i imali su manju žudnju za hranom. Studija je otkrila da je to zbog kapsaicina koji je potisnuo njihovu glad. Manji unos kalorija dovodi do gubitka težine.

Kao i sve ostalo i ljute papričice treba uzimati u umerenim količinama. Umerenost je ključ vašeg zdravlja i kada se konzumira na kontrolisan način, takođe može poboljšati vaše opšte zdravlje.

Kapsaicin sadrži antiinflamatorna i gastroprotektivna svojstva, pomaže u održavanju zdravlja tela. Može pomoći osobama sa dijabetesom i može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

Ko treba da izbegava konzumiranje ljute papričice?

Konzumiranje ljute paprike nije preporučljivo za sve. Osobe koje su na terapiji lekovima, naročito antikoagulantima i lekovima za hipertenziju, kao i trudnice, dojilje, deca i osobe koje se pripremaju za operacije treba da se uzdrže od uzimanja ljutih papričica ili da smanje njihovu upotrebu na manju meru.

Kod zdravih osoba primećeno je da konzumiranje ljutih papričica može takođe prouzrokovati gorušicu, odnosno refluks kiseline. U dodiru sa kožom i sluzokožom može izazvati iritaciju i crvenilo.

Svakako konsultujte lekara ukoliko spadate u rizične grupe pre konzumiranja ljutih papričica.