Скочи на садржај

Vene vole vitamin C

Proširene vene

Prevelik pritisak u venama može da ošteti  njihove zaliske i izazove gomilanje krvi od koje se vene krive i otiču, tj. proširuju. To se može dogoti s bilo kojim krvnim sudom, ali naročito su podložne površininske vene u nogama.

Kod normalnih vena u nogama zaslicsci sprečavaju da se krv spušta nazad kroz noge zbog sile teže. Kada zalisci ne funcionisšu kako treba, krv se nakuplja i širi vene, pa one koje su tik ispod kože pomodre i postanu kvrgave, naročito na zadnjoj strani listova i s unutrašnje strane noge. Neke osobe nemaju druge simptome, ali kod drugih se javlja i oticanje stopala i članaka, bolovi u nogama, svrab i u najgorem slučajevima –ekcem, promene boje kože ili ranice i rane.

Svaka peta osoba dobija proširene vene. Žene ih dobijaju četiri puta češće nego muškarci, a tegoba je obično i nasledna. Drugi faktori koji povećavaju rizik od proširenih vena jesu loša ishrana, premalo kretanja, dugo stajanje ili sedenje ili gojaznost. I trudnoća povećava rizik zbog povećanog volumena krvi i zato što uvećana materica pritiska trbušne vene i tako stvara veći pritisak u venama i nogama.

Ishrana:

Jedite najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. Agrumi su naročito bogati hranljivim materijama koje održavaju snagu i elastičnost vena, kao što su vitamin C, silicijum i flavonoidi (biljni pigmenti). Bobičasto voće i trešnje, bogati crvenim i purpurnim flavonoidima koji se zovu proantocijanidi, kao i heljda, koja je bogata drugim flavonoidom, rutinom, takođe su korisni za vene.

Jedite mnogo namirnica bogatih vlaknima, kao što su mrki pirinač i integralne žitarice. One sprečavaju zatvor i s njim povezano napinjajnje koje povećava pritisak u venama na nogama.

Jabukovo sirće deluje kao adstringens i sadrži flavonoide koje mogu da ublaže oticanje i upalu vena. Nanesite na proširene vene ujutru i uveče.

Vežabajte pola sata dnevno: hodajte, plivajte ili vozite bicikl. Neka vam to bude prioritet. Time dajete tonus venama i poboljšavate krvotok.

Jasna Anđelković, nutricionista
Objavljeno u dnevnim novinama “Politika” (Spektar)